Očima expertů: Kdy měnit peníze na dovolenou? A nestačí platební karta?

Kdy je nejlepší doba na výměnu eur a dolarů? A kolik peněz v hotovosti vlastně na zahraniční dovolenou potřebujeme? Nevyplatí se už dnes i v zahraničí platit a vybírat kartou? Tím se budou odborníci ze světa financí zabývat v dalším pokračování naší anketní rubriky Očima expertů.
Očima expertů: Kdy měnit peníze na dovolenou? A nestačí platební karta?

Hlavní turistická sezóna, ve které spousta Čechů vyráží na dovolenou k moři, je už za dveřmi. Období letních dovolených ovšem představuje taky zvýšenou zátěž pro rodinné rozpočty, takže se často při plánování zájezdů počítá doslova s každou korunou. Před cestou do zahraničí tak obvykle přemítáme o tom, kdy přichází nejlepší doba na výměnu valut. Vyplatí se ale vlastně ještě vůbec návštěva směnárny a výměna větší sumy peněz, nebo je už dnes lepší na dovolené co nejvíc využívat platební kartu?

Rozhodli jsme se oslovit finanční analytiky, investiční stratégy, ekonomického novináře, majitele směnárny, zástupce bank a poradenských společností, aby našim čtenářům poradili, jak si letos při zahraniční dovolené poradit s výměnou peněz a placením kartou. Ptali jsme se i v cestovkách – ale nějak si na nás neudělaly čas.

Kdy je nejvhodnější doba pro výměnu peněz na letošní letní zahraniční dovolenou? Vyplatí se do zahraničí cestovat s větším obnosem peněz, nebo je lepší za hranicemi platit a vybírat platební kartou?

Michal Strcula

ředitel retailového bankovnictví Air Bank

Michal Strcula
-106
+
-

Osobně si před cestou do vyspělých zemí žádné velké částky nevyměňuji a myslím, že se to vzhledem k obvyklé výši útraty během dovolených nevyplatí ani ostatním. Je sice dobré mít u sebe vždy menší hotovost jako rezervu, jinak lze ale většinu plateb uskutečnit s pomocí karty. Jde navíc o pohodlnější a bezpečnější variantu. V případě nenadálé potřeby větší hotovosti je pak většinou možné si peníze vybrat bankomatu. Některé banky jdou klientům v tomto směru naproti a umožňují jim vybírat si peníze například v rámci Evropské unie za stejně výhodných podmínek jako doma v Česku. Výměnu většího obnosu už před cestou osobně považuji za lepší řešení jen v případě, kdy bych cestoval do některé exotické země, kde bych měl oprávněnou obavu z nedostatečné sítě platebních terminálů a bankomatů. V takovém případě bych ale zvážil i využití cestovních šeků.

Dagmar Prajzlerová

manažerka projektu Partners bankovní služby

Dagmar Prajzlerová
+18
+
-

Tip redakce!

Widget s kurzy ČNB

Vypadá to asi takto. Chcete i vy svým čtenářům umožnit rychlou orientaci ve světě peněz? Vylepšete své webové stránky a umístěte na ně aktuální kurzovní lístek ČNB, vybrat si můžete z až 35 měn – podle toho, co zajímá vaše čtenáře.

Tým Peníze.cz pro vás připravil widget, jehož html kód si jednoduše zkopírujete na svůj web či blog – jen předtím nezapomeňte zaškrtnout, o které měny máte zájem.

Kód ke stažení je k dispozici zde

Pokud je cesta dlouhodobě plánovaná, vyplatí se sledovat kurzy České národní banky nebo směnáren a snažit se koupit zahraniční měnu výhodně. Já osobně bych doporučila část financí – tzv. „kapesné“ – mít v hotovosti a nejlépe u sebe. Další výdaje pak řešit prostřednictvím platební karty. Majitelé embosované karty typu Visa či Maestro proplují s těmito kartami bez sebemenšího zaškobrtnutí. Pokud jste však majiteli karty typu Elektron, nemile by vás mohla překvapit situace, v níž se vám s touto kartou naopak nepodaří zaplatit vůbec.

S využíváním platební karty mám dobrou zkušenost jak v Evropě, tak v Asii. Tím myslím výběry z bankomatů i placení v hotelech nebo obchodech. V restauracích dávám však přednost placení v hotovosti. Naopak nedoporučuji platit kartou tam, kde není platební terminál, ale pouze imprinter. To je mechanické zařízení, jehož prostřednictvím dojde k otisku údajů embosované karty a údajů na štítku obchodníka na speciální chemický papír. Využívá se buď v místech, kde z různých důvodů nelze mít platební terminál, nebo se využívá jako nouzová záloha při poruše platebního terminálu. Ostražitost se ale vyplatí vždy. Zejména ve fázi, když zadáváte PIN, použijte k zakrytí klávesnice svoji druhou ruku. Pokud potřebujete např. výběr z bankomatu, vždy si zařízení prohlédněte, jestli je všechno, jak má být a bankomat je na první i druhý pohled v pořádku. Upřednostněte bankomaty na frekventovaných místech, nejlépe v uzavřených prostorách bank či v nákupních domech. Minimalizujte tím riziko zneužití karty.

Závěrem je potřeba podotