Za kolik se dá v Česku cestovat na lodích a parnících

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 16. 7. 2010 | 1 komentář
Za kolik se dá v Česku cestovat na lodích a parnících
Výlety po vodních tocích a plochách v Česku vám mohou zajímavým způsobem zpestřit horké letní dny. Na delší, několikahodinové plavby se ale připravte, že budete potřebovat na jízdné pro rodinu i několik set korun. S pomocí naší interaktivní mapy si můžete udělat základní představu o cenách plavby na řadě lodí.

Prohlédnout si krajinu z řeky či jiné vodní plochy bývá nezapomenutelné. Vše vypadá jinak, než když po kraji chodíte pěšky či jezdíte autem nebo na kole. Na mnoho míst se v Česku dostanete i jen jako vodáci s vlastní kánoí či jinou lodí, protože u nás téměř neplatí žádná omezení pro pohyb na vodních tocích. Pokud cestujete s velkou rodinou, malými dětmi či na kole, oceníte ale spíše poměrně hustou lodní dopravu na tuzemských řekách a dalších tocích či velkých přehradních nádržích. Na některých větších parnících si můžete k výletování koupit i pití a jídlo, pohledy či turistické známky.

Na většině míst, kde se v Česku provozuje lodní doprava, mohou cestovat nejen lidé, ale přepravují se i kočárky, jízdní kola a psi. Děti od 3 či 6 let do 15 mívají zpravidla poloviční jízdné. Ty menší jezdí zadarmo. Slevy z jízdného na lodích nabízejí některé plavební společnosti také seniorům či ZTP, avšak v podstatně menší míře než jaké lze získat u vstupenek na hrady a zámky.

Pokud se rozhodne vyplout na výlet celá rodina, může jí ovšem cena za jízdné vyjít i na několik set korun podle typu lodě a délky plavby. Okružní plavba v turisticky atraktivním centru hlavního města přijde dospělého na 290 korun, za dítě se platí 140 korun. Vyjížďka trvá hodinu a půl. Malá plavba Prahou, kterou rovněž provozuje Pražská paroplavební společnost, je levnější (190 korun dospělí, 90 korun dítě) neboť loď pluje pouze 55 minut. Podstatně dražší je pak plavba historickým jádrem Českého Krumlova, kde se lze plavit na vorech, které řídí voraři v historických kostýmech. Vory vyplouvají od poloviny července do 21. srpna vyjma nasmlouvaných jízd pravidelně dvakrát denně – odpoledne a večer. Díky tomu se je možné plavit romanticky i při západu slunce. Za dospělou osobu ale zaplatíte 450 korun, za dítě do 12 let polovic. Pokud vytvoříte skupinu 12 lidí a zaplníte celý vor, jsou podle informací provozovatele dva lístky zdarma. Spočítejte si, kolik musíte šetřit, abyste si uspořili na své letní cestování.


Krátké plavby v jiných městech zdaleka tak drahé nebývají.
Do trojské ZOO se podívá dospělý lodí od přístaviště u Nemocnice na Františku za stokorunu, dítě za 60 korun. A například pod hradem v Chebu vás plavba po Ohři vyjde na 45 korun, dítě na 25 korun. Loď, kterou provozuje společnost Autobusy Karlovy Vary, ovšem vyplouvá jen o víkendech a to v 11 hodin.

Také na brněnské přehradě zaplatíte méně, pokud cestujete jen mezi jedním či dvěma úseky na trase, která má v jednom směru 11 zastávek. Plavbu můžete zkombinovat s procházkami či jízdou na kole, protože Podkomorské lesy i Obora kolem přehrady jsou protkány sítí stezek a cyklostezek. Jízdné pro jeden plavební úsek vyjde dospělého na 15 korun, dítě od 3 do 15 let a držitele průkazu ZTP na 8 korun. Kdo by chtěl po přehradě absolvovat celou plavbu tam i zpět, musí si připravit 240 korun pro dospělého, zlevněné jízdné vyjde na polovic. Dopravní podnik města Brna nabízí i rodinné jízdné v ceně 500 korun a různé slevy pro držitele předplatních jízdenek.

Pro letní výletování rozhodně stojí za úvahu také dlouhé plavby na půl či celý den. Mezi ty výjimečnější patří například plavba na historickém kolesovém parníku z Prahy na Mělníka a zpět. Tento parník, který vás zaveze k soutoku dvou největších tuzemských řek, totiž vyplouvá nad ránem jen o dvou letních nedělích (25.7. a 29.8.). Pokladní Pražské paroplavební společnosti proto právě pro tuto trasu doporučuje rezervaci či nákup lístků předem. Takovýto celodenní výlet vyjde dospělého na 490 korun, dítě na 250 korun.

