Jak se cestou k Jadranu vyhnout placení ve Slovinsku?

Pokud jedete k moři v Chorvatsku na víc než sedm dní, bude vás stát dálniční známka pro auto ve Slovinsku 780 Kč. Jak je ušetřit? Oněch pár kilometrů dálnic lze objet po okreskách.
Jak se cestou k Jadranu vyhnout placení ve Slovinsku?

Před pár dny jsme se v článku Autem do Chorvatska: cesta se dá zvládnout za méně než 2000 Kč podívali na podle nás pět nejzajímavějších tras z Česka k chorvatskému Jadranu.

V článku jste mohli pro jednotlivé cesty hlasovat. Nejvíc kladných bodů jste udělovali cestě přes Vídeň, rakouské dálnice, krátký přejezd Slovinska a pak po chorvatských dálnicích; je to cesta časově výhodná jak pro Čechy, tak Moravany.

Místo dvacetikoruny 780 Kč!

Dnes se na ni podíváme detailněji, především pak na to, jak se dá na krátkém úseku cesty přes Slovinsko vyhnout dálnici.

Proč? Zatímco při desetidenní dovolené si vezmou Rakušané za dálniční kupon 215 Kč a nechají vás svézt po krátkých komunikacích stovky kilometrů, ve Slovinsku využijete dálnici jen malinko, a přitom stojí 780 korun!

Však také před pěti roky, než Slovinci s kupony vyrukovali, řidiči za dálnici cestou k moři platili Slovincům jen 0,8 eura (20 Kč) na mýtném. To ale dnes platí už jen vozy nad 3,5 tuny.

Tip na prázdniny: Chytré kurzy měn

Mobilní aplikace - Kurzy měn

Stáhněte si unikátní aplikaci Kurzy měn pro chytré telefony. Aplikace Kurzy měn je česky a po omezenou dobu zdarma.

Rakouské sopky

Základ slovinské zkratky začíná už na méně tradičním sjezdu z rakouské A2. Ten nepřichází u Štýrského Hradce (Graz), ale už na exitu 139 – Ilz. Právě odtud totiž vede nejvýhodnější spojka, pokud se chceme vyhnout slovinským dálnicím. A jaká! Proplétá se takzvanou sopečnou krajinou s nádhernou přírodou, vesničkami a hrady.

Znamená to dobře si v Ilzu hlídat cedule na silnici číslo 66 směr Feldbach a Riegersburg. Celkem 50 kilometrů z Ilzu na hraniční přechod se Slovinskem Bad Radgersburg/Gornja Radgona se dá za dobré konstelace zvládnout za hodinu. Tedy pokud nejezdí moc aut – tudíž v noci nebo v méně tradiční dny, jako je třeba úterý.

Stáhněte si mapu!

Pluj v Ptuj

Úkol ve Slovinsku je vlastně lehký: zhruba šedesát kilometrů prokličkovat bez zabočení na dálnici kolem Mariboru.

Slovinské okresky nabízejí víc řešení. Vždycky ale radíme začít už v hraniční obci Gornja Radgona a z ní se držet žlutých, nikoliv zelených dálničních cedulí a mířit na největší město na mimodálniční trase – Ptuj. Kdo nechce bloudit, má nejjednodušší zamířit na Lenart (dvacet kilometrů od rakouských hranic) a Biš (dalších deset kilometrů).

Do Ptuje dorazíte ani ne po čtyřiceti kilometrech od hranic. Šlo by to ještě kratší cestou, ale ušetřili byste jen zhruba pět kilometrů a zřejmě trochu bloudili.

Po dalších deseti kilometrech je zcela zásadní odbočit u cedule, na které je žlutě značen chorvatský Záhřeb, zatímco rovně vede trasa na dálnici směr Lublaň. Odtud už je to na chorvatské hranice Macelj co by kamenem dohodil.

Itinerář cesty s objetím slovinské dálnice

0 km

přechod Hatě (ČR)/Kleinhaugsdorf (Rakousko)

70 km

Vídeň

230 km

Ilz

280 km

přechod Bad Radkersburg

288 km

Gornja Radgona (Slovinsko)

330 km

Ptuj

355 km

přechod Macelj (Chorvatsko)

Dálniční poplatky ve Slovinsku

Auta a motocykly používají od 1. července 2008 pro jízdu po slovinských dálnicích a rychlostních komunikacích dálniční kupony. Dálniční síť tvoří podle ÚAMK zhruba 400 kilometrů. Dříve se vybíralo mýtné na 27 stanovištích. Od 1. července 2008 platí mýtné pouze vozidla váhové kategorie od 3,5 tun výš. Ostatní musí mít dálniční kupon a mýtná stanoviště plynule projíždějí.

Slovinské známky pro auta

Typ

Cena

Přepočet

Cena v ČR

týdenní

15,00 €

390 Kč

430 Kč

měsíční

30,00 €

780 Kč

860 Kč

roční

95,00 €

2 470 Kč

2 710 Kč

Slovinské známky pro motorky

týdenní

7,50 €

195 Kč

220 Kč

půlroční

25,00 €

650 Kč

-

roční

47,50 €

1 235 Kč

-

Přepočet při kurzu 26 Kč. Cena v Česku je při nákupu přes ÚAMK.

