Koronavirus a vaše peníze: Praktický přehled na jednom místě

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 26. 3. 2020 | 6 komentářů
Ošetřovné. Náhrada mzdy v karanténě. Odpuštění sociálního a zdravotního pojištění. Odklady splátek. Otevírací doba pro důchodce. Bezúročné půjčky... Informace se valí ze všech stran. Všechny je sbíráme – a nastal čas je na jednom místě uspořádat a setřídit.
Koronavirus a vaše peníze: Praktický přehled na jednom místě

O tom, že mnoho lidí v Česku nemá rezervy ani na měsíc, jsme se v normálních časech mohli dočíst dvakrát třikrát do roka. Teď vidíme, že se to nedotýká jen domácností, ale i podniků. Krize však do problému dostane nejenom ty, co neměli dost odpovědnosti, sil nebo štěstí (v libovolném pořadí). Tahle choroba nás prostě všechny bude stát nejen spoustu sil, ale i spoustu peněz.

Už teď předpokládáme, že letošní schodek rozpočtu stoupne z plánovaných 40 miliard korun na 200 miliard. A věříme, že tyhle obrovské náklady jsou nutné, aby zvrátily ještě horší perspektivy. V rychlém tempu se objevují nejen nejrůznější omezení, která mají zpomalit šíření nemoci, ale také nejrůznější programy úlev, příspěvků a půjček.

Na Peníze.cz se vám snažíme přinášet co nejrychleji a nejsrozumitelněji informace o všem, co souvisí s dopadem pandemie na osobní rodinné finance, drobné podnikání i celou ekonomiku. Informací přibývá, postupně se zpřesňují, řada z nich se už změnila ve skutečnost – proto je čas vzít všechno, co víme, shrnout to na jednu hromadu a uspořádat tak, abyste mohli co nejrychleji najít, co potřebujete.

Všechny praktické informace pro zaměstnance, OSVČ i firmy teď najdete na jednom místě. Na první hromádce najdete informace o možném odkladu daňového přiznání nebo o tom, jak si říct o odklad půjček v bance.

Na další hromádce máme informace o tom, co dělat, když podnikáte. Jestli jako OSVČ dostanete ošetřovné, když musíte zůstat doma s dětmi, nebo co dělat, když vám mimořádná opatření zavřela podnik. O tom, že si budete moct půl roku odpustit placení sociálního a zdravotního pojištění, protože vám to odpustí i stát.

Jinde jsou informace pro zaměstnance. Pro ty, kteří zůstali doma s dětmi a teď jsou celí napjatí, jestli se prodlouží ošetřovné. Pro ty, co jezdí za prací do světa, i pro ty, co nejezdí nikam, protože na ně byla uvalena karanténa:

A nakonec to, co asi ví každý, ale ne každý to vlastně ví přesně, protože už se to pětkrát měnilo… A u nás je to vždycky aktuálně. Takže v kolik si nakoupíte, v kolik si nenakoupíte a jestli pošťák zvoní dvakrát, jednou nebo vůbec.

A pokud nevíte, kterou ze čtyř cest se vydat, zkuste prostě adresu peníze.cz/koronavirus – tam najdete všechny koronaktuality na jednom místě, samozřejmě každý den průběžně doplňované. A pokud nějakou podstatnou nenajdete, budeme rádi, když nám napíšete na redakce@penize.cz – doplníme.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 3. 2020 21:50, Tada

Nikomu nepomáhat - nikdy nebude spravedlnost, jedině buď všichni nebo nikdo!!!!!! Trh se probudí sám a přežije ten kdo si dělal rezervu, nebo ten co má čím ručit, kdo dělal machra za úvěry a nemyslel a užíval si nemá žádný důvod aby přežil - bohužel taková je realita, stát prostě nemá peníza- všechno co se dalo prošustrovat už se projebalo / voda, banky, plyn,fabriky/ - další možnost je pustit rotačky a tisknou bezcené peníze - k čemuž pomalu směřujeme ČNB a nákupem bezcených státních dluhopisů za bezcenné peníze, pokud se tahle hovězina uskuteční směřujeme do hyperinflace a celosvětově to zachrání jen válka.....bohužel to známe z historie....

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 3. 2020 19:48, eďa

rad už padlo hafo a byly vnímatelné celá desetiletí od hadráku. Zřejmě to bude tím, že spokojeně spinkal. Tak tedy dobré ráno, Jirko...

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

karanténa, koronavir, koronavirus

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

28. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

Peníze se musí točit. V našem kvízu jsme je otočili lícemi dolů. A vy si teď podle zadní strany zkuste vzpomenout, co je vpředu.

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 6 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

Partners Financial Services