Anketa

Jak často se vypravíte na výlet parníkem či lodí?

V sezóně se doporučuje rezervovat si kvůli velkému zájmu návštěvníků i lístky pro plavbu po ponorné říčce Punkvě v Punkevní jeskyni Moravského krasu. Vstupné včetně celé vodní plavby stojí dospělého 160 korun, děti a studenty 80 korun. Slevu mají i držitelé průkazu ČSOP, zdarma mohou jet děti do 6 let a členové České a Slovenské speleogické společnosti. Neobyčejnému zájmu se těší rovněž plavební společnosti, které nabízejí přepravu na lodích po padesátikilometrovém Baťově kanálu na Zlínsku. I zde se vám proto vyplatí rezervace lodních lístků předem. Vedle pravidelných lodních linek si je na Baťově kanále možné pronajmout nejen výletní loď se speciálním programem (návštěvou vinného sklípku či hvězdárny), ale také obytný hausbót.

Delší trasy parníky z Prahy na Slapy či okružní plavby po nádržích Nové Mlýny, zaberou podobně jako plavba na Mělník, několik hodin. Z pražského Rašínova nábřeží se na Slapskou přehradu do Třebenic dostanete až za čtyři hodiny. Za jednosměrnou plavbu zaplatíte běžné jízdné 210 korun, děti 100 korun, zpáteční lístek vyjde na 340 korun, respektive 170 korun.

Nejdelší plavby na jihomoravských nádržích Nové Mlýny zaberou 2,5 až 3 hodiny a vyjdou pro dospělého také zhruba na dvě stokoruny. I zde lze zvolit v průběhu dne kratší a levnější trasy nebo plavbu zkombinovat třeba s návštěvou muzea v Dolních Věstonicích (Dolní nádrž Nové Mlýny). Padesátiminutovou plavbu parníkem na Orlické přehradě si zase můžete zpestřit návštěvou hned dvou pamětihodností – zámku Orlík a hradu Zvíkov.

Také rozvrh plavby parníkem z Děčína do Hřenska je Labskou plavební společností nastaven tak, abyste si v Hřensku mohli prohlédnout i Pravčickou bránu nebo proslulé soutěsky, kde se rovněž pluje na lodičkách (jedna ze soutěsek je však nyní kvůli poškození silnými dešti uzavřena). Na plavbu kaňonem Labe na lodi Děčín se vyplouvá v půl desáté ráno, zpět se loď vrací v 15:30. Kdo by tuto zpáteční plavbu nestihl, může se podle pokladní z Labské plavební společnosti dostat zpět autobusem.

 

Jaké výpravy na lodích po Česku jste vyzkoušeli a doporučujete vy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mapa: Jak ušetřit na vstupném na hrady a zámky v Česku

2. 7. 2010 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Mapa: Jak ušetřit na vstupném na hrady a zámky v Česku

Výše vstupného na hrady a zámky může být pro někoho důvodem, proč na prohlídku historických interiérů nepůjde. Přinášíme vám tipy, jak se dá letos na vstupném ušetřit. Na interaktivní... celý článek

Dovolená v Česku: Jak cestovat levně autobusem a vlakem

25. 6. 2010 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Dovolená v Česku: Jak cestovat levně autobusem a vlakem

Letní výlety si můžete zpestřit i cestováním vlakem či autobusem. Někdy to vyjde zajímavě časově i cenově. Musíte se ale vyznat ve slevách jízdného. A to je zvláště u vlakových jízdenek... celý článek

Nelíbí se vám hotel nebo služby delegáta? Stěžujte si hned na místě.

16. 6. 2010 | František Mašek | 2 komentáře

Nelíbí se vám hotel nebo služby delegáta? Stěžujte si hned na místě.

I když se snažíte důkladně prověřit cestovní kancelář, u níž si kupujete zájezd, někdy se jeho reklamaci nevyhnete. Hlavní pravidlo zní, vše se pokuste reklamovat už na místě.

Jak na dovolené ušetřit tisíce. Máme pro vás jednoduchý návod.

10. 6. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Jak na dovolené ušetřit tisíce. Máme pro vás jednoduchý návod.

Promyslet si před odjezdem na dovolenou pár základních věcí, vám může usnadnit život i ušetřit nemalé peníze. Neměli byste zapomenout ověřit si například základní informace o svém cestovním... celý článek

Sportování za pár kaček? Začněte v půjčovně

7. 6. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Sportování za pár kaček? Začněte v půjčovně

Jízda na in-linech vás nemusí hned napoprvé zruinovat. Stejně tak golf nebo kolo. Není třeba vyřídit se fyzicky ani finančně. Pro začátečníky je určitě dobrou volbou nejdřív si lákavý... celý článek

Partners Financial Services