Která dovolená vás přijde v Česku na pár korun

František Mašek | rubrika: Jak na to | 23. 7. 2010 | 3 komentáře
Která dovolená vás přijde v Česku na pár korun
Lacinou a přitom zajímavou dovolenou může prožít i ten, kdo má hluboko do kapsy. Stejné pohodlí jako kempy nabízejí za podobný peníz i některé turistické či jiné ubytovny. Kdo má štěstí, stráví dovolenou na jachtě, nebo sežene levný pronájem chalupy.

Asi 30 procent Čechů stráví letos podle výzkumu agentury GfK dovolenou doma. Příčinou je jejich finanční nouze. Nabízíme různé typy, jak si i v Česku dopřát zajímavou dovolenou, která nikomu nenabourá rozpočet, a to nejen v kempech, které jsou v posledních letech opět v módě.

Ve výhodě jsou asi hlavně ti, kdo mají hodně přátel. Nákup potravin, doprava i samotný pobyt obvykle při společné dovolené vyjdou hodně lacino. Od přátel si také lze půjčit stan a jiné propriety a podělit se o výdaje na benzín. Na speciálních stránkách spolujízdy na internetu najdete zase řidiče, kteří hledají spolucestující. Je to o něco bezpečnější než klasický autostop, ale i přesto je třeba podobný styl dopravy s cizím člověkem důkladněji zvážit. Kdo necestuje autem, může využít řadu slev Českých drah (Více si přečtete v článku Dovolená v Česku: Jak levně cestovat autobusem a vlakem. Při skupinové slevě pro 2 až 30 osob platí například první dva cestující o 25 procent a další o 50 procent méně.

Draho nemusí přijít ani dovolená strávená u přátel třeba na jachtě na Slapech či Orlíku. Ubytování je zadarmo, společné vaření není drahé a trochu nepohodlí jistě vyváží nevšední zážitky. Každý nemá přátele s plachetnicí, kteří s ním rádi stráví dovolenou. Je si ale možné půjčit malé plachetnice bez kapitána, k nimž není třeba průkaz vůdce malého plavidla. Chce to ale umět trochu plachtit. Nejlevnější loď pro čtyři stojí na týden kolem 5000 korun, tedy 1250 korun na osobu, dalších pět tisíc činí vratná kauce. Služby kapitána by vyšly nejméně na 15 tisíc korun.

Přehled porovnávaných kempů


Levná může být- hodně záleží na počasí a vašem pitném režimu – vodácká dovolená. Pokud ovšem vlastníte loď, nebo si ji můžete půjčit zadarmo. V půjčovněna týden stojí zhruba od 180 do 250 korun denně, dalších přibližně sto korun pak zapůjčení pádla a dalších propriet. Některé firmy nabízejí dopravu lodi zdarma, jiné si za ni účtují 10-12 korun za kilometr, což není tak málo. České dráhy již lodi dopravovat přestaly.

Levně pak rozhodně vychází klasický vandr. Není ale pro každého, hlavně při spaní pod širákem. A nocleh v lese se stanem se může prodražit. Když vás přistihnou lesáci v lese pod stanem, kde se nesmí tábořit, můžete dostat pokutu až pět tisíc korun.

Většina Čechů má ale levnou dovolenou spojenou s kempy, jichž je v Česku kolem 500. Ty certifikované jsou hodnoceny počtem hvězdiček. Nejde jen o jejich kvalitu, hodnotí se hlavně rozsah poskytovaných služeb.

Nejlevnější kempy jsou podle Markéty Chaloupkové z agentury cestovního ruchu CzechTourismv Moravskoslezském kraji. Vyplývá to z letošního průzkumu cen, který agentura udělala ve vybraných kempech. Rodina, kterou tvoří dva dospělí, dvě děti, má auto a velký stan, zde za den kempování v průměru platila 214,40 koruny. Druhé nejlevnější jsou kempy ve Zlínském kraji, kde by ji den stál 273,20 koruny. Nejdražší jsou s 805,60 korunami za den kempy v Praze a ty středočeské, které v průměru stojí 568,60 koruny.

Jeden z nejkomplexnějších přehledů o nabídce českých a moravských kempů nabízí server www.dokempu.cz. Když si zadáte hledání kempů podle parametrů, najdete i veřejná tábořiště. Ta jsou podle Jana Čepelky z tohoto serveru ještě levnější. Bývají umístěna u vody a obvykle stojí kolem 30 korun za osobu či stan. Některá nabízejí jen to nejnutnější – místo na přespání, toalety, zdroj vody, ohniště a nádoby na odpadky. Někdy jsou ale tábořiště, což platí hlavně u těch vodáckých, označovány jako kempy.

