Macho Parking: Parkujete jako p...! Sprosté samolepky a pranýř pro bezohledné řidiče

Svérázná brněnská iniciativa Macho Parking vyrazila do boje s bezohlednými řidiči. Komplikujete ostatním život špatným parkováním? Ocejchují vám auto vulgární samolepkou, vše zdokumentují a fotku i s espézetkou, označením místa, času a peprným komentářem vyvěsí na internet - na nástěnku hanby. Co si o tom myslíte?
Macho Parking: Parkujete jako p...! Sprosté samolepky a pranýř pro bezohledné řidiče

„Najdi mača, co parkuje na chodníku. Nalep samolepku na viditelné místo na autě. Vyfoť, nahrej sem a doplň údaji či komentářem.“ Tak zní jednoduché instrukce pro návštěvníky webu Macho Parkning. Původně se jednalo o čistě brněnský projekt, postupně se ale začali přidávat lidé z celé republiky. Každý den se tak na webu a na Facebooku objeví několik nových „mačořidičů“.

„Jednoho dne, jsem na Kozí ulici v Brně dostal chuť nechat řidičovi na chodníku zaparkovaného auta vzkaz a musel jsem škubat papír z bloku a hledat tužku. Chtěl jsem nějaké rychlejší řešení. Navíc: čím víc jezdím na kole a jak mi přibývají kamarádky s kočárky, tím víc si všímám toho, jak jsou města zcela podřízená autům a ostatní se ,musí´ přizpůsobit,“ vypráví Jan Jablunka, když se ho ptám, jak ho napadlo projekt Macho Parking založit.

Samolepky ke stažení

Facebooková stránka projektu má už přes tři tisíce příznivců. „Osobně si nemyslím, že jde o bůhvíjaký nápad. V Praze už, myslím, podobnou akci dělaly Pražské matky. Nejsem tak naivní, abych si myslel, že tím projektem změníme samotné parkovací návyky. Spíš jde o to rozpoutat debatu, což se na Facebooku docela daří,“ říká Jan Jablunka. Na otázku, jak reagují potrefené husy – tedy fotografovaní řidiči – a jestli se s nimi nedostává do konfliktů, překvapivě říká, že se mu to nikdy nestalo. „Navíc nejsem člověk, který by rád vyvolával konflikty, respektive se do nich dostával, takže sám samolepky nelepím, pouze je přikládám,“ vysvětluje.

Iniciativa Jana Jablunky není úplně ojedinělá, v poněkud ostřejší verzi funguje také v Rusku. Záznam z akce přímo na ruské ulici si můžete prohlédnout na videu.

Jan Jablunka říká, že ho na video ruských kolegů upozornil fanoušek Macho Parkingu, sám však ruskou iniciativu neznal.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? glosovali náhlé zmrtvýchvstání České obchodní inspekce, která osm dní po námi publikovaném článku Bezzubý boj s úvěrovými žraloky. Chceme jména provinilců!, v němž instituci tepeme za laxní přístup, udělila dvoumilionovou pokutu firmě Rickabys. Minulé Co si o tom myslíte si můžete přečíst zde:

Diskuze pod článkem se minulý týden nekonala. A tak si i knížku pro nejinspirativnějšího diskutéra schováme na příště.

Policie se projektem inspiruje, ale vidí také rizika

Opatrná je s hodnocením Macho Parkingu policie. Brněnští strážníci však přiznávají, že se jím nechávají inspirovat. „O tomto projektu víme, strážníci dopravní jednotky se o podobné aktivity zajímají. Problematické lokality samozřejmě znají díky své každodenní činnosti, ale v několika případech jsme se některými zaznamenanými místy inspirovali při plánování kontrol,“ potvrdil nám mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem. Jedním dechem však dodává, že je projekt z pohledu policie v mnoha ohledech zrádný. Problém je podle něj hlavně ve focení registračních značek a jejich následném zveřejňování na internetu. „U fotek navíc bývá uvedené datum i čas, popsané je většinou i konkrétní místo, takže je to poměrně silný zásah do soukromí. Například i v aplikaci Google Street View jsou registrační značky z tohoto důvodu rozmazané. Obdobně většinou ve zpravodajství postupují televizní stanice. Díky publikovaným údajům totiž někdo může dovodit pohyb soukromých osob, což není právně vhodný přístup,“ argumentuje Jakub Ghanem. Navíc podle něj nikdy není jasné, kdo byl skutečně řidičem, jestli registrační značka není odcizena nebo třeba upravená grafickým programem. „Pak může být veřejně pranýřován někdo, kdo s přestupkem nemá nic společného,“ říká policista.

