PortFio – praktická škola investora

PortFio – praktická škola investora
Chcete si vyzkoušet, kolik se dá získat investicemi do akcií? Chtěli byste nakouknout pod prsty těch, kteří se obchodováním na burze živí? Vlastní portfolio můžete sledovat přímo u nás, do kuchyně vás nechají nakouknout ve společnosti Fio.

Společnost Fio (profil, názory) nabízí již několik let možnost online investování na české burze a burzách v Německu či v USA. Fio poskytuje také informační servis, ale jen v krátkém horizontu, za maximální obzor investorů využívajících tento servis je považován rozměr měsíců. Jako "rychlý" obchodník chce poskytovat servis i aktivním investorům (pro ně jsou určeny tzv. denní reporty), ale větší část majetku u něj mají dlouhodobí investoři-spořitelé.

BuyList

Jednou z hlavních služeb všem klientům je tzv. Fio – BuyList, tedy seznam cca dvacítky akciových titulů, které jsou doporučené k nákupu. Jsou vyřazovány a opět zařazovány podle aktuálního vyhodnocení jejich výhodnosti k nákupu. Nejde ale o spekulativní pohled, většina titulů se na seznamu drží od konce minulého roku. Při vyřazení titulu je také podáno vysvětlení (např. 6. ledna byl Český Telecom (ACTELEC) zařazen a 19. května vyřazen). V tabulce BuyListu je uvedena cena při zařazení, její změna od zařazení i za poslední týden a také cílová cena.

PortFio

Jste v oblasti investování úplný laik? Anebo ostřílený investor, který si rád svoje znalosti ověří v testu? V obojím vám pomůže naše Univerzita.

Relativně novou službou, která funguje od začátku roku, je aktivně spravované "veřejné" PortFio, tedy modelové portfolio v hodnotě milionu korun. Vše je nastaveno tak, jako kdyby bylo skutečného klienta – pokyny, poplatky, možnost úvěru, investování se řídí podle BuyListu. Je relativně konzervativní a určeno právě pro investory-spořitele, kteří se o něj starají jednou za týden až měsíc. Také na něm neprovádějí žádné spekulace – nejkratší doba držení titulu je cca tři týdny.

PortFio je ukázkou, jak investovat s využitím rad profesionálů. Můžete si sami zkusit operace s akciemi, i když žádné nemáte. Na stránce portfolia lze sestavit hned několik "cvičných" pokusů, kde například v jednom posloucháte rady, v druhém neposloucháte a ve třetím se řídíte třeba podle kartářky. Každý brzy uvidí, kdo by byl nejúspěšnější.

A jak zatím PortFio dopadá? Od začátku roku vydělalo již 17 %, což je i ve srovnání s indexem S&P (profil, názory) velmi povzbudivé a jak vidíte na grafu, dobré výsledky vykazuje i v posledním měsíci. Podle makléřů Fia však "akciové trhy již letos předvedly to nejlepší, co mohly" – to je ostatně vysvětlením faktu, že téměř 700 000 korun PortFia je zaparkováno v penězích.

Myslíte, že takový nástroj je poučný? Anebo dokonce, že přivede nějaké klienty k tomu, že si investování do akcií „osahají“? Jaké na to máte názory?

Využijte i možnost sestavit si své portfolio na našich stránkách, zde uvidíte, jak. Další informace o investování naleznete v sekcích Akcie, Fondy a Univerzita!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-82
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice pod kontrolou

3. 6. 2003 | Tomáš Prouza | 2 komentáře

Investice pod kontrolou

Máte peníze uloženy v několika fondech, vlastníte akcie a doma máte několik set dolarů? A chtěli byste vědět, jak si vaše investice stojí? Ode dneška máte k dispozici unikátní nástroj... celý článek

Partners Financial Services