Se sto tisíci do věštírny

Se sto tisíci do věštírny
Nevíte kam investovat? No přece na temínovaný vklad s jedenácti procenty, do České národní banky nebo státního penzijního fondu. Takový finanční plán nám připravil další z námi testovaných poradců. Tentokrát žena.

Vedle profesionálních finančních poradců se doporučeními, kam investovat, zabývají i jiní "odborníci". Paní Marii Murovou jsem objevila náhodně. Inzerát, vylepený na stanici tramvaje, sliboval mimo jiné poradenství finančních transakcí. Všechna políčka s telefony byla odtrhána. Nemohla jsem odolat a bez váhání se ke kartářce objednala. Sešly jsme se v non-stop Herna baru na Žižkově. Za "věštírnu" posloužil stolek v zadní části místnosti.

"To, co máte na srdci, vaše myšlenky, po čem šlapete, krátká minulost a budoucnost," s těmito slovy rozložila paní Murová na stůl pět hromádek tarokových karet. Podle nich vyložila natolik obecně použitelné věci, že nebylo možné se netrefit. Úvod mají asi všichni její klienti stejný… Když přišel čas pro konkrétní dotazy, odhalila jsem kartářce fiktivní problém: získala jsem sto tisíc korun a nevím, kam je investovat. Spolu s položenou otázkou vstoupily do hry i mariášové karty a začal se rodit můj finanční plán.

Karty napovídají, že byste měla peníze skutečně investovat.

To chci, ale kam?

Někam kolektivně.

Myslíte třeba nějaké podílové fondy...

Ano, ale pozor. Jenom do těch, které příliš neslibují. Ty, co rostou pomaleji, dosahují jistějších výnosů. Ty, co slibují moc, brzy zbankrotují. (Paní kartářka měla asi zkušenosti s nějakou kampeličkou. Nebo že by tyto úvahy skutečně četla v kartách?) Jestli to tak uděláte, vidím perspektivu a úspěch.
Musíte mít ale přehled, do čeho fond investuje. Dobré jsou ty, které se zabývají něčím, co nejde dolů. Například pohonnými hmotami, naftou, stavebnictvím. To, co je charakteru pohyblivého, je rizikové. Nejlepší jsou fondy zabezpečené státem. (Takové ovšem v České republice nemáme.) Ty většinou prosperují a hlavně nikdy nezbankrotují.

Můžu dát peníze i do banky?

Vytáhněte tři karty.
Ano, ale dejte je na termínovaný vklad. Na rok nebo na dva. Tam je teď výnos asi jedenáct procent. (Současné sazby se při uložení sta tisíce korun na dobu jednoho roku pohybují okolo jednoho procenta.) Získáte tak větší prostředky než na normálním účtu. Ale pozor, nesmíte ty peníze vybrat. Jinak zaplatíte penále a nakonec skončíte v mínusu.

A konkrétní banku karty neprozradí?

Také Peníze.CZ nabízí "Výklad karet". Veškeré informace naleznete v této sekci

Ne, ale říkají, že to musí být banka spravovaná státem. Například národní banka nebo Komerční banka. (Česká národní banka žádné vklady fyzických osob nepřijímá. Většinovým vlastníkem Komerční banky je francouzská Société Générale.) Možné jsou také ty banky, které nabízejí stavební spoření nebo penzijní fondy. Takové ústavy jsou dotované státem a neměly by proto zbankrotovat. Stát jim potřebné peníze kdyžtak doplatí. Ale nějaké ty spořitelny a podobně, to ne.

Mohla bych s penězi dělat i něco jiného?

Vezměte další tři karty.
Dalo by se také obchodovat. Měla byste podnikat sama, ale ne ve velkém. Mám tady… (dlouhé ticho). Co vy přesně děláte? Čím vy jste?

Zajímají Vás naše zkušenosti s profesionálními poradci? Čtěte! 

Zatím ničím. Právě jsem dokončila školu.

A zaměření máte jaké?

Ekonomické.

Já tady mám, že byste měla dělat nějaké likvidace, mohou to být inventury. Něco, co končí. Můžete si otevřít i výprodej či bazar. Ale klidně jděte i do reklamy a práce s informacema. Shromažďujte informace a předávejte je dál.

Myslíte třeba novinařinu?

Ne, to určitě ne. Já tu vidím zprostředkování informací na bázi obchodní. Jakoby prostředník obchodu mezi dvěma stranami.
Zamíchejte a vyberte jich sedm, ať si to ujasníme. Ano. Jsou to informace, reklama nebo něco obdobného.

Takže těch sto tisíc mám vložit do podnikání s informacema?

Ano, ale karty říkají, že záleží na vaší šikovnosti.

Mám použít celou částku?

