Trumpův chaotický svět

Pavel Jégl | rubrika: Komentář | 2. 7. 2018 | 4 komentáře
Americký prezident je Demolition Man. Demoluje světový řád.
Trumpův chaotický svět

Donald Trump chce udělat Ameriku zase skvělou. Kdeco mu v tom ale překáží. Třeba to, že světový obchod se řídí společnými (globálními) pravidly, nikoli těmi americkými. Proto by si přál, aby Spojené státy odešly ze světové obchodní organizace (WTO).

Web Axios zveřejnil výpověď nejmenovaného představitele Bílého domu, který cituje amerického prezidenta: „Nevím, proč tam jsme. WTO je zbytkem světa nastavena tak, aby poškozovala Spojené státy.“

WTO, která urovnává obchodní spory mezi státy, ale není jedinou „špatnou“ organizací, která americkému prezidentovi leží v žaludku. Je jich mnohem víc. Amerika je opouští, snaží se je změnit podle Trumpových představ, anebo je podkopává. K tomu odstupuje od podepsaných dohod.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Tady jsou ty špatné spolky a dohody:

WTO

Trump ji už ve volební v kampani označoval za strašivou a pro Ameriku katastrofální. Na tomto názoru zjevně nic nezměnil. Nezviklala ho ani zpráva Economic Report of the President, v níž se píše, že Spojené státy od roku 1995 vyhrály u WTO více než 85 procent sporů, které iniciovaly.

Trump letos zablokoval jmenování soudců odvolacího soudu WTO, kteří mají ve sporech konečné slovo. Pokud nebudou soudci vybráni, nebude na konci příštího roku WTO schopna rozhodovat.

Není právě tohle Trumpův cíl? Sám Spojené státy z WTO stáhnout nemůže. Takový verdikt by mu musel posvětit Senát, což je sotva myslitelné.

G7

Se skupinou sedmi průmyslových zemí (kromě USA Kanada, Japonsko, Itálie, Francie, Německo, Británie a Evropská unie jako celek) se Trump rozkmotřil. Z nedávného summitu v kanadském La Malbaie odletěl předčasně. Odmítl se připojit k závěrečnému prohlášení, ve kterém se státy jako celek „nezávazně zavazují“ usilovat o snížení celních bariér, netarifních překážek i dotací.

Skupina G7 se tak fakticky zúžila na G6. Bez Spojených států je její význam nicotný.

TPP

Trump za Baracka Obamy dojednanou dohodu o volném obchodu v tichomořské oblasti nepodepsal. Zdůvodnil to ochranou pracovních míst v USA.

V důsledku amerického odchodu od dohody však některé americké firmy přesunuly výrobu (a s ní pracovní místa) z USA do jihovýchodní Asie, aby využily volného přístupu na tamní trhy. Harley-Davidson například postavil fabriku v Thajsku.

President of the USA slíbil, že se zeměmi, které tvoří TPP (Kanada, Japonsko, Austrálie, Nový Zéland, Mexiko, Chile, Peru, Brunej, Singapur, Malajsii a Vietnam) uzavře „spravedlivé“ dvoustranné dohody, které do Ameriky vrátí pracovní místa. Zatím však jeho vláda žádné nové a „spravedlivé“ dohody nevyjednala.

TTIP

Rozhovory o dohodě o volném obchodu mezi USA a Evropskou unií jsou odloženy k ledu. Lze tušit, že tam také zůstanou, protože TTIP je vlastně verzí TPP.

Namísto liberalizace obchodu teď Trump zavedl cla na ocel a hliník a Evropě hrozí cly na auta. Je přitom jasné, že právě s Evropskou unií nebude zacházet v rukavičkách. Francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi se svěřil, že Evropská unie je pro něj horší (konkurencí) než Čína.

Trump by také v tomto případě nejraději vyjednával o obchodu s každou unijní zemí zvlášť. Regule Unie ale tuto kompetenci svěřují Evropské komisi. Šanci jeho vláda dostane pouze v případě Británie, která se z bruselské Evropy odporoučí.

NAFTA

Trump tvrdí, že Severoamerická dohoda o volném obchodu je pro Spojené státy nevýhodná. Chce ji změnit a vyjednat v ní změny. Jinak hrozí, že z ní USA odejdou a uzavřou zvlášť obchodní smlouvy s Kanadou a Mexikem.

Stejně jako v případě WTO, také odchod z NAFTA by musel Trumpovi schválit Senát.

NATO

Ve volební kampani Trump prohlašoval, že NATO je zastaralá a upozorňoval, že Spojené státy z této aliance mohou vystoupit. Po příchodu do Bílého domu pohrozil, že americká vláda může spojenecké závazky utlumit.

Trump své spojence napomíná, že na obranu dávají až na výjimky míň než slíbená dvě procenta. Nedávno je dokonce vyzval, aby dávali dvojnásobek – čtyři procenta. Není ale za Trumpovou nespokojeností především to, že spojenci z NATO v posledních letech téměř nekupují americké zbraně? (Výjimkou je Polsko, které nedávno s americkou zbrojovkou Ratheyon podepsalo smlouvu o nákupu raket Patriot za 4,75 miliardy dolarů.)

