Omezujete kvůli krizi rodinné nákupy?

Omezujete kvůli krizi rodinné nákupy?
Češi začali výrazně šetřit. Strach jim nahání zprávy o přelévání dopadů světové finanční krize do české ekonomiky. Předvánoční tržby obchodníků výrazně klesly. Omezujete i vy své výdaje kvůli obavám z nejisté budoucnosti? Napište, co si o tom myslíte, a přečtěte si mínění ostatních.

Tři čtvrtiny Čechů si myslí, že světová finanční krizenegativně ovlivní i českou ekonomiku. A zřejmě se podle toho také začínají chovat. V obchodech utrácí méně než před krizí. Tržby obchodníků meziročně klesaly loni v srpnu, říjnu a listopadu. V jedenáctém měsíci propad činil 6,3 procenta. Podle údajů Českého statistického úřaduČeši odkládají koupi auta, šetří na drogérii a kosmetice, méně cestují a omezují útraty v restauracích.

Jakkoli je tato reakce pochopitelná, pro ekonomiku je to špatná zpráva. Útraty domácností tvoří téměř polovinu hrubého domácího produktu. Jeho růst zpomaluje už kvůli omezování investic firem či malé poptávce po jejich výrobcích v zahraničí. Když se teď přidají i domácnosti, není vyloučeno, že letošní čísla o růstu ekonomiky budou nepříjemným překvapením.

Jak jste na krizi a ekonomické problémy zareagovali vy? Omezujete některé výdaje? Napište nám, jak se snažíte šetřit. Měla by vláda domácnostem poslat ze státního rozpočtu více peněz?

NAPIŠTE, CO SI O TOM MYSLÍTE, A PŘEČTĚTE SI MÍNĚNÍ OSTATNÍCH

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

23. 1. 2009 9:40 | jneum

Pro Lamáka.
Optimizmus s růstem akcií ti závidím. Stačí se podívat na zotavování po minulé krizi - např. fondy Pioneer. Ty za 5 let dosáhly zotavení tak z 60%. Hi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 1. 2009 21:28 | TVK

To Lamák: Naprostý souhlas. Na podzim jsem koupil barák, letos hodlám opravovat a silně uvažuji i o obměně auta (chci tak 2 roky starou střední třídu, kde se současný pokles cen nových o desítky procent brzo výrazně projeví). To, jaký je a bude pokles cen třeba vidím na rozdílu v nabídkách na plasťáky. Dnes mi nabídli 7- komorové se vším všudy za cenu té nejlevnější nabídky ze září, která byla pouze na 5-ti komorové.

Prachy z prodeje předchozího bydlení jsem z půlky použil na mimořádnou splátku hypo a z půlky postupně nakupuju akciové fondy, které spadly na třetinu hodnoty před rokem a půl. Ano, můžu být na konci roku třeba lehce v mínusu, ale za tři roky to už moc pravděpodobné není. Podle mne bude letošní rok nejlepší na nákupy dražších věcí za hodně dlouhou dobu, chce to jen mít ty peníze na útratu i na dostatek rezerv, kdyby se přece jen náhodou něco potento, což se ovšem může kdykoliv, nejen teď. Je to všechno risk, ale to je celý život.

Na druhou stranu jsem si vyhodnocoval, jak na krizi momentálně doma "vyděláváme". Zvýšení čistých platů díky snížení odvodů - 1300 Kč (nesouvisí přímo s krizí). Úspora za benzín proti loňským cenám - až 1500 Kč. Běžné provozná nákupy - minimálně 500 Kč. Předpokládaná zprůměrovaná čistá úspora na hyposplátce po daňových odpočtech - 1700 Kč (počítal jsem v rodinném rozpočtu s průměrem variabilní sazby 5,5% p.a. dnes to vidím tak na 4,7, a to u původně 100% hypo brané v září). Suma sumárum, 5000 měsíčně k dobru proti loňsku. A protože s manželkou děláme ve velmi okrajových a ziskových oborech, které (zatím) nejsou současnou krizí výrazně zasaženy, tak k tomu můžu připočítat možná až stejnou sumu ze zvýšení platů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 1. 2009 11:19 | Lamák

Letos doufám udělám rekonstrukci baráku. Loni na mne všechny firmy kašlaly.
Teď makám na výběru stavebních firem. Zdá se, že teď mají více času tak to doufám vyjde a udělají to kvalitně.
Tudíž utratím dřívější úspory a kapitálové zisky.
A jinak nakupuji akcie jak vzteklý.
Teď je nejdůležitější si udržet práci i za cenu nižší mzdy. Za dva tři roky se situace zlepší a věřím, že akcie udělají krásný několikanásobný růst.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 1. 2009 9:06 | Štěpánka

Vždy jsem si rozmýšlela na co své peníze použuju a na co ne. Vždy jsem část peněz používala na vytváření rezerv na horší časy. V tom pokračuju i nyní. Nyní naopak spíše nějaký dlouhodoběji plánovaný nákup udělám dříve, pokud se jedná o firmu, u které by mě hodně mrzelo, kdyby se dostala do problémů nebo skončila.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeny všechny 4 komentáře

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services