Sleva při koupi ojetiny na úvěr je trik! Za sjednání úvěru dáte i 80 tisíc

Kupujte, kupujte. A kupujte na úvěr! Vyplatí se. To slibuje zákazníkům lákavá nabídka autobazarů. Rozdíly v cenách „za hotové“ a „na úvěr“ dosahují i desetitisíců korun. Ale pozor: fígl vězí v poplatku za sjednání úvěrové smlouvy. Dáte za něj i osmdesát tisíc. Před praktikami autobazarů a úvěrových společností varuje spotřebitelská poradna dTestu.
Sleva při koupi ojetiny na úvěr je trik! Za sjednání úvěru dáte i 80 tisíc

Zvažujete koupi ojetého vozu? Řada autobazarů inzeruje u každého automobilu dvojí cenu. Jedna platí pro platbu v hotovosti, druhá – obvykle zvýrazněná, viditelnější – platí, když se rozhodnete koupit auto na úvěr. Při využití úvěru autobazary nabízejí slevu, která běžně dosahuje i několika desítek tisíc korun. Když se ale necháte lákavou nabídkou zmámit, proděláte kalhoty.

Sleva? Mnohdy zaplatíte víc než bez ní

„Pořizovací cena vozu může být nakonec stejná, nebo dokonce vyšší než před slevou. Autobazary, například AAA Auto, k tomuto triku využívají poplatek za sjednání úvěru,“ upozorňuje Miloš Borovička, právní poradce dTestu. Háček je podle něj obvykle schován v úvěrové smlouvě. „Pokud totiž chce kupující využít nabízené slevy, zaplatí za uzavření úvěrové smlouvy tak vysoký poplatek, že je výsledná cena stejná jako před slevou, často i vyšší. Na naší poradenské lince registrujeme případy, kdy se jednalo třeba o osmdesát tisíc korun,“ dodává. Úvěrová společnost pak klientovi půjčí na auto i na poplatek za uzavření smlouvy – takže splácená částka se o něj navýší.

A jak to vypadá v reálu? Martin Č. koupil v AAA auto Škodu Octavia Combi. Kupní cena (při koupi na úvěr): 145 987 korun. Na místě v hotovosti zaplatit dvacet pět tisíc, na zbytek si vzal úvěr od Essoxu, který mu zprostředkoval přímo autobazar AAA auto. Úvěrovou smlouvu si můžete prohlédnout sami [smlouva v pdf k otevření či stažení po kliku na obrázek]:

Výsledek? Pan Martin musí zaplatit 276 096 korun (včetně úroků a dalších nákladů souvisejících s úvěrem), jen za sjednání úvěrové smlouvy dá 42 345 korun – částka je přitom součástí celkové výše úvěru.

Porušují zákon, tvrdí dTest

Podle právníků spotřebitelské poradny dTestu jsou desetitisícové poplatky za sjednání úvěru v rozporu s dobrými mravy. „Běžná výše takového poplatku se totiž pohybuje v řádech tisíců korun,“ vysvětluje Miloš Borovička. Na spotřebitelskou poradnu se podle něj lidé obracejí nejčastěji v okamžiku, kdy chtějí úvěr předčasně splatit. „V té chvíli zjistí, že nesplácejí jen auto, ale i jakýsi úvěrový poplatek. Kdyby byl tento poplatek standardně zahrnutý jako náklad do úroku, klient by ho hradil jen za dobu, kdy úvěr čerpal. Takhle zaplatí o hodně víc, než na kolik má úvěrová společnost nárok,“ míní právní poradce dTestu. Dokládá to na následujícím příkladu.