Podíváme se. (Vybrala jsem dalších sedm mariášek.)
Ne. Nechte si něco na dobu, než to rozjedete.

Do čeho tedy mám investovat, abych dosáhla co nejvyššího zhodnocení?

Zjistíme, co bude za deset let.
V kartách vidím riziko toho, že nebudete dostatečně pilná. Musíte se víc snažit! Ale také tady vidím, že máte velkou šanci vydělat.
Ukažte mi dlaň...
Máte dvě čáry výhry. Zkuste také část peněz vsadit, mohla byste vyhrát.

A do čeho?

To karty neříkají.

Mám vsadit všech sto tisíc najednou?

Ne! Ne tak moc riskovat! Spíš až budete ve finanční tísni, zkuste vsadit. Mělo by to vyjít.

Podíváme se na celkovou situaci. Vyberte dvanáct karet z obou balíčků.
Vybrala jsem, paní kartářka chvíli hloubala, až jsem nakonec dostala radu nad zlato: "Karty mluví jasně. Investujte do takového byznysu, který by vás bavil a pro který máte kvalifikaci. Nesmíte ale udělat chybu a musíte být opatrná."

Zaplatila jsem předem domluvených pět set korun a odešla. Samozřejmě bez stvrzenky. Tu mi ani vydat nemohla, Marie Murová totiž živnostenské oprávnění nemá.

Zatímco mých sto tisíc se bude na termínovaném účtu v České národní bance zhodnocovat jedenáctiprocentní roční úrokovou sazbou, mě světlé zítřky nečekají. Paní kartářka mi z ruky vyvěštila, že se vdám za někoho, kdo mi bude nevěrný, na oplátku budu mít milence i já. V životě porodím čtyři děti, po čtyřicítce prodělám psychickou krizi a v padesáti ovdovím.

Co si myslíte o výkladu z karet? Účastnili jste se někdy něčeho podobného? Věříte kartám, horoskopům nebo třeba "černým kočkám přes cestu"? Napište nám!

Zajímají-li vás naše další zkušenosti s finančními poradci, nahlédněte. Články Není poradce jako poradce a Není poradce jako poradce II vás určitě nezklamou.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 7. 2003 9:13, BarboraJ

poklona autorce -

svěží dílko a pevné nervy (já bych se s tou babou nedokázal slušně bavit ani minutu).

+44
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 7. 2003 9:13, BarboraJ

No,

tady je vidět, že i ten nejpesimističtější náhled na člověka jako druh a lidstvo a jeho budoucnost se nezdá být tak úplně mimo realitu. Když se tímhle někdo živí a získává klientelu, jímá mne děs. Ne že se tím živí - jsou horší podvody - vychcané využívaní mentální zaostalosti bližních k získání prospěchu sice není moc košer, ale trestné to není a dělá to koneckonců kdekdo, ale že existují platící klienti (všichni klienti nejsou srandisti nebo novináři) - platící klienti formálně svéprávní!

Koneckonců co chcete ve státě, který se nerozpakoval jmenovat astrologa do funkce ministra obrany. A ten ministr, málem sestřelivší letadlo, v němž letěl, dnes za tu astrologii určitě nebere pětikilo za seanci a TV veřejnoprávní i soukromé mu ten podvod ještě propagují ve svých "zábavných" pořadech.

Inu zatímco lidské poznání je omezené (připustíme-li konečnost vesmíru, pak holt onou konečností), pak blbost je neomezená a věčná.

-38
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Není poradce jako poradce II.

29. 4. 2003 | Martin Zika | 10 komentářů

Není poradce jako poradce II.

Finanční poradci v České republice nefungují vždy tak, jak by měli. Slíbené pokračování reportáže o našem setkání s finančním poradcem společnosti OVB je zde.

Není poradce jako poradce

23. 4. 2003 | Martin Zika | 1 komentář

Není poradce jako poradce

Po vlastech českých běhá mnoho finančních poradců, je mezi nimi ovšem spousta těch, kteří si toto označení rozhodně nezaslouží. Rozhodli jsme se osobně vyzkoušet, jak jejich služby... celý článek

Jak sestavit osobní finanční plán

10. 10. 2002 | Daniel Gladiš | 2 komentáře

Jak sestavit osobní finanční plán

Základní finanční plán může být docela jednoduchý a krátký. Stačí, aby měl čtyři body. Měl by zhodnotit vaši současnou finanční situaci, stanovit reálné finanční cíle, posoudit omezující... celý článek

Jak úspěšně řídit své osobní finance?

5. 9. 2002 | Tomáš Mergl

Jak úspěšně řídit své osobní finance?

Předpokladem úspěšného řízení osobních financí je osvojení několika zásad finančního plánování. Zejména jde o dodržování rozpočtu, účelné využívání dluhu, pojištění vlastních rizik... celý článek

Partners Financial Services