Evropská komise chystá balíček prospotřebitelských opatření

Hromadné žaloby a vyšší sankce za porušení pravidel. Evropská komise chce posílit pozici spotřebitelů. Na zavedení novinek si ale budeme muset počkat.
Evropská komise chystá balíček prospotřebitelských opatření

Návrh na posílení postavení spotřebitelů (New Deal for Consumer) napříč státy EU představili zástupci Evropské komise v polovičce dubna. Ačkoli zákony přiznávají spotřebitelům poměrně silná práva už nyní, v praxi často chybí páky na jejich účinnější vymáhání. Cílem úpravy je proto zavedení několika nástrojů, které vymáhání práv usnadní. „V současné době spotřebitelé často váhají, zda při porušení práv podniknout určité kroky. Získání odškodnění nebo náhrady totiž bývá nákladné a zdlouhavé. Navíc pokud je škoda malá, nemusí se vyplatit,“ stojí v dokumentu k návrhu. Jak konkrétně chce tedy Evropská komise usnadnit spotřebitelům život?

Hromadná žaloba s neziskovou

Jedním z navrhovaných opatření je zavedení hromadných žalob v případech, kdy nekalé praktiky, agresivní nebo zavádějící marketing obchodníků poškodí větší počet lidí. V několika zemích Evropské unie jsou sice skupinové žaloby běžnou praxí, častěji ovšem nemá spotřebitel jinou možnost než individuální žalobu. Výjimkou není ani Česko, ačkoli tuzemské Ministerstvo spravedlnosti zákon o hromadných žalobách aktuálně chystá.

Propojeno!

Hromada nebo jednotlivec. Na svých právech by měl trvat každý. Pokud řešíte spor s obchodníkem, třeba kvůli reklamaci, nemusíte hned před soud. Pomůže mimosoudní řešení sporů prostřednictvím České obchodní inspekce.

Zamítnutá reklamace, nedodané zboží? ČOI na ně!

Hromadné žaloby podle návrhu evropských politiků ale mají určité specifikum: poškozené budou před soudem hájit výhradně neziskové organizace, nikoli soukromé advokátní kanceláře. V praxi může jít například o spotřebitelskou organizaci. Nutnou podmínkou pro každou neziskovku, která se bude o zastupování poškozených při hromadné žalobě ucházet, ovšem bude pověření od příslušného státu. Dalším kritériem má být transparentní financování, současně nesmí být organizace v konfliktu zájmů s žalovanou stranou. Pro spotřebitele má být celé řízení zdarma.

K vymáhání náhrady škody pro poškozenou skupinu ale dojde teprve v momentě, kdy soud dané země uzná, že obchodník porušil zákon. Evropská komise tak chce zamezit podávání hromadných žalob v rámci konkurenčního boje.

Od zavedení a sjednocení postupu pro hromadné žaloby si Evropská komise slibuje snazší řešení sporů, které se dotýkají spotřebitelů napříč státy EU (typu Dieselgate). Pokud by k porušení práv takové rozsahu došlo znovu, mohly by se jednotlivé organizace snadněji dohodnout na společném postupu. „Přeshraniční spolupráce by se mohla stát efektivnější. Prostřednictvím zastupujících organizací spojí své síly spotřebitelé z různých členských států,“ popisuje výhody svého řešení Evropská komise.

Pokuta od Evropy

V souvislosti s možností hájit práva spotřebitelů napříč EU pomocí hromadné žaloby, chce Evropská komise zavést také jednotné evropské penále. Aktuálně se sankce řídí pravidly dané země, ty se ale v jednotlivých státech výrazně liší. Například ve Francii, Polsku nebo Nizozemsku dělají pokuty až deset procent z ročního obratu společnosti. Další země mají nastavený pevný strop – 8688 eur v Litvě, 13 157 eur v Chorvatsku. Česká obchodní inspekce může napařit pokutu maximálně 50 milionů korun. Nízké sankce podle komise nepředstavují pro velké mezinárodní podniky žádnou hrozbu.

Vedle pokut, které udělují spotřebitelské úřady v jednotlivých zemích, chce proto zavést sankci za porušení evropského práva. Půjde ji udělit v případech, kdy se porušení pravidel dotkne většího počtu spotřebitelů. Pokuta má dělat čtyři procenta z ročního obratu firmy v každé zemi, kde k porušení došlo.

Dvojí kvalita potravin

Eto vaše dělo

Součástí chystaných opatření jsou i pravidla, která mají zatnout tipec praxi, kdy se v prakticky totožném obalu prodávají v různých zemích Unie podstatně odlišné výrobky. Například pro některou zemi výrobce zpracuje do masové konzervy celé zvíře, zatímco konzumenty v jiné zemi ošidí o kopyta a do konzervy jim dá pouze čisté maso. Prý by to šlo ale bez příkazů a zákazů, míní Luboš Palata: 

Vadí vám dvojí kvalita potravin v Unii? Tak co s ní uděláte?

Na změnu si počkáme

Další návrhy míří na oblast internetových nákupů. Stěžejní je především rozšíření práva na odstoupení od smlouvy ve lhůtě čtrnácti dní i v případě bezplatných digitálních služeb. Myslí se tím služby, za které uživatel neplatí určitou sumou ale poskytnutím osobních údajů – opatření míří především na sociální sítě, poskytovatele e-mailových účtů a cloudových úložišť.

Jestli balíček prospotřebitelských opatření projde, rozhodnou jednotlivé země EU a později Evropský parlament. Podle zástupců Evropské komise by mohlo být jasno během první poloviny příštího roku. Členské země pak budou mít osmnáct měsíců na zapracování nových pravidel do vlastních zákonů. „V globalizovaném světě, kde mají velké podniky obrovskou výhodu oproti jednotlivým spotřebitelům, musíme postavení obou stran narovnat. Hromadné žaloby na evropský způsob přinesou větší spravedlnost spotřebitelům, nikoliv více zakázek advokátním kancelářím. A s vyššími sankcemi, které se budou odvíjet od ročního obratu společnosti, budou mít úřady na ochranu spotřebitelů konečně nástroj na potrestání podvodníků. Podvody se nesmějí vyplácet,“ hodnotí chystané změny komisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věra Jourová.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Pošta zruší noční provoz na jediné pobočce, která ho nabízela

17. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Pošta zruší noční provoz na jediné pobočce, která ho nabízela

Česká pošta od 1. května omezí otevírací dobu pobočky v pražské Jindřišské ulici. Ta jako jediná v Česku funguje prakticky nonstop (kromě dvouhodinové přestávky po půlnoci).

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services