Koupíte auto na úvěr za sto padesát tisíc korun, poplatek za sjednání úvěru dělá šedesát tisíc korun a úvěrová společnost ho započítá do jistiny úvěru. Splácet tedy budete půjčku ve výši dvě stě deset tisíc korun. Pak se rozhodnete úvěr předčasně splatit. Zákon o spotřebitelském úvěru říká, že spotřebitel může úvěr předčasně splatit kdykoli, přičemž poplatek za předčasné splacení nesmí přesáhnout jedno procento z předčasně splácené částky. „Pokud se rozhodnete, že úvěr třeba po měsíci předčasně splatíte, musíte najednou zaplatit, řekněme, 205 000 korun plus jedno procento z nesplacené částky. Kdybyste financovali jen kupní cenu a ne ten nesmyslný poplatek, zaplatili byste jen řekněme 145 000 korun plus jedno procento z nesplaceného,“ vysvětluje Miloš Borovička. Pokud úvěrová společnost poplatek nerozpočítá na dobu trvání smlouvy, dochází podle dTestu k obcházení zákonného ustanovení o předčasném splacení úvěru. „Když úvěr splácíte průběžně, rozpočítá se vám poplatek na jednotlivé splátky. Při předčasném splacení je úvěrové společnosti jedno, že po většinu doby sjednaného trvání úvěru ‚nebudete čerpat její služby‘, prostě těch šedesát tisíc zaplatíte,“ komentuje Miloš Borovička.

Propojeno

Důkladný rozbor různých variant leasingů a úvěrů na auto s příklady sepsal náš auto-moto expert Jindřich Hradecký. Čtení hodné pozoru. Už třeba kvůli pojištění, jehož uzavřením často úvěrová společnost poskytnutí půjčky podmiňuje. Není to pojištění z laciného kraje:

Úvěrové společnosti v jednání s autobazary tahají za kratší konec

Spotřebitelská poradna dTestu se proti podobným praktikám autobazarů snaží bojovat dlouhodobě. „Je to především problém jejich klamavých obchodních praktik a reklamy. Podařilo se nám donutit největší tuzemské prodejce trochu zpřehlednit své weby, ale to nestačí, protože jejich reklama pořád hlásá, že půjčit si na auto je výhodné,“ uvádí Miloš Borovička. dTest se proto rozhodl zatlačit také na úvěrové společnosti. „Ty se totiž na rozdíl od prodejců ojetých automobilů snaží udržovat si alespoň trochu reputaci. Víme ale, že při vyjednávání s úvěrovými společnostmi tahají za delší konec prodejci ojetin. Nespolupracovat s AAA auto v podstatě znamená neprodávat úvěry na auta. Nicméně ve smluvním vztahu je pak spotřebitel s úvěrovou společností. A ta nesmí tolerovat klamavé obchodní praktiky svého partnera,“ uzavírá právní poradce dTestu.

O vyjádření jsme požádali zástupce velkých i menších autobazarů a také úvěrové společnosti, na které si spotřebitelé v souvislosti s poplatkem za sjednání úvěrové smlouvy při koupi ojetiny podle dTestu stěžují nejčastěji: Essox a sAutoleasing.

Z oslovených autobazarů na naše dotazy do uzávěrky reagovaly pouze firmy AAA auto a Auto ESA. Menší autobazary, které jsme pro srovnání oslovili, ponechaly naše otázky bez reakce. Výše popsaná praxe se však netýká zdaleka jen AAA Auto a Auto ESA, „slevu“ při koupi auta na úvěr stejným způsobem nabízí také celá řada dalších.

Vyjádření autobazarů AAA auto a Auto ESA a úvěrové společnosti sLeasing nabízíme pro srovnání pěkně vedle sebe, stačí si překliknout. Jejich argumentace je v základě stejná: zákazník má čas a šanci si podmínky prostudovat...

AAA Auto: Sleva nesleva, každý ví, že za úvěr je to dražší
Auto ESA: Je poplatek za úvěr přiměřený? Nepátrejte
sAutoleasing: Podmínky jsou jasné, jak o nich bazary informují, nedbáme

„Žádného zákazníka nenutíme uzavírat produkty s touto slevou, rádi nabídneme a nabízíme i ostatní akční produkty, které mohou být někdy výhodnější,“ napsala nám společnost AAA auto. Otázkou zákonnosti postupu autobazaru, který nabízí slevu při koupi vozu na úvěr, i když zákazník při jeho čerpání reálně neušetří, se už podle AAA auto zabývalo i Ministerstvo průmyslu a obchodu. „Při přezkumu shledalo, že pokud je skutečně kupní cena automobilu v kupní smlouvě o částku slevy ponížena, pak se na naší straně nejedná o žádné pochybení,“ argumentují zástupci největšího tuzemského autobazaru.

