Peníze jako dluh a ještírci z páté dimenze

Aleš Tůma | rubrika: Co se děje | 20. 9. 2011 | 32 komentářů
Peníze jako dluh a ještírci z páté dimenze
Stejně jako 11. září 2011 je i finanční krize skvělou živnou půdou pro různé konspirační teorie. Ale všechny se mýlí, pravdu pravdoucí o globálním spiknutí znají jen servery Peníze.cz a Finmag.

V internetových diskuzích o 11. září se to jen hemží konspiračními teoriemi. Stejně tak v diskuzích o finanční krizi. Prý si to celé vymysleli bankéři, kteří chtějí ovládnout svět nesplatitelnými dluhy.

Hezky vydestilované tyto teorie najdeme v nesmírně populární trilogii „dokumentů“ s názvem Zeitgeist. Podle ní je kořen všech problémů světa v samotné podstatě peněz.

Každou korunu, dolar i euro v oběhu prý někdo někomu dluží. Nejsme jen otroky peněz, jsme otroky dluhu, který je nemožné splatit.

Peníze kryté lunaparkem

Emisi peněz film podává následovně. Vláda USA potřebuje peníze, proto natiskne papírky nazvané dluhopisy a zavolá centrální bance – Fedu. Fed dluhopisy odkoupí za papírky, na kterých je napsáno „dolary“. Ty může vláda utratit, nyní je ovšem vazalem Fedu a temných sil v jeho pozadí.

Anketa

Máte sklon věřit konspiračním teoriím?

Centrální banky skutečně nakupují státní dluhopisy na trhu (obvykle ne přímo od vlád). To ale ještě nutně neznamená, že peníze a dluh jedno jsou. Centrální banka jednoduše koupila existující dluh za částku, kterou vytvořila stiskem klávesy. Jistě, jde o inflační politiku, o tom není sporu. Ale místo dluhopisů mohla koupit lunapark. Tvrdil by pak někdo, že peníze jsou kryté lunaparkem?

Kouzelný klobouk jménem banka

Pravda, nákupem lunaparku věc ještě nekončí. Zeitgeist uvádí typický učebnicový příklad, ve kterém na každý nový dolar nebo korunu od centrální banky komerční banka vytvoří devět dalších.

Z dolaru si nechá deset centů jako rezervu. 90 připíše na účet jako půjčku někomu dalšímu, kdo je utratí. Příjemce je uloží opět v bance, ta si nechá devět centrů jako rezervu, 81 půjčí a tak dále. Součtem této geometrické řady vychází celková peněžní zásoba deset dolarů vystavěná na rezervách pouhého jednoho dolaru.

To je v kostce bankovnictví částečných rezerv. Realita se ale od učebnic liší, povinné minimální rezervy bank jsou v praxi daleko menší než deset procent. Znamená to, že tvorba peněz je nekonečná? Zdaleka ne, ani úvěrů nejde prodat neomezený objem.

Evoluce symbiózy

Tady neuškodí si zjednodušeně připomenout, jak systém vznikl. Peníze měly podobu mincí z drahých kovů. Později lidé přišli na to, že je praktičtější platit stvrzenkami o uložení peněz – bankovkami. Všimněte si, že tady pořád nefiguruje žádný dluh.

Vzhůru do muzea!

Nebaví vás cepy, vycpaniny a minerály? Jsou muzea nuda? Vyzkoušejte muzeum bankovek: máloco člověka tak rozveselí, jako když se může probírat bankovkami. Máme dostatečné zásoby dolarů, franků, jenů i pes, ale i liber, korun a lir a bankovek měn nevyslovitelných názvů:

Muzeum bankovek na Peníze.cz

Bankéři ovšem brzy podlehli pokušení na peníze vkladatelů sáhnout a vypůjčit je dál. Vždyť je to jen na chvilku, než si vkladatel pro peníze přijde. Tím se ale původní peníze „rozdvojily“ – v oběhu byla bankovka původního vkladatele a zároveň bankovka krytá stejnými penězi vypůjčenými někomu jinému. Bankovnictví s částečnými rezervami bylo na světě. Dlouho bylo nelegální, záznamy o trestání provinilých bankéřů jsou už z antických dob.

Pokud ale byla banka dostatečně velká a důvěryhodná a emisi nekrytých peněz nepřehnala, nemusel si dlouho nikdo ničeho všimnout. Jakmile se ovšem rozkřiklo, že není schopna v hotovosti vyplatit všechny vklady, nastal „run na banku“, která pochopitelně upadla v platební neschopnost.

Výhody tohoto systému však objevili i panovníci. Zvyšovat daně je nepopulární, daleko snáze lze válečné výboje financovat inflací. Rostoucí ceny stačí svalit na cizácké spekulanty a hned je o důvod víc vytáhnout meče a děla. Banky tedy začaly úvěrovat panovníky – výměnou za privilegium, že mohly při „runu“ pozastavit výplaty hotovosti.

Není třeba v tom hledat žádné spiknutí tajemných elit, zednářů nebo světového židovstva, které podle některých internetových mudrců skrytě vlastní všechny banky. Symbióza mezi bankami a státy vznikla staletí trvající evolucí (a banky zdaleka nejsou jedinou zájmovou skupinou přisátou na stát).

