Omezujete kvůli krizi rodinné nákupy?

Češi začali výrazně šetřit. Strach jim nahání zprávy o přelévání dopadů světové finanční krize do české ekonomiky. Předvánoční tržby obchodníků výrazně klesly. Omezujete i vy své výdaje kvůli obavám z nejisté budoucnosti? Napište, co si o tom myslíte, a přečtěte si mínění ostatních.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 4 komentářů)

23. 1. 2009 9:40 | jneum

Pro Lamáka. Optimizmus s růstem akcií ti závidím. Stačí se podívat na zotavování po minulé krizi - např. fondy Pioneer. Ty za 5 let dosáhly zotavení tak z 60%. Hi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 1. 2009 21:28 | TVK

To Lamák: Naprostý souhlas. Na podzim jsem koupil barák, letos hodlám opravovat a silně uvažuji i o obměně auta (chci tak 2 roky starou střední třídu, kde se současný pokles cen nových o desítky procent brzo výrazně projeví). To, jaký je a bude pokles cen třeba vidím na rozdílu v nabídkách na plasťáky. Dnes mi nabídli 7- komorové se vším všudy za cenu té nejlevnější nabídky ze září, která byla pouze na 5-ti komorové.
Prachy z prodeje předchozího bydlení jsem z půlky použil na mimořádnou splátku hypo a z půlky postupně nakupuju akciové fondy, které spadly na třetinu hodnoty před rokem a půl. Ano, můžu být na konci roku třeba lehce v mínusu, ale za tři roky to už moc pravděpodobné není. Podle mne bude letošní rok nejlepší na nákupy dražších věcí za hodně dlouhou dobu, chce to jen mít ty peníze na útratu i na dostatek rezerv, kdyby se přece jen náhodou něco potento, což se ovšem může kdykoliv, nejen teď. Je to všechno risk, ale to je celý život.
Na druhou stranu jsem si vyhodnocoval, jak na krizi momentálně doma "vyděláváme". Zvýšení čistých platů díky snížení odvodů - 1300 Kč (nesouvisí přímo s krizí). Úspora za benzín proti loňským cenám - až 1500 Kč. Běžné provozná nákupy - minimálně 500 Kč. Předpokládaná zprůměrovaná čistá úspora na hyposplátce po daňových odpočtech - 1700 Kč (počítal jsem v rodinném rozpočtu s průměrem variabilní sazby 5,5% p.a. dnes to vidím tak na 4,7, a to u původně 100% hypo brané v září). Suma sumárum, 5000 měsíčně k dobru proti loňsku. A protože s manželkou děláme ve velmi okrajových a ziskových oborech, které (zatím) nejsou současnou krizí výrazně zasaženy, tak k tomu můžu připočítat možná až stejnou sumu ze zvýšení platů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 1. 2009 11:19 | Lamák

Letos doufám udělám rekonstrukci baráku. Loni na mne všechny firmy kašlaly. Teď makám na výběru stavebních firem. Zdá se, že teď mají více času tak to doufám vyjde a udělají to kvalitně. Tudíž utratím dřívější úspory a kapitálové zisky. A jinak nakupuji akcie jak vzteklý. Teď je nejdůležitější si udržet práci i za cenu nižší mzdy. Za dva tři roky se situace zlepší a věřím, že akcie udělají krásný několikanásobný růst.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 1. 2009 9:06 | Štěpánka

Vždy jsem si rozmýšlela na co své peníze použuju a na co ne. Vždy jsem část peněz používala na vytváření rezerv na horší časy. V tom pokračuju i nyní. Nyní naopak spíše nějaký dlouhodoběji plánovaný nákup udělám dříve, pokud se jedná o firmu, u které by mě hodně mrzelo, kdyby se dostala do problémů nebo skončila.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Pospíšil

politik

Miroslav Kalousek

politik

Jiří Pospíšil
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 4 duelů
×
Miroslav Kalousek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services