S výměnou peněz na dovolenou neotálejte

František Mašek | rubrika: Jak na to | 13. 6. 2011 | 1 komentář
S výměnou peněz na dovolenou neotálejte
I když v zahraničí dáváte přednost platební kartě, docela bez hotovosti se neobejdete. Nákup valut na dovolenou je pro Čechy výhodnější než loni. Pokud chcete kupovat eura či dolary – které se dají na rozdíl od korun směnit za místní měnu prakticky kdekoli – neměli byste nákup zbytečně odkládat.

Koruna letos pokračuje ve spanilé jízdě nahoru, již na čas přerušily důsledky finanční krize a globální recese. Zatímco před dvěma roky (viz graf níže vpravo) stálo euro téměř 27 korun, nyní je jeho kurz mírně nad 24 korunami. Podobné je to v případě dolaru, který ovšem vykazuje větší výkyvy. Během 24 měsíců oslabil z více než 19 na přibližně 16,5 koruny. Česká měna může vůči euru i americké měně dlouhodobě dál posilovat. Kdo neplatí na dovolené kartou a chystá se kupovat eura či dolary, neměl by nicméně s jejich koupí váhat, říkají odborníci.

Jaký podle nich bude vývoj kurzu koruny k euru či k dolaru?

„Když nepřijde nečekaný šok, neočekávám žádné výrazné kurzové pohyby. Koruna by měla mít spíše tendenci posilovat. Mírněji vůči euru, vůči dolaru možná i výrazněji. Osobně ale nebudu cizí měny kupovat předem, na zahraniční dovolené platím prostřednictvím platební karty,“ konstatuje hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář stejně jako analytik České spořitelny Martin Lobotka doporučují s nákupem eur a dolarů nečekat.

Koruna vs. dolar, euro, kuna

Vývoj kurzu české koruny vůči euru, dolaru a chorvatské kuně.

Vývoj kurzu české koruny vůči euru, dolaru a chorvatské kuně v posledních dvou letech. Graf zvětšíte kliknutím.

Denní menu na Peníze.cz:

„Při současných cenách 24,1 koruny za euro a 16,6 koruny za dolar bych na další pohyb české měny moc nespekuloval a větší část valut na dovolenou koupil nyní. Přes léto čekám spíše stagnaci koruny v pásmu 24,2–24,6 koruny za euro a obnovení růstového trendu opět na podzim,“ říká Sklenář.

Také Lobotka pokládá momentální úroveň koruny za výhodnou pro nákup eur i dolarů. „Přes léto bych kvůli nižší likviditě a trvající krizi v Evropské měnové unii, která by mohla krátkodobě uškodit spíše koruně než euru, čekal oslabení naší měny k 24,50 nebo i lehce nad tuto hranici a mírné posílení eura vůči dolaru, který by tak stál 1,4–1,45 eura,“ dodává.

I Tomáš Volf, šéf dealingu skupiny Citfin – Finanční trhy, patřící k významným nebankovním obchodníkům s devizami, nedoporučuje nákup eur na dovolenou příliš odkládat. Koruna se totiž podle něj dostala téměř na letošní nejsilnější hodnoty. Vzhledem k tomu, že je prý však česká měna mnohem stabilnější než v předchozích letech, předpokládá Volf, že ani váhavé typy zřejmě příliš neprohloupí, když budou nakupovat cizí měnu na dovolenou na poslední chvíli.

TIP REDAKCE

Každé odpoledne zveřejní Česká národní banka kurzovní lístek platný pro příští den. Záhy na to můžete mít aktuální kurzy nejdůležitějších 31 z nich na svém webu. Peníze.cz pro vás vytvořily jedinečný widget: stačí, když okopírujete jeho html kód na svůj web či blog. Jednodušší už to být nemůže.

Zobrazovat samozřejmě nemusíte všech 31 měn, které widget obsahuje. Zajímá vás a vaše čtenáře jen euro a americký dolar? Nabízíte zájezdy do Chorvatska a hodí se vám kurz kuny? Sestavte si kurzovní lístek podle vlastní chuti.

Kód ke stažení je k dispozici zde

Další vychytávky pro vaše webovky od Peníze.cz

Kdy kupovat eura či dolary?

Předvídat kurzy měn je ošidné. Zajímalo nás, jestli je možné na základě dlouhodobých zkušeností vysledovat některé období roku, kdy se Čechům pravděpodobně vyplatí kupovat cizí měnu. Jan Vejmělek z Komerční banky tvrdí, že u měn bohužel neexistuje obecně přijímaný model, podle kterého by šlo vysledovat nějaké jasnější trendy ve vývoji kurzu koruny či jiných měn. Další analytici jsou o něco málo konkrétnější. Prázdninové měsíce však každopádně jako nejvýhodnější období pro směnu české měny za cizí z jejich slov nevycházejí: „Koruna obvykle posiluje během čtvrtého až prvního, někdy i druhého čtvrtletí roku a v létě její kurz stagnuje. Příčinou je sezónnost finančních toků, například odliv dividend,“ říká Petr Sklenář. „Pokud koruna sezónně oslabuje, pak většinou na konci roku a v průběhu léta. Jenže to neplatí vždy,“ dodává Martin Lobotka.

Koruna může dál posilovat

V jednom panuje mezi odborníky, na něž se Peníze.cz obrátily, shoda – koruna může vůči euru i dolaru dál posilovat. Vejmělek čeká postupné zpevňování jejího kurzu k 24 korunám za euro, na konci roku by již mohla být pod touto úrovní. Pokud jde o americkou měnu, může prý koruna ve druhé polovině roku dokonce atakovat hladinu 16 korun za dolar!