Anketa

Co si polepování aut sobeckých řidičů myslíte?

Pouze na základě fotky podle něj policie řidiče postihovat nemůže. „Fotka auta nevypovídá sama o sobě o tom, kdo přestupek spáchal, ani o čase, který hraje zásadní roli – například parkování u tramvajových kolejí do vzdálenosti 3,5 metru od kolejnice je zakázané jen v určité době, přestupky mají lhůty k projednání a tak dál. Některé domnělé přestupky na machoparking.cz jsou navíc diskutabilní, například stání před vjezdem - pokud je provozovatel vozidla majitelem místa, kam vjezd vede, ničeho se nedopouští,“ vysvětluje Ghanem. Dodává však, že některé přestupky zachycené na webu machoparking.cz jsou velmi bezohledné. „O tom není sporu. Aby mohl být jejich viník potrestán, doporučujeme obrátit se co nejdříve na linku 156. Strážníci jednání prošetří a přestupce může po právu dostat sankci,“ uzavírá policista.

Když jsme se ptali Jana Jablunky, jak reaguje na výtky policie, která upozorňuje na problematické aspekty jeho projektu, odpověděl stručně: „Nereaguji na ně.“

Co si o projektu Macho Parking myslíte vy? Jak moc vám bezohlední řidiči komplikují život? Dokáže jim dát podobná občanská iniciativa přes prsty? Jste za to rádi? Jak byste reagovali, kdyby pranýřovali vás? A nemáte chuť taky někoho veřejně naprášit? Své názory, postřehy a odkazy na fotografie s vašimi úlovky pište do diskuse. Ten nejzajímavější odměníme knížkou z nakladatelství Grada. 

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Petr Syrový. Jak si spořit na důchod

Kniha řeší žhavou problematiku důchodové reformy z pohledu účastníka.

Milan Taraba a Lenka Veselá. Rádce nájemníka bytu

Komplexní přehled informací pro nájemce, pronajímatele, vlastníky nemovitostí, obce, bytová družstva a jejich členy. 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+50
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 41 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

29. 11. 2019 8:39 | machojecurak

ste curak
vymrdanec
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 11. 2019 16:13

Tu nálepku si může koupit kdokoli, a prudit vás. Geniální ... Já ji měl na autě kvůli tomu, že jsem nezaparkoval auto blíže přechodu pro chodce aby se přede mě vešlo ještě jedno auto, po tom co ostatní auta odjela a přijela jiná která nebyla tak velká takže vznikla vidina pomyslného místa. Takže pro blba parkujícího přes dvě místa pro vozíčkáře budiž, ale bohužel lidi nemají kde parkovat takže závidí že dotyční už parkují a on nemá kde, aspoň vylepí nálepku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 10. 2019 1:32 | pavel

tak se nenápadně rodí nová generace udavačů a nových spolupracovníků tajné policie (dříve STB)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 6. 2019 23:45 | Bubáček

Přísně trestat,kdo polepí a vyfotí auto.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2019 14:13 | Ivana

Nemusím fotit značku, jen nalepit samolepku a doufat, že se dotyčný řidič alespoň zamyslí nad tim jak zaparkoval.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 7. 2018 19:28 | Tomáš

Tohle v podstatě nic moc neřeší. Lepší mě připadne VarujMe.cz, tam alespoň můžete dočkat, že řidič auto přeparkuje hned.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 6. 2017 16:38

Jezdí spousta bezohledných dementů, kteří neřeší kdo tam parkuje, zdravý či hendikepovaný. Hlavně že on zaparkuje.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 11. 2016 11:09 | I.P.

Podřizování měst autům je bezohlednost sama o sobě.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 12. 2015 19:48 | Jirka

Kde se tady do tohoto webu dají vkládat obrázky? Pár obrázků "výborně" parkujících aut bych měl.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 7. 2013 14:39 | Nina

Oprava : BMW :-D
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 7. 2013 14:35 | Nina