Zákazník si podle nich může před podpisem nabídku úvěru důkladně prostudovat a sám se svobodně rozhodnout, zda má o daný produkt zájem. „Dokumentace samozřejmě obsahuje podrobné vyčíslení veškerých částek, včetně poplatků.“ Prodejce ojetin argumentuje také tím, že nikde neuvádí, že úvěr poskytuje úvěrová společnost zdarma a bez navýšení. „Navýšení se však netýká ceny vozidla, ale ceny úvěru, tj. jedná se o náklady na splácení jistiny a úroku našemu partnerovi. Obecně je známým faktem, že cena zboží na úvěr je vždy vyšší než nákup v hotovosti,“ dodávají zástupci AAA auto. Základním cílem autobazaru podle nich není zprostředkovat úvěr, ale prodat vozidlo. „Smluvní podmínky našich smluvních partnerů, včetně jimi stanovených plateb nám nepřísluší hodnotit,“ pokračují zástupci AAA auto. A dodávají, že existují případy zákazníků, kteří špatně odhadnou své finanční možnosti. „Nebo je potká nečekaná životní událost, která zhorší jejich bonitu a pak se snaží úvěr za každou cenu zrušit. Někdy se tak děje i na základě hledání zástupných problémů a nátlaku na nás či naši úvěrovou společnost, například pod hrozbou medializace případu s využitím zavádějících či neúplných informací o průběhu obchodu,“ uzavírá ve svém vyjádření pro Peníze.cz AAA auto.

Argumentace autobazarů i společnosti sAutoleasing je poměrně logická v tom smyslu, že by zákazníci měli důkladně číst, co podepisují. A předem zvážit, zda jsou nabízené finanční produkty opravdu výhodné. Jádro problému – tedy základní rozpor v tom, že autobazary slibují při nákupu auta na úvěr slevu, která jim ve výsledku nákup zásadně prodraží, se ovšem rozlousknout nepodařilo. Autobazary i úvěrové společnosti si problém přehazují jako horký brambor. Podle úvěrové společnosti je problém autobazaru, že slibuje slevu, i když nakonec zákazník neušetří. A podle autobazarů je zas problém úvěrové společnosti, jak vysoké si účtuje poplatky.

Anketa

Máte zkušenosti s nákupem v autobazaru?

Schlamstne poplatek za úvěr autobazar?

Peníze.cz se snažily zjistit, jakou má vlastně autobazar k prodeji automobilu s výraznou slevou motivaci. Podle našeho neoficiálního zdroje je jí výše provize za sjednaný úvěr, provize by údajně měla být v podstatě rovná poplatku za uzavření úvěru. Ptali jsme se tedy ještě jednou, jestli je možné takovou informaci potvrdit.

Z Auto ESA nám stručně odpověděli, že ji potvrdit nemohou.

Společnost AAA Auto v odpovědi klasicky odsouvala odpovědnost jinam: „Nemůžeme se vyjadřovat k nastavení produktů, jejich podmínek a ceně našich finančních partnerů.“

Jenže naši informaci víceméně potvrzuje Kateřina Halatová ze společnosti sAutoleasing: „Částka, kterou klient zaplatí za sjednání úvěrové smlouvy, v sobě zahrnuje veškeré náklady za administraci smlouvy a poradenské služby poskytnuté třetí stranou. Do těchto nákladů je zahrnuta také odměna pro zprostředkovatele financování, jejíž výše je předmětem obchodní dohody se zprostředkovatelem.“ Vzhledem k tomu, že v daném případě je třetí stranou jedině autobazar, vychází nám z toho, že celý poplatek za sjednání úvěru jde autobazaru. Takže výše poplatku je možná problém úvěrové společnosti – a zisk autobazaru?

Kolik z celkové výše poplatku jsou náklady autobazaru na administraci a kolik platíte za bezvadné poradenské služby, už necháváme na čtenářově fantazii.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+301
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 51 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 10. 2013 12:17, Martin