Anketa

Stojí vám osm stovek za přemýšlení, jak se v malé zemi vyhnout dálnicím?

Jak se k objížďkám stavějí slovinští policisté?

Tu a tam si Češi, kteří už zkusili objet slovinskou dálnici, stěžují, že je slovinští policisté hnali na dálnici kvůli údajným kolonám na okreskách.

Případně jim dokonce tvrdili, že potřebují známku i na komunikace nižších tříd. To je ale nesmysl. Tak jako jinde není ani ve Slovinsku na silnice první třídy dálniční kupon zapotřebí.

Co se týče zmíněného nahánění z objízdných tras na dálnici, není nic jednoduššího než jet podle našeho návodu už od hranic na Ptuj, tedy daleko od Mariboru, kde mohou vzniknout zmatky hlavně u kruhového objezdu u Pesnice před Mariborem a kvůli následnému ne úplně jasnému značení.

Na potíže při objíždění slovinské dálnice reagovalo i velvyslanectví České republiky v Lublani. Ty se ale znovu týkají především rizika, že řidiči sjedou na dálnici, aniž by si to uvědomili. „Ze zkušenosti z předešlých turistických sezon víme, že si dálniční úseky slovinská policie velmi bedlivě hlídá a nekompromisně na nich vybírá pokuty. Pokuta za absenci slovinské dálniční známky se pohybuje mezi 350 a 800 eury. V případě nezaplacení pokuty má policie podle slovinských právních předpisů právo na zabavení osobních dokladů a jejich navrácení až po zaplacení vyměřené pokuty, což pak fakticky může znemožnit další pokračování v cestě,“ píše velvyslanectví.

Samozřejmě je nesmysl argumentovat pak, že jste jeli podle návodu v médiích, podobně jako že vás na ně navedla navigace. „Pečlivě zvažte cestu a zbytečně se nedostávejte do nepříjemných situací, v nichž ani pracovníci konzulárního úseku nejsou schopni pomoci,“ varuje velvyslanectví.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+193
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 7. 2013 14:00, Aleš Müller

To je tedy ještě větší Balkán než jsem si myslel. Odrbat toho dalšího co nejvíc.
Nic proti našim slovanským bratrům, ale myslel jsem, že Slovinsko navázalo na dobrou rakouskou tradici pořádku, jasných pravidel. Ale je vidět, stejně jako u nás, degradující vliv bolševismu.

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 7. 2013 12:50, connect

Po slovinskych a rakouskych dalnicich jezdim celorocne. Kvalitou se to s nami neda absolutne srovnat a nedivim se, ze si je nechaji Slovinci take dobre zaplatit. Rocni znamka za cca 2500Kc je luxusni cena v pomeru s kvalitou (o nasich dalnicich se nema cenu bavit). Jen si spocitejte na kolik by Vas vyslo celorocni jezdeni napr. po Chorvatsku nebo Italii, atd.

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Autem do Chorvatska: cesta se dá zvládnout za méně než 2000 Kč

3. 7. 2013 | Jindřich Hradecký | 22 komentářů

Autem do Chorvatska: cesta se dá zvládnout za méně než 2000 Kč

Hranice Česka dělí od Jadranského moře jen něco málo přes 300 kilometrů vzdušnou čarou. I proto k němu rok co rok míří přes milion Čechů. Spíš než vzduch ale používají našinci k cestě... celý článek

Očima expertů: Kdy měnit peníze na dovolenou? A nestačí platební karta?

31. 5. 2013 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Očima expertů: Kdy měnit peníze na dovolenou? A nestačí platební karta?

Kdy je nejlepší doba na výměnu eur a dolarů? A kolik peněz v hotovosti vlastně na zahraniční dovolenou potřebujeme? Nevyplatí se už dnes i v zahraničí platit a vybírat kartou? Tím se... celý článek

Angličtina u moře: Nekupujete zájezd bez povolení (a bez pojištění)?

22. 5. 2013 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Angličtina u moře: Nekupujete zájezd bez povolení (a bez pojištění)?

Turisté, kteří se v létě chystají k moři s aerobikem či jazykovou školou, by měli být na pozoru. Jejich zájezd totiž dost možná nebude pojištěný. Dozorující orgány si problém přehazují... celý článek

S výměnou peněz na dovolenou neotálejte

13. 6. 2011 | František Mašek | 1 komentář

S výměnou peněz na dovolenou neotálejte

I když v zahraničí dáváte přednost platební kartě, docela bez hotovosti se neobejdete. Nákup valut na dovolenou je pro Čechy výhodnější než loni. Pokud chcete kupovat eura či dolary... celý článek

Autem do Chorvatska: žádný alkohol a drahá dálnice

20. 5. 2008 | Táňa Chadrabová | 18 komentářů

Autem do Chorvatska: žádný alkohol a drahá dálnice

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější cíle českých turistů. Jenže letos se jim cesta autem může docela prodražit. Komplikace začnou už na krátké slovinské dálnici, za jejíž průjezd je... celý článek

Partners Financial Services