Babiš vlevo vybočený

Pavel Jégl | rubrika: Komentář | 18. 6. 2018 | 12 komentářů
Páteř chystané vlády Andreje Babiše bude vychýlená doleva. Postarají se o to jak sociální demokraté, tak komunisté.
Babiš vlevo vybočený

Oranžové referendum odšpuntovalo vznik druhé vlády Andreje Babiše se sociálními demokraty v koalici a komunisty na zadním sedadle. Přes spor o nominaci Miroslava Pocheho na šéfa diplomacie a další třenice můžeme předpokládat, že Česko bude mít za pár týdnů vládu s důvěrou.

Její příští kroky se dají odhadnout z programového prohlášení, z politiky stran, které se na ní podílejí, i politiků nominovaných do vlády. Je přitom patrné, že vláda bude nereformní a vychýlená doleva.

Schodek normou

Rozpočet nové vládě Andrej Babiš předem nalinkoval. Schodky, kam se podíváš – padesátimiliardový deficit je naplánovaný na příští rok i na roky další, až do léta Páně 2021.

Šéfka financí Alena Schillerová říká, že schodek je ospravedlnitelný, pokud jsou peníze investovány. Jenže z programového prohlášení chystané vlády vyplývá, že prioritou budou sociální výdaje – vyšší platy, vyšší důchody, dotované jízdné pro studenty a důchodce, placená nemocenská od prvního dne, vyšší rodičovská… Deficity padnou především na jejich oltář.

Ještě před vstupem do politiky přitom Babiš své předchůdce za deficity kritizoval. „Deficit je ztráta. Kdyby mi někdo sestavil byznysplán se ztrátou, tak ho vyhodím,“ prohlásil v listopadu 2011 v debatě na Vysoké škole ekonomické v Praze. Potom ale jako ministr financí ztrátové „byznysplány“ sám sestavoval – a padáka si nedal.

Pravda, předloni se z toho vyloupl přebytek. Spíš než Babišova zásluha to ale byl důsledek toho, že vláda neinvestovala a že z Bruselu přiteklo do rozpočtu mimořádné množství peněz – 158 miliard korun. Pokud by Česko hospodařilo za své, bylo by ten rok výsledné skóre minus 96 miliard.

Babiš, který podstatnou část svého byznysu krmí z dotací, bude na dotace dál spoléhat. Až jednou začneme Bruselu víc odvádět než z něj dostávat, může z toho mít některá z příštích vlád pořádný absťák.

Přišla zima a s ní i nový Finmag. Co v něm najdete?

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

KNIHY JSOU BYZNYS

• Jak zacloumal knižním trhem nástup komiksu? • Proč si za sebe slavné osobnosti nechávají psát knihy? • Investice do knih se vyplatí, ale pro byznys se to dělat nedá.

BYZNYS JE HRA

• Než úspěšní podnikatelé zestárnou, musí vyřešit, co bude dál. Kdo převezme Pradu? • Hřbitovy mají problém: Velká poptávka nepřináší víc peněz. • Kolik platů stojí byt?


Údržba, nic víc

Je patrné, že vládu ANO a sociálních demokratů nebude možné označovat přívlastkem reformní. Bude to kabinet údržbářů.

Reformu zdravotnictví zarazili sociální demokraté už v programovém prohlášení koalice, do kterého prosadili tezi „nezvýšíme spoluúčast pacientů“. Důchodová reforma sice v programu zůstala, ale je jasné, že žádná nebude.

Leccos naznačuje už vyhýbavé a k ničemu nezavazující slovo „chceme“, které je s reformou v programovém prohlášení spojováno. „Chceme důchodovou reformu… Chceme konkrétní kroky bez zdlouhavých a neplodných diskusí,“ píše se v něm.

Petr Krčál, někdejší radní z Vysočiny, kterého sociální demokraté nominovali na ministra práce a sociálních věcí, to vidí jinak: „Nepřicházím s vizí systém reformovat, protože odboráři jsou zásadně proti, neboť v současné době funguje velice dobře. Je to v poloze diskuse,“ říká v rozhovoru pro MF Dnes.