Dluhy nejsou nesplatitelné

Ale zpět k penězům. Víme, že vznikají při poskytování půjček. Znamená to, že uniknout dluhu je nemožné? Nikoliv. Propagátoři této myšlenky míchají dohromady stavovou veličinu (peněžní zásobu) a tokovou veličinu (úroky). Jedna koruna se může jednoduše několikrát „obrátit“ a posloužit v libovolném počtu transakcí, včetně splacení dluhu.

Deset tisíc nenajdete na ulici: soutěžte na Peníze.cz

Deset tisíc

Co budete dělat v důchodu? Ať už na stará kolena budete milionářem, nebo budete mít jednu kapsu prázdnou a druhou vysypanou, dokud vás skleróza nezastaví, určitě budete – vzpomínat.

Tak ať je na co! Společně s UniCredit Bank jsme pro vás připravili soutěž o zážitek v hodnotě deset tisíc. Deset otázek, deset správných odpovědí – a deset Františků Palackých.

Soutěž o desetitisícový poukaz

Dejme tomu, že v ekonomice je tisíc korun. Na začátku má Pavel tisíc, Petr nulu. Půjčí si od Pavla sto korun Kč za úrok pět procent. Na konci roku vrátí sto korun jistiny. Kde vezme na úrok? Musí nabídnout na trhu zboží nebo služby v hodnotě pěti korun. Emise peněz bankami problém zamlžuje a komplikuje, ale na principu se nic nemění. Neexistuje nic jako „matematicky nesplatitelný dluh“. Ochota a schopnost splácet je samozřejmě jiná věc.

Mimochodem, levicoví myslitelé někdy rádi prohlašují, že všechny ty dluhy jsou vlastně virtuální. Jsou to všechno jen spekulace, prohlásí slovutný profesor, případně dodá neadresný odsudek spekulací s deriváty (nevíme, co to je, ale zní to hrozně, takže by se to mělo zakázat!).

Každý dlužník má věřitele, celkové zadlužení planety Země je tedy v součtu nula (když pomineme možnost, že si Jiří Paroubek výměnou za příslib křesel ve vládě půjčí na novou volební kampaň od Marťanů). V tomto smyslu by se mohlo zdát, že dluhy jsou jen virtuální. Ovšem když si stát půjčí 28 miliard na stavbu díry v zemi, jde o dluh zcela nefiktivní.

O tom, jak lidoví ekonomové předepisují světu lék horší, než je sama nemoc, si přečtete ve druhém dílu článku.

Autor je analytik společnosti Partners

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 32 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 9. 2011 10:18, comment

Ale to máte špatně. V oběhu je jen těch 1000 Kč, tak jak může Petr zaplatit Pavlovi 100 Kč za chleba, když nemá z čeho? To je podle mne pointa toho příkladu o nesplatitelnosti dluhu, který zpochybňujete.

Úroky by musely být stanoveny jako 1 chleba, nikoliv jako 100 Kč, aby to fungovalo tak jak píšete. Pokud by smlouva o půjčce zněla, že Petr půjčí Pavlovi 1000 Kč a ten mu pak vrátí 1000 Kč a 1 chleba, bylo by to v pořádku a žádný nesplatitelný dluh by nevznikl, protože by nebylo požadováno více peněz než je v oběhu.

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 9. 2011 19:58, Michal Kára

To je velmi rozšířený a velmi nesprávný názor. Jednak komerční banka žádné bankovky neemituje a druhak nemůže půjčit ani tisícinásobek, ani desetinásobek jeho vkladu, dokonce nemůže půjčit ani tolik, kolik jeho vklad činí.

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (32 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

O stravenkách, mimozemšťanech a finanční gramotnosti

7. 9. 2011 | Aleš Tůma | 10 komentářů

O stravenkách, mimozemšťanech a finanční gramotnosti

Když si koupíte dort za stravenku, vyjde vás na polovic. Nevěříte? Gratulujeme!

Aleš Tůma: Tsunami jako hospodářské požehnání? Bludy!

21. 3. 2011 | Aleš Tůma | 2 komentáře

Aleš Tůma: Tsunami jako hospodářské požehnání? Bludy!

Dalo se to čekat – při každé katastrofě se objeví někdo, kdo začne tvrdit, že destrukce je vlastně pro ekonomiku dobrá. V případě Japonska „experti“ nečekali ani na konec otřesů.

Aleš Tůma: Recept na dluhy? Hospodská ekonomie!

7. 3. 2011 | Aleš Tůma | 10 komentářů

Aleš Tůma: Recept na dluhy? Hospodská ekonomie!

Všechny státní dluhy jsou vymyšlené a odporují zákonu o zachování hmoty a energie. Nejde o nic jiného než o promyšlenou neoliberální propagandu a konspiraci mocných bankovních domů.... celý článek

Aleš Tůma: Kdo jsou viníci finanční krize? No přece staří známí!

31. 1. 2011 | Aleš Tůma | 7 komentářů

Aleš Tůma: Kdo jsou viníci finanční krize? No přece staří známí!

Tak už je to oficiální. Za finanční krizi může bývalý šéf americké centrální banky Alan Greenspan. Přesněji řečeno, je na seznamu viníků, se kterým přišla zvláštní vyšetřovací komise... celý článek

Partners Financial Services