Autem do Chorvatska: cesta se dá zvládnout za méně než 2000 Kč

Hranice Česka dělí od Jadranského moře jen něco málo přes 300 kilometrů vzdušnou čarou. I proto k němu rok co rok míří přes milion Čechů. Spíš než vzduch ale používají našinci k cestě do Chorvatska auto a silnice, linoucí se na trase o pár stovek kilometrů delší. Trasa se i tak dá zvládnout za osm hodin a s úsporným autem do dvou tisíc korun. Šetřílci by to s objížděním dálnic mohli dokázat i za 1000 Kč.
Autem do Chorvatska: cesta se dá zvládnout za méně než 2000 Kč

Ač může cesta do Chorvatska vypadat jednoduše – zkrátka z Česka na jih –, možností je spousta.

Jiná trasa je výhodná pro řidiče z Ostravy či Brna, jiná pro ty z Plzně nebo Českých Budějovic. Zásadní rozdíl je také v tom, jestli míříte na pláže oblíbeného severního poloostrova Istrie, nebo se hodláte koupat na jižní Makarské riviéře či zamířit až do Dubrovníku. Vždyť pobřeží Chorvatska čítá skoro 500 kilometrů. Pět hlavních tras včetně plusů, minusů, doporučení a cen rozebíráme níže.

Tuzemské ceny neplatí

Tip na prázdniny: Chytré kurzy měn

Mobilní aplikace - Kurzy měn

Stáhněte si unikátní aplikaci Kurzy měn pro chytré telefony. Aplikace Kurzy měn je česky a po omezenou dobu zdarma.

Na cestě je nutné brát v potaz několik odlišností. A pes je, jako vždy, zakopaný v detailech a národních odlišnostech. Třeba reflexní vesta: v Rakousku ji musí mít každý cestující v autě a navíc po ruce, tedy ne v kufru. A ještě musí být oranžová. To třeba v Německu stačí jen jedna pro řidiče.

Co se týče pokut, jsou v zahraničí přísnější než u nás – platí to pro všechny průjezdní státy. Třeba pokuta za překročení rychlosti v obci o 20 km/h, za které se u nás platí 1000 Kč, vyjde od rakouských policistů na 1300 Kč, od německých na 1800 Kč, ale od italských už na 4000 Kč. Pořád to ale není nic proti Chorvatům. U nich začínají pokuty na 500 kunách (1700 Kč) mimo obec, ale vyšplhají se až nad 20 000 Kč. A v obci si berou policisté až 15 000 kun – tedy přes padesát tisíc korun!

Trasa první: jedeme přes Vídeň

  • Praha – Vídeň – Graz – Maribor – Záhřeb 680 km
  • Brno – Vídeň – Graz – Maribor – Záhřeb 530 km
+135
+
-

Jasně nejoblíbenější trasa do doby, než Slovinsko zavedlo předražené dálniční známky. Kdo přesto zaplatí 15 euro za týdenní, ale spíš 30 euro za měsíční etiketu, stejně ho teď v červenci čeká velmi hustý provoz. Devět hodin cesty je minimum. Slovinsku se dá ale vyhnout tím, že se po příjezdu z Rakouska nenapojíte na drahou dálnici, ale zhruba šedesátikilometrový úsek objedete po okreskách kolem města Ptuj. Stačí se držet jednoho pravidla: ignorovat zelené dálniční návěsti a držet se žlutých cedulí.

Proč ano, proč ne?

+ Levná, dlouhá a moderní dálnice v Rakousku


– Velké kolony ve Slovinsku a v Chorvatsku

Zaplatíte: 215 Kč za desetidenní dálniční známku v Rakousku, 390 Kč za pouze sedmidenní ve Slovinsku (tam se ale dají dálnice vcelku snadno objet) a mýto v Chorvatsku. Z hranic do Záhřebu stojí 160 Kč, dál do Karlovace, kde se trasa dělí na Rijeku/Istrii a do Dalmácie, 60 Kč.

Náš verdikt: Pokud objedete Slovinsko, zvládnete cestu s úsporným vozem (spotřeba do 5 l/100 km) za cenu do 2000 Kč. 