No, ono je to trošku složitější. Samozřejmě existují bezohlední kreténi, kteří parkují na invalidech, i když mají zbytek parkoviště prázdný. Pak ale existují slušní lidé v zoufalé situaci (třeba je nečekaně chytne v autě průjem) a v zoufalství upíchnou svůj vůz kamkoli, kde je to jen trochu možné a vy nikdy nevíte, jestli to byl namachrovaný idiot nebo slušný člověk v zoufalé situaci.
Navíc, kdo žije ve větších městech ví, že parkování, zvlášť v centru je sakra obtížné. Může se stát, že jako idiot parkuje někdo jiný (kdyby si stoupl jinak, tak by se vedle něj ještě vezlo auto apod.), vy spěcháte a své auto tam prostě nějak vmáčknete, dotyčný pak odjede a za bezohlednýho debila jse pak vy.
Dále se mi nelíbí závistivé členění řidičů a to, že když blbě zaparkuje někdo s MBW nebo s Audi, tak je to namachrovanej čurák (jak to můžete vědět?), ale když zaparkuje někdo blbě s trabantem tak je to ok. V tomhle jsme my Češi fakt bohužel mistři.
Tímto se nezastávám těch opravdu bezohledných řidičů, kterých je taky dost, ale to vy (když přímo nevidíte situaci za které dotyčný parkuje) už nezjistíte.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 7. 2013 16:35 | macho

Píšete jako p...!Sprosté samolepky a pranýř pro bezohledné pisálky
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 7. 2013 13:15 | Jana

Na parkovištích v Belgii mají u stání pro invalidy hezkou cedulku:"Chceš si vzít moje místo ? Vezmi si i můj handicap!"
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 6. 2013 22:10 | Eri

Řídíš se rozumem? A ten ti velí zastavit na vyhrazeném místě přesto, že je celé parkoviště prázdné jen pro tebe? Spíš chybějící rozum.
Víš, jsem vozíčkářka a stěží ujdu pár metrů - uvědomuješ si, jak je tvé jednání bezohledné? Mně skutečně pomůže každý metr!
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 6. 2013 22:01 | Eri

Kdyby samolepky neměly tak hanlivý nápis, zapojili bychom se. V našem okolí je takových Macho dost. Jeden mě sejří hodně, protože soustavně parkuje napříč=kolmo přes chodník a musí se obcházet do silnice a při obejití na chodník přejít přes zelený pás, mnohdy mokrý. Přitom má dostatek místa na vjezdu s posunutou bránou do vlastního pozemku. A kdo mě nejvíc naštval byl řidič, který mi najel těsně za auto - přesto, že je na zadním skle znak vozíčku, který tam skládám. Hlavně mě to naštvalo proto, že to bylo auto s označením hendikepu - který by tohle měl znát. :-(
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 41 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dvoumilionová pokuta pro firmu Rickabys. Česká obchodní inspekce přitvrzuje

20. 6. 2013 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Dvoumilionová pokuta pro firmu Rickabys. Česká obchodní inspekce přitvrzuje

Nedávno jsme se nevybíravě opřeli do České obchodní inspekce: napsali jsme, že její boj s úvěrovými žraloky je bezzubý. Vadilo nám, že pokuty pro úvěrové predátory jsou směšně nízké... celý článek

Česko po viróze: po odpouštění přehrad přichází odpouštění daní

13. 6. 2013 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Česko po viróze: po odpouštění přehrad přichází odpouštění daní

Smršť špatných zpráv je (snad!) za námi. Lidi zasažené povodní čeká tvrdá dřina, řada z nich si bude muset domov vybudovat od nuly. Ministr Kalousek se vzpamatoval z „virózy“ a rozhodl,... celý článek

Daně letos vyšší: den daňové svobody přichází o dva dny později

6. 6. 2013 | Gabriel Pleska | 8 komentářů

Daně letos vyšší: den daňové svobody přichází o dva dny později

Den daňové svobody má poukázat na to, kolik nás stojí provoz státu. Už roky nám ale nabízejí dvě data: chtít protestovat proti daňové zátěži, ani nevíme, kdy se sejít. Co si o tom myslíte?... celý článek

Praha v centru pozornosti: Pojízdná seznamka pro všechny. A zadarmo!

30. 5. 2013 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Praha v centru pozornosti: Pojízdná seznamka pro všechny. A zadarmo!

Seznamovací vagony v pražském metru zaujaly celý svět. Krátce po prezidentově viróze Česká republika v zahraničních médiích opět boduje. Překlady nebyly nejpřesnější, a tak se psalo... celý článek

Sociální dávky v ohrožení? Systém na jejich výplatu se bude zase měnit

23. 5. 2013 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Sociální dávky v ohrožení? Systém na jejich výplatu se bude zase měnit

Ministryně práce a sociálních věcí oznámila, že má strategii: vypíše tendr na nový systém výplaty dávek. Za jeden a půl miliardy. Měli jsme v redakci děsnou radost. Teda nejdřív. Pak... celý článek

Partners Financial Services