A kdyby se Trump utrhl ze řetězu a chtěl Ameriku z NATO vytáhnout? Na rozdíl od WTO nebo NAFTA může Severoatlantickou smlouvu vypovědět bez souhlasu Senátu. Legislativci upozorňují na precedent: George Bush junior před šestnácti lety bez souhlasu Senátu zrušil smlouvu o antibalistické protiraketové obraně (ABM) s Ruskem.

OSN

Trumpova Amerika letos vystoupí z Organizace pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) a Rady OSN pro lidská práva (UNHRC). Jejich rezoluce označuje americká vláda za protiizraelské a neobjektivní.

Jistě, lze to odbýt průpovídkou o kozlech zahradnících. Vždyť v Radě pro lidská práva „hájí“ Čína, Kuba nebo Saúdská Arábie. Není ale za odchodem Ameriky z filiálek světové organizace také Trumpův opovržlivý přístup k OSN a to, že lidská práva jsou mu prostě šumafuk?

Pařížská dohoda o klimatu

Trump splnil to, co hlásal ve volební kampani – od dohody odstoupil. Pravil, že dohoda o emisích skleníkových plynů je pro USA nevýhodná, brzdí její ekonomiku. A také to, že vyjedná jinou, která bude pro Ameriku lepší. Vláda ve Washingtonu ale v této oblasti nic nepodniká.

Dohoda o íránském jaderném programu

Trump odstoupil od dohody, která Írán zbavila mezinárodních sankcí výměnou za slib, že pozastaví jaderný program. Spojené státy teď sankce obnovují. Budou platit jak vůči Íránu, tak všem firmám (nejen americkým), které s perskou zemí obchodují.

Dohodu uzavřenou mezi Íránem na jedné straně a USA, Francií, Británií, Německem, Evropskou unií, Čínou a Ruskem na straně druhé za prezidenta Obamy označil Trump za „strašlivou a postavenou na lži“. Slíbil, že vyjedná lepší. Zatím tomu nic nenasvědčuje.

Co bude po chaosu?

Magazín The Economist píše, že Trump demoluje staré pořádky. Ze spojenců dělá nepřátele, z nepřátel spojence.

Trump je vskutku hotový Demolition Man. Boří stará pravidla, aniž byla přijata pravidla nová. Do světové politiky vnáší chaos.

Chaos je definován jako stav neuspořádanosti, nepředvídatelnosti, bez pevných struktur a bez řádu, pro který je příznačný zmatek. Antičtí filozofové ho ale také chápali jako zárodek nového řádu.

Ve filmu Demolition Man demoluje policista John Spartan (Sylvester Stallone) režim šíleného diktátora Phoenixe (Nigel Hawthorne), který drží většinu obyvatel megapole San Angeles v podzemí. Spartan vyvolá chaos a režim svrhne. Starý řád s takovými pitomostmi jako telepatický sex nahradí lepší nový řád, ve kterém se lidé milují normálním způsobem. Jednoznačně změna k lepšímu.

Jaký by měl být nový trumpovský řád? Podle Donalda Trumpa by v něm zjevně mělo platit právo silnějšího – toho, kdo má větší jaderné tlačítko.

Změna k lepšímu? Jak pro koho.

Ilustrační obrázek: rogistok / Shutterstock.com

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 7. 2018 10:09, tiffany

Tak nevím, čekat něco nového od člověka, který ze všeho nejdříve obsadí do funkcí členy své rodiny, bez jakékoliv jejich přípravy na výkon veřejné funkce, to je opravdu iluzorní. Bořit umí každý (nechci psát trouba), ale vytvořit něco nového, funkčního a pro lidi užitečného, to je o něčem zcela jiném. Věřím, že lidský rozum chaosem zničen nebude, naopak posílí. Bůh žehnej Americe, ale i Evropě a nám.

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 7. 2018 13:08, HoK

Zpráývy jak z Rádia Jerevan.
* TTIP: napřed položila Evropa.
* Cla: Evropa má vyšší cla než USA (například auta 4x).
* NATO: Chtít po někom dodržovat smlouvu je špatné?
* Pařížská dohoda: Nejvíc o ní mluví Německo - a nejméně ji dodržuje.
* UNESCO: Mešita v Jeruzalémě je jistě starší než chrám, co je pod ní. A islám je od věků , takže starší než nějaké židovství.
* OSN: Která část k něčemu je?

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

11. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu podle očekávání vůbec poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinů. Informovala... celý článek

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

13. 6. 2023 | Tomáš Volf

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 amerických dolarů za barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

4. 4. 2023 | redakce Peníze.CZ

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa je čtyřiašedesátiletý Bernard Arnault (s rodinou) s majetkem v hodnotě 211 miliard dolarů – přibližně čtyři a půl bilionu korun. Vyplývá to z čerstvého žebříčku... celý článek

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

20. 3. 2023 | Jana Divinová

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Problémovou banku Credit Suisse převezme v rámci záchranné operace její konkurent, banka UBS. Rozkolísané trhy se později odpoledne uklidnily, koruna mírně posílila.

Partners Financial Services