Tak člověk nesmí být tak blbej a vůbec do aaa a podobných podniků nelézt. Samozřejmě, dopředu to neví a na rady ostatních reaguje "no jo, prosímtě, ono to nebude tak horký". Zkrátka se musí poučit sám. Jenže hodně lidí je tak pitomých, že po té, co se tam nechajíokrást, si ještě pochvalují, jaký dostali servis :-) Ten den, co mě aaa vyléčily z nevědomosti, měly zrovna nějakou akci s losy. Každý zákazník dostane los - sleva na auto v hotovsti nebo sleva na auto na úvěr. vylosoval jsem si slevu 20 tisíc na úvěr, tak nadšený, že si koupím o něco lepší auto, jsem se jal vybírat. Po té, co jsem zjistil, že polovina z vozů, které inzerují na internetu, fyzicky neexistuje, jsem si tedy nakonec něco vybral. kromě toho, že mi zatajili, že vůz je bouraný (což věděli, jejich technici auto prolézají skrz na skrz, když ho vykupují), tak alespoň paní u sjdnávání úvěru byla tak "solidní", že mi na rovinu řekla, že ten los můžu klidně zahodit, že mi sice dají slevu na úvěr, ale napočítají si to do úroků a zaplatím ještě víc. Takže vlastně celá akce s losem podvod. K tomu podvod s bouraným autem a pak ještě poplatek 5000 za prověření vozu v databázi Cebia (když pominu, že jsem o to nežádal, tak soukromníkům Cebia účtuje pár stovek, áčkám tedy asi ještě méně). Navíc, dle smluv, kdyby byl jakýkoliv problém, tak aaa za nic neručí, takže celé prověření čehokoliv je mi k ničemu. No, odcházel jsem po ztraceném půl dni znechucený tím, že mi lhali od začátku do konce a s předsevzetím, že sem se již nikdy nevrátím. Jestli to tak dělají ostatní autobazary, je mi jedno. AAA o sobě prohlašuje, jak je čestná, výhodná atd. Inzeruje auta, která nemá, aby nalákali lidi na plochu, inzeruje ceny, které nedodrží, protože je navýší o různé poplatky i v případě, že kupujete za hotové atd. Podvodníci je slabé slovo. Nakonec jsem koupil od soukromníka. I kdybych koupil kradené auto od cikánského lichváře, byl bych na tom líp, než s vozem z aaa.

+206
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 4. 2020 10:49, Milada

Já u AAA kupovala minulý rok na úvěr dvojkovou octavii a podmínky úvěru byly výhodné. Žádné desetitisícové poplatky za sjednání jsem rozhodně neplatila. Jde vidět, že se jedná o opravdu starý, neaktuální článek.

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (51 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

AAA vo tom to je auto

4. 8. 2013 | redakce Peníze.CZ

AAA vo tom to je auto

Naše auta jsou novější než nová!

Nepůjčujte si na auto v autobazaru, napaří vám megapoplatek

20. 6. 2013 | Michal Mošnička | 27 komentářů

Nepůjčujte si na auto v autobazaru, napaří vám megapoplatek

O leasingu a úvěrech na auto vůbec už jsme na Peníze.cz ledacos psali, ale takovéhle počty tu snad ještě nebyly. S poplatkem za uzavření úvěru můžete přeplatit cenu auta klidně o sedmdesát... celý článek

Očima expertů: Jak vybrat ojeté auto? Nekupujte si nablýskanou lež!

1. 3. 2013 | Ondřej Tůma | 33 komentářů

Očima expertů: Jak vybrat ojeté auto? Nekupujte si nablýskanou lež!

Hledáte auto z druhé ruky a máte strach, že naletíte podvodníkům? Oslovili jsme motoristické odborníky, aby vám poradili, na co si při výběru ojetiny dávat pozor.

Omlazená auta, přetočené tachometry: ojetá auta dražší o desetitisíce

23. 1. 2013 | Jindřich Hradecký | 12 komentářů

Omlazená auta, přetočené tachometry: ojetá auta dražší o desetitisíce

Novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích by ráda omezila podvody s ojetými auty. Může si ale s těmi nejvážnějšími – legalizací kradených vozů dovezených... celý článek

Úvěr na auto: přeplatíte šedesát tisíc, nebo „nic“

21. 11. 2012 | Jindřich Hradecký | 7 komentářů

Úvěr na auto: přeplatíte šedesát tisíc, nebo „nic“

Stejné auto, totožná úvěrová společnost, přesto to vaše peněženka pocítí úplně jinak. Záleží na tom, jak velkou zvolíte akontaci, na jak dlouho se zadlužíte i jaké vyberete pojištění.... celý článek

Partners Financial Services