Takže hot a čehý. Přesto nominaci politika, který popírá programový cíl spadající do jeho kompetencí, premiér nezpochybňuje – na rozdíl od nominace Miroslava Pocheho na šéfa zahraničí. Z toho se dá posoudit, jak vážně to Babiš s důchodovou reformou myslí.

Zlatá rybka tuplovaná

Babiš se snaží rozptýlit obavy ze zapojení komunistů do vládních rozhodnutí tím, že líčí jejich podporu jako jednorázovou záležitost – pro hlasování o důvěře. „Je volná a nezavazuje nás v celém volebním období,“ ujišťuje.

Jenže tenhle svazek tak volný nebude. Babiš se komunistům musí upsat a slíbit, že jim splní sedm přání. To je 2,3násobek toho, co obyčejně plní zlatá rybka.

Vládě bude k většině ve Sněmovně scházet osm hlasů. Při snaze sehnat podporu pro své návrhy se může obracet na všechny strany. Jenže koalice ANO se sociálními demokraty sotva bude posílat parlamentu pravicové návrhy zákonů. Takže podporu napravo od středu těžko najde.

Ve většině případů nezbude než vyjednávat s komunisty. A pokud třešničkáři vyjdou vládě vstříc, nebude to nezištný počin. Babišovi nepochybně připomenou, jak jsou pro něj důležití. Jejich vzkaz se dá formulovat takto: „Ty máš vládu, my máme hlasy, které ti chybí a nikdo ti je nechce dát.“

Představu o postavení, které vůči vládě budou mít komunisté, vyjádřila jejich europoslankyně Kateřina Konečná. „Budou to komunisté, kteří narovnají páteř hnutí ANO doleva,“ řekla v půli května v Interview ČT24.

Stejným směrem jako komunisté budou tlačit sociální demokraté za vydatné podpory Josefa Středuly a jeho odborářského holdingu. Takže nakonec z toho může být pořádná skolióza, tedy vybočení páteře.

Zavádějící tři roky staré úvodní ilustrační foto: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Pavel Jégl

Autor článku Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a dvě desítky let pracoval... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 6. 2018 12:33, deprese

Je vidět, že Zemanovci se tady slézají, jako švábi na pivo. :)

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 6. 2018 10:51, Podivín

A tak se podivuji nad článkem, který nám osvětluje temnou budoucnost. Já si nemyslím, že by vedení tohoto státu zvládl někdo lépe. Nic nemůže být ideální.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rozpočet skončil v minusu 289 miliard, na důchody chybí čím dál víc

4. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Rozpočet skončil v minusu 289 miliard, na důchody chybí čím dál víc

Hospodaření státu loni skončilo s deficitem 288,5 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí.

Daň z nemovitostí stoupne. Experti řekli, jak ji dál vylepšit

11. 12. 2023 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Daň z nemovitostí stoupne. Experti řekli, jak ji dál vylepšit

Vládní balíček zvyšuje od Nového roku sazbu daně z nemovitosti. Lidé si připlatí v průměru několik stokorun ročně. Stačí to? Jak by měla vypadat ideální daň? Zeptali jsme se.

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

13. 10. 2023 | Petr Kučera, Kateřina Hovorková

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

Desítky novel, které mají snížit zadlužení státu, jsou definitivně schválené. Projděte si, co konsolidační balíček obsahuje hlavně z pohledu osobních financí.

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

13. 10. 2023 | Kateřina Hovorková

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

Poslanci dnes rozhodují o zjednodušení daně z přidané hodnoty. Místo tří sazeb budou jen dvě – základní a snížená. Ekonom Vít Hradil ale tvrdí, že by se vyplatilo radikálnější řešení:... celý článek

Důchody porostou pomaleji. Poslanci změnili pravidla valorizace

26. 7. 2023 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Důchody porostou pomaleji. Poslanci změnili pravidla valorizace

Zvyšování důchodů nebude tak rychlé jako v posledních letech. Od roku 2025 se změní pravidla pro řádnou valorizaci. Místo mimořádné valorizace by důchodci dostali dočasný příspěvek.... celý článek

Partners Financial Services