Podobný charakter mají nouzová nocoviště, která najdete třeba na Šumavě. Na ohrazené louce můžete bezplatně jednou přespat. Musí zde ale být místo, nesmí se rozdělat oheň, nocležník nesmí rušit lesní ticho a musí si odnést po sobě odpadky.

Levně přespat lze i v turistických ubytovnách. Většina patří Klubu českých turistů. Na jeho webu sice najdete řadu zajímavých informací a rad, kompletní katalog turistického ubytování ale existuje jen v tištěné podobě a je k mání za 50 korun v informačním centru KČT v Praze. Jsou v něm kontakty na turistické ubytovny, sokolovny, školní tělocvičny a internáty, vysokoškolské koleje a podnikové ubytovny. Cena ubytování bývá až na výjimky nejvýše 300 korun za osobu a noc. Může to ale být i polovina této sumy či méně a nemusí jít jen o spaní na zemi ve spacáku. Členové KČT mají díky kartě Eurobeds ubytování o 30 až 70 korun na noc levnější. Kartu, za kterou se ročně platí poplatky, lze využít i na některých chatách na Slovensku a v Rakousku.

Cenově zajímavé ubytování nabízejí i církve. Někdejší mládežnický kemp Soběšín získal po listopadu 1989 zpět původní majitel - YMCA, tedy křesťanské sdružení mladých lidí. Za chatku pro dva zde za den zaplatíte i jen 180 korun. Tak jako evangelíci z YMCy nabízejí ubytování na farách a jinde i jiné církve. I pro ateisty.

Nápady a typy na levné ubytování najdete i na webu http://roveri-vysehrad.sweb.cz/ubytovani.cz. Jde o přehled turistických ubytoven, nocležen, skautských kluboven v Česku a na Slovensku. Cena turistických chat (se sociálním zařízením, povlečením, kuchyňkou a někdy i společným stravováním) se pohybuje nejčastěji kolem 100 korun.

Nejzajímavější levné ubytování je třeba ale hledat s předstihem. Pokud jste to nestihli, můžete zkusit naopak nabídky pronájmů pokojů, chalup či chat na poslední chvíli (last minute). Server aukro.cz například nabízel pronájem třílůžkového pokoje s přistýlkou, vlastním sociálním zařízením, televizí a satelitem v Kněžické chalupě, ležící mezi Vrchlabím a Beneckem od 17. do 24. července, na 7 až 9 dnů, za tisícikorunu.

Velice netradiční způsob, jak nalézt levné ubytování, zvolil Milan z Prahy, který jezdil s rodinou autem na kola do Rakouska. Než se setmělo, vzal za ruku dceru a ptal se místních, zda neví o místě pro přespání pod stany pro rodinu. Často mu dovolili, aby si postavil bezplatně stan přímo v jejich zahradě. Chce to ale výřečnost a slušnost a vyzkoušet si o víkendech, zda to je v Česku vůbec reálné. Za pokus, jak je také možné strávit levnou a zajímavou dovolenou, to ale jistě stojí.

Také jste zažili levnou a přitom zajímavou dovolenou? Podělte se s námi o své zážitky!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Za kolik se dá v Česku cestovat na lodích a parnících

16. 7. 2010 | Věra Tůmová | 1 komentář

Za kolik se dá v Česku cestovat na lodích a parnících

Výlety po vodních tocích a plochách v Česku vám mohou zajímavým způsobem zpestřit horké letní dny. Na delší, několikahodinové plavby se ale připravte, že budete potřebovat na jízdné... celý článek

Mapa: Jak ušetřit na vstupném na hrady a zámky v Česku

2. 7. 2010 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Mapa: Jak ušetřit na vstupném na hrady a zámky v Česku

Výše vstupného na hrady a zámky může být pro někoho důvodem, proč na prohlídku historických interiérů nepůjde. Přinášíme vám tipy, jak se dá letos na vstupném ušetřit. Na interaktivní... celý článek

Dovolená v Česku: Jak cestovat levně autobusem a vlakem

25. 6. 2010 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Dovolená v Česku: Jak cestovat levně autobusem a vlakem

Letní výlety si můžete zpestřit i cestováním vlakem či autobusem. Někdy to vyjde zajímavě časově i cenově. Musíte se ale vyznat ve slevách jízdného. A to je zvláště u vlakových jízdenek... celý článek

Kvůli nemoci na dovolené můžete i s pojištěním přijít o desetitisíce

3. 6. 2010 | Věra Tůmová | 1 komentář

Kvůli nemoci na dovolené můžete i s pojištěním přijít o desetitisíce

Nedostatečně vysoké pojistné limity u cestovního pojištění, neuposlechnutí asistenční služby či zatajení nedoléčené choroby vám může levnou dovolenou v cizině prodražit o desítky i... celý článek

Partners Financial Services