Manželská smlouva: Češi překonali rekord, hlásí notáři

pk | rubrika: Aktuality | 16. 1. 2020

Manželskou (či takzvanou předmanželskou) smlouvu si loni nechalo sepsat celkem 10 891 párů, což je nový rekord. Vyplývá to ze statistik Notářské komory ČR.

Pro smlouvu se tak rozhoduje okolo pětiny novomanželů. V roce 2018 se v Česku konalo 54 470 sňatků, o rok dřív 52 567. Čísla o svatbách za rok 2019 zatím nejsou k dispozici.

Notářská komora vede statistiku „úprav majetkového režimu manželů“ od roku 2014, nových smluv každý rok přibývá.

Smlouvu je možné podepsat nejen před uzavřením sňatku, ale také během manželství. I tuhle možnost Češi využívají.

Manželská smlouva stanoví, jak si pár rozdělí majetek, jestliže manželství skončí rozvodem. Předběžně řeší i majetkové poměry pro případ smrti. Smlouva je nadřazena zákonnému režimu společného jmění manželů.

Takovou smlouvu lze podepsat pouze u notáře. „Nic jiného než majetek a majetkové vztahy předmětem takové smlouvy být nemůže, není tedy možné smluvně po partnerovi požadovat například vykonávání domácích prací,“ říká Radim Neubauer, prezident Notářské komory ČR.

Rok

Počet uzavřených manželských smluv

2014

7 612

2015

8 814

2016

9 795

2017

10 188

2018

10 631

2019

10 891

Lidé si manželskou smlouvu nechávají sepsat hlavně kvůli ochraně před odpovědností za dluhy svého protějšku. A to jak před těmi, o kterých již vědí, tak i před těmi, které teprve mohou vzniknout.

Jak na to

V dobrém i zlém, ve zdraví i nemoci, dokud nás smrt nerozdělí? Polovinu českých manželství dřív než zubatá rozdělí „nepřekonatelné rozpory“. A když dojde na otázky majetku, je z rozporu mnohdy bitva. Pomoct může předmanželská smlouva. Poradíme, jak na ni.

Dobré účty dělají dobré manžele. Proč sepsat (před)manželskou smlouvu


Svoboda především. Nebo byste radši na lásku štempl? Než řeknete poslední slovo, pročtěte náš přehled. Proklepneme rozdíly mezi manželstvím a nesezdaným soužitím po finanční a majetkově-právní stránce.

Žijeme na psí knížku. Nevyplatí se ale svatba?

„Smlouvou si určí, že po svatbě žádné společné jmění vůbec nevznikne, a nehrozí tedy, že když kvůli neuhrazenému dluhu partnera přijde exekutor, zabaví majetek i toho z manželů, který dluh nezpůsobil. V takových případech dříve rozhodovaly různé soudní instance různě, nicméně Ústavní soud potvrdil, že manželská smlouva nedlužícího partnera ochrání,“ připomíná Neubauer.

„Již sezdaní manželé smlouvu také podepisují v případech, kdy jeden z páru začíná podnikat a nechce riskovat, že na případný krach doplatí i rodinní příslušníci, zejména tedy jeho děti,“ upřesňuje.

Smlouvu lze nechat zapsat do veřejného seznamu listin o manželském majetkovém režimu. Výhodou podle Neubauera je, že její existenci pak nemusí žádný z manželů dokládat třetí straně. Například i exekutor je povinen si zjistit, zda dotyčný, na jehož majetek chce exekuci vykonat, v seznamu figuruje.

Ale i v případě, že smlouva v seznamu není, může druhý manžel uplatnit své právo zpětně. „Neuvedení smlouvy v seznamu v žádném případě nesnižuje váhu smluvních podmínek v žádném případě nesnižuje. Nicméně s faktem, že smlouva existuje, musí manželé třetí strany sami seznámit,“ zdůrazňuje Neubauer.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Partners Financial Services