Evropská komise chystá balíček prospotřebitelských opatření

Hromadné žaloby a vyšší sankce za porušení pravidel. Evropská komise chce posílit pozici spotřebitelů. Na zavedení novinek si ale budeme muset počkat.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 3 komentářů)

2. 5. 2018 8:07 | HonzaV

Milé tykadlo, díky za přání. Dělám všechno proto, aby se mi něco takového nestalo (vždycky se to nepodaří), ale zejména nespoléhám, že mě stát ochrání před korporacemi. Jednak by tím svým způsobem popřel svou funkci (podívejte se například kdo je předseda vlády), jednak jsem toho názoru, že je lepší budovat obranu na co nejnižší úrovni - tím se systém stává robustnějším. Příklady: je lepší mít 100% proočkovanost než bojovat proti přenašečům choroby, je lepší mít antivirus na každém počítači než na jednom routeru co vede do baráku, je lepší mít vysokou funkční gramotnost populace, než hromady "ochranných" zákonů, které nakonec stejně nikdo nedodržuje. To s těmi smlouvami je průšvih, ale vemte si, že kdyby se místo botaniky na druhém stupni učil předmět něco jako Základy orientace ve světě (co je inkaso, účet, složenka, cashflow domácnosti, základní pravidla jako Nemůžeš dlouhodobě utrácet víc než jaké máš příjmy atd.), možná byste nemusel tento problém řešit. A že by se neprodala jediná (neetická) půjčka? Co lepšího by si člověk mohl přát? A co se týče mobilních operátorů, jejich zvůle není umožněna ničím jiným než nedostatkem konkurence (i když samozřejmě zde to není triviální, omezené frekvenční spektrum atd.)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 4. 2018 21:31 | tentacle

Jediny smysl existence statu je chranit obcana pred korporacemi. Vsechno ostatni dokaze soukromy sektor lepe.
Rozpoznate vcas napriklad tento podvod: nakup nakup na splatky bez navyseni. Kdesi ve dlouhe smlouve je malym pismem napsano, ze posledni splatka je o 10 dni v mesici drive, nez ostatni. Jinde (mozna to nebylo ani ve smlouve, ale v nejakych obchodnich podminkach) je, ze za zpozdenou zplatku je pokuta 3000 Kc a jeste jinde je, ze v pripade, ze dluh dosahne (uplne nahodou tech samych) 3000Kc, tak se cely dluh prevede na jiny typ uveru s mastnym urokem. A vrchol svinstva - cele se to zpetne prepocita na polovicni splatky, takze se poprve ozvou, ze je neco v neporadku az vice, nez pul roku po posledni splatce a najednou chteji penize.
Myslim, ze o tom byl clanek tady na penize.cz.
Pravne to je v poradku. Eticky to je podvod pelive postaveny tak, aby tesne obesel pravo a zneuzil to, ze lidi predpokladaji, ze veci funguji normalne. Smlouvy, ktere realne nejdou precist a hlavne detailne analyzovat a kompletne pochopit v rozumnem case. Pokud by vsichni zakaznici museli povinne pochopit celou smlouvu, tak by se v tomhle state neprodala ani jedna pujcka. No mozna, by si 2-3 vzal nejaky pravnik.
Za vas prispevek vam uprimne a srdecne preji, aby se vam neco takoveho stalo. A pokud ne tohle, tak at vam aspon mobilni operator jednostrenne zmeni slouvu s uvazkem na autoprolongacni a nerekne vam o tom.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 4. 2018 13:14 | HonzaV

Inu, na první pohled to zase vypadá jako dobrý nápad. Stát se o nás postará. Má to ale háček, a při své chorobné podezřívavosti snad i věřím, že to je záměr: dlouhodobě se snižuje fitness obyvatel, tedy schopnost rozpoznat podfuk a postarat se o své záležitosti sám, zejména tím, že nebudu dobrovolně vstupovat do vztahů nevýhodných nebo riskantních. (Evropský super)stát tím prohlubuje závislost ovcí na pastýři. "Dělejte si co chcete, nezvažujte rizika svých rozhodnutí, a my vás z toho vysekáme."
"V globalizovaném světě, kde mají velké podniky obrovskou výhodu proti jednotlivým spotřebitelům..." - no, to bych tak úplně netvrdil, nesmírnou silou na straně spotřebitele odjakživa byla možnost rozhodnutí, jestli do toho obchodního vztahu půjde. Pokud ovšem nenabyl dojmu, že tohle auto, mobil, účet na serveru nebo pojištění mít musí... nebo ho k tomu nedonutí stát (např. při koupi nového auta, protože to staré už nebylo dostatečně zelené) - a jsme zase u předchozího odstavce. A neříkejte mi, že se bez fejsbůku nedá kvalitně žít.
Další příjemný vedlejší efekt pro stát je transfer od firem do státního rozpočtu v podobě penále. Taková čtyři procenta z obratu, to už bude na zisku sakra znát. A kdo jsou akcionáři velkých firem? Skrze důchodové a investiční fondy, ETF i napřímo právě zase my. Takže až se někdo bude naivně radovat, že ten zlej kapitalista dostal zase přes pazoury, rád bych mu připomněl, že se tím krátí možná i jeho příjmy na penzi. - Jo on ohledně důchodu spoléhá výhradně na stát? Tak to se omlouvám.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ondřej Trojan

producent

Karel Svoboda

ekonom, prezident APS ČR

Ondřej Trojan
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Karel Svoboda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services