Retro

„Bulharská měna je levá,“ rapují pánové z kapely J.A.R. V Muzeu bankovek na Peníze.cz můžete zavzpomínat na dobu, kdy bylo všecko jaksi na levačku, a pokud jste chtěli k moři za sluníčkem, nebylo většinou jiné volby (pokud vůbec) než právě Bulharsko či Jugoslávie.

Bulharská měna je levá

Vzpomenout si ovšem můžete i na časy, kdy to vypadalo, že už to nikdy na levačku nebude, na devadesátá léta, kdy se před námi otevřel svět... nebo aspoň pláže italských opékáren kolem Bibione. Kolik tisíc lir tam tehdy stála zmrzlina?

Italská měna je lirá

„Přes léto čekám spíše stagnaci koruny vůči euru v pásmu 24,2 až 24,60 koruny a obnovení růstového trendu opět na podzim. Na konci roku by mohlo euro stát kolem 23,80 koruny, příští rok v létě 23–23,5 koruny,“ říká Sklenář.

Lobotka čeká začátkem července lehce slabší kurz eura než nyní, kolem 24,3–24,4 koruny za euro, počátkem října by mohl posílit na 24,1 a koncem roku činit kolem 24 korun. V polovině příštího roku pokládá za odůvodnitelnou úroveň 23,50 koruny za euro.

„V nejbližších měsících se může pohybovat kurz koruny k euru v pásmu 24–24,50 koruny za euro. Dlouhodobě by si měla koruna udržet posilující trend, koncem roku by tak mohlo euro stát 24 korun, nebo být lehce pod touto hranicí. Kurz dolaru by mohl v dalších měsících činit 16–17 korun,“ doplňuje odhady Tomáš Volf.

Nejlevnější směnárna? Platební karta

V řadě zemí, kde Češi nejraději tráví dovolenou, konkrétně na Slovensku, Itálii či Řecku, se platí eurem. Neplatí to ovšem o vůbec nejoblíbenějším Chorvatsku. Jeho měna – chorvatská kuna na rozdíl od české koruny v posledním roce k euru dlouhodobě oslabovala. K české měně při tom podle Martina Lobotky z České spořitelny za rok ztratila přes devět procent.

„Je těžké říci, jak se bude aktuálně vyvíjet kurz kuny ke koruně, dlouhodobě by ale měla vůči ní česká měna posilovat. Stejně jako k egyptské libře, turecké liře, forintu, zlotému, bulharskému leva či tuniskému dináru,“ říká Tomáš Volf. Vychází přitom ovšem z předpokladu, že Česká národní banka ve třetím či čtvrtém čtvrtletí zvýší úrokové sazby, což koruně sice pomůže nahoru – ovšem až po sezóně dovolených.

Anketa

Valuty na dovolenou nakupujete...

Zatímco kuny můžete sehnat i v ČR – a podle Volfa výhodněji, než když si koupíte eura a ty pak v Chorvatsku měníte za kuny – koupit v Česku egyptskou libru, tureckou liru či tuniský dinár je obtížné, ne-li nemožné. V Egyptě ale Češi vystačí s americkým dolarem, podobně jako v Tunisku, kde je možné platit i eury. Nejinak je tomu v turistických oblastech Turecka.

Pokud ovšem nejedete do divočiny, kde je i dnes platební terminál či bankomat kulisou ze sci-fi filmu, pečlivě uvažte, kolik hotových peněz budete opravdu potřebovat. Platby kartou jsou totiž prostě levnější.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyfotíš, zaplatíš! Pozor na dovolené, i architektura může být chráněná autorským právem

3. 6. 2011 | Michal Kašpárek | 15 komentářů

Vyfotíš, zaplatíš! Pozor na dovolené, i architektura může být chráněná autorským právem

Vyfotit si na dovolené město, most anebo sochu v parku a pak se albem pochlubit ostatním vypadá jako samozřejmost. Přesto za to nad vámi v některých oblíbených destinacích visí pokuta,... celý článek

Vychytávky pro vaše webovky: vždy aktuální kurzy měn, ceny benzínu a nafty či ceny akcií

12. 4. 2011 | redakce Peníze.CZ

Vychytávky pro vaše webovky: vždy aktuální kurzy měn, ceny benzínu a nafty či ceny akcií

Máte web? Blogujete? Možná by se vám mohl hodit některý z widgetů, které pro vás připravil tým serveru Peníze.cz.

Cestovní pojištění k platební kartě – kdy se hodí a kdy ne

9. 3. 2011 | Klára Šponerová

Cestovní pojištění k platební kartě – kdy se hodí a kdy ne

S prestižní platební kartou (například Diners Club či nějakou tou zlatou) máte většinou cestovní pojištění v základním balíčku služeb. S kartou základní ho nezřídka musíte dokoupit.... celý článek

Cestovní pojištění. Jaké údaje kontrolovat ve smlouvě?

8. 3. 2011 | Klára Šponerová | 2 komentáře

Cestovní pojištění. Jaké údaje kontrolovat ve smlouvě?

Ať už si vyberete pojištění přímo u pojišťovny, nebo u své banky, kde vám ho uzavřou „v rámci platební karty", vybírejte pečlivě. Jednotlivé nabídky a výhodné balíčky se od sebe mohou... celý článek

Měny: koruna bude k euru dál posilovat

27. 1. 2011 | Jan Traxler

Měny: koruna bude k euru dál posilovat

Komoditní a asijské měny ukázaly relativní sílu. V poli poražených skončily africké a balkánské měny. Pro rok 2011 favorizuji chilské peso, brazilský real a ruský rubl. Věřím také české... celý článek

Partners Financial Services