Trasa druhá: jedeme přes Linec

  • Praha – České Budějovice – Linec – Graz – Maribor – Záhřeb 660 km
+66
+
-

Dlouho to byla trasa číslo dvě. Vyplatí se, pokud jedete ze západu Čech nebo Prahy. V Rakousku se můžete těšit na krásné scenérie, ale nevýhodou jsou placené tunely – k osmieurové dálniční známce počítejte s dvojnásobkem navíc. Od Grazu se tato cesta shoduje s tou přes Vídeň. Za ideálních podmínek se do Chorvatska dostanete za osm hodin, spíš to ale bude delší.

Zaplatíte: 215 Kč za desetidenní dálniční známku v Rakousku a další čtyři stovky za průjezd placenými tunely. Slovinsko buď objedete, nebo dáte 390 Kč za sedmidenní známku, v Chorvatsku se platí mýto.

Proč ano, proč ne?

+ Nejkratší trasa do Dalmácie

– Kvůli tunelům dražší trasa

Zaplatíte: 215 Kč za desetidenní dálniční známku v Rakousku a další čtyři stovky za průjezd placenými tunely. Slovinsko buď objedete, nebo dáte 390 Kč za sedmidenní známku, v Chorvatsku se platí mýto.

Náš verdikt: Pokud objedete Slovinsko, cestu s úsporným vozem (spotřeba do 5 l/100 km) zvládnete za méně než 2500 Kč.

Trasa třetí: jedeme přes Maďarsko

  • Po dálnici: Brno – Bratislava – dálnice M1/M7 kolem Balatonu – Lendava – Záhřeb 670 km
  • Bez dálnice: Brno – Bratislava – Szombathely – Lendava – Záhřeb 540 km
+207
+
-

Trasa přes Maďarsko, kterou jsme jezdili za socialismu, se zase vrací do módy. Dá se jet celá pohodlně, leč delší cestou po dálnici, nebo zdarma kratší, ale o dost úmornější trasou po okreskách. Zajímavá může být pro řidiče z Moravy, obzvlášť z té severní. Když na to přijde, dá se jet úplně bez dálnic: objet je jde na Slovensku i v Maďarsku – a ještě to bude kratší.

Proč ano, proč ne?

+ Vyhnete se Slovinsku i zácpám

– Trasa po maďarských okreskách je pomalá

Zaplatíte: 260 Kč za dálniční známku na Slovensku (dálnice se ale dá objet), pokud využijete maďarské dálnice, pak dalších 350 Kč za virtuální kupon. Slovinskem nejedete, mýto v Chorvatsku od hranic Letenye do Záhřebu vyjde na 200 Kč.

Náš verdikt: Podle (ne)využití maďarské dálnice se dá v autě s pětilitrovou spotřebou zvládnout za 2000 Kč, ale i za 1000 Kč.

Trasa čtvrtá: jedeme přes Německo

  • Plzeň – Mnichov – Salcburk – Villach – Lublaň – Dalmácie do 1000 km
+20
+
-

Zajímavá možnost pro lidi z Plzeňska nebo pro řidiče, kteří se rádi svezou po německých dálnicích, jež jsou zdarma. Osa je triviální a zvládnout se dá navzdory vzdálenosti za čas pod deset hodin. 

Proč ano, proč ne?

+ Využití německé a rakouské dálnice

– Drahá cesta: platí se Taurský tunel i ten pod Karavankami

Zaplatíte: 215 Kč za desetidenní dálniční známku v Rakousku, 425 Kč za mýtné v rakouských tunelech (Taurský 10 eur, Pod Karavankami 6,50 eur) a 390 Kč za sedmidenní známku ve Slovinsku. V Chorvatsku se platí mýto.

Náš verdikt: Ač jedete úsporným vozem (spotřeba do 5 l/100 km), vzhledem k poplatkům a delší vzdálenosti vás tato trasa vyjde na 3000 Kč.

Trasa pátá: bez Chorvatska na Istrii

  • Praha – České Budějovice – Linec – Salcburk – Villach – Lublaň – Istrie 800 km
+15
+
-

Trasa příjemná, ale drahá. Musíte zaplatit osm eur za rakouskou dálniční známku, dvakrát tolik za tunely a 15 nebo 30 eur za slovinské dálnice. Těm se můžete vyhnout tak, že z Villachu vyrazíte směrem na italské Udine a Terst, je to však ještě delší možnost a v Itálii se také platí mýto (zhruba 1,50 Kč za kilometr).

Proč ano, proč ne?

+ Nejedete Chorvatskem, a když už platíte za známku, využijete slovinské dálnice plně

– Vůbec nejdražší trasa

Zaplatíte: 215 Kč za desetidenní dálniční známku v Rakousku, další čtyři stovky za průjezd placenými tunely. Slovinskou dálnici objedete stěží, jedete totiž přes celé území: 390 Kč navíc stojí jen sedmidenní známka a to bývá na dovolenou málo. Chorvatskem jako takovým na tento poloostrov vlastně vůbec nejedete.

Náš verdikt: Autem s úsporným vozem to zvládnete za 3000 Kč.

Kolik stojí paliva?

 

Natural

Diesel

Černá Hora

34,05

31,47

Chorvatsko

35,31

32,55

Srbsko

33,75

33,64

Rakousko

35,96

34,67

Slovinsko

38,15

34,85

Slovensko

38,18

35,18

ČESKO

36,11

35,56

Maďarsko

35,65

35,91

Německo

42,30

35,96

Itálie

45,09

42,12

Řazeno dle cen nafty 06/2013. Zdroj: CCS, ÚAMK

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+157
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 7. 2013 10:20, xXx

Dale autor zapomina na moznosti uspor ve forme objezdu nekterych rakouskych tunelu a take na dalsi mozne zkratky. Napriklad Linz-Villach lze docela snadno jet jen s dalnicni znamkou, bez myta a jeste je to ponekud blize, nez jet porad po dalnici.

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 7. 2013 7:26, fotr.002

Pokud píšete takto zásadní články, měli byste mít ověřené informace. Barva vesty v Rakousku MUSÍ být oranžová. Pokud budete mít jinou barvu, policie bude postupovat, jako byste žádnou vestu neměli. Čili zelená vesta je vám k ničemu.

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Kdy měnit peníze na dovolenou? A nestačí platební karta?

31. 5. 2013 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Očima expertů: Kdy měnit peníze na dovolenou? A nestačí platební karta?

Kdy je nejlepší doba na výměnu eur a dolarů? A kolik peněz v hotovosti vlastně na zahraniční dovolenou potřebujeme? Nevyplatí se už dnes i v zahraničí platit a vybírat kartou? Tím se... celý článek

Angličtina u moře: Nekupujete zájezd bez povolení (a bez pojištění)?

22. 5. 2013 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Angličtina u moře: Nekupujete zájezd bez povolení (a bez pojištění)?

Turisté, kteří se v létě chystají k moři s aerobikem či jazykovou školou, by měli být na pozoru. Jejich zájezd totiž dost možná nebude pojištěný. Dozorující orgány si problém přehazují... celý článek

S výměnou peněz na dovolenou neotálejte

13. 6. 2011 | František Mašek | 1 komentář

S výměnou peněz na dovolenou neotálejte

I když v zahraničí dáváte přednost platební kartě, docela bez hotovosti se neobejdete. Nákup valut na dovolenou je pro Čechy výhodnější než loni. Pokud chcete kupovat eura či dolary... celý článek

Cestovní pojištění. Jaké údaje kontrolovat ve smlouvě?

8. 3. 2011 | Klára Šponerová | 2 komentáře

Cestovní pojištění. Jaké údaje kontrolovat ve smlouvě?

Ať už si vyberete pojištění přímo u pojišťovny, nebo u své banky, kde vám ho uzavřou „v rámci platební karty", vybírejte pečlivě. Jednotlivé nabídky a výhodné balíčky se od sebe mohou... celý článek

Autem do Chorvatska: žádný alkohol a drahá dálnice

20. 5. 2008 | Táňa Chadrabová | 18 komentářů

Autem do Chorvatska: žádný alkohol a drahá dálnice

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější cíle českých turistů. Jenže letos se jim cesta autem může docela prodražit. Komplikace začnou už na krátké slovinské dálnici, za jejíž průjezd je... celý článek

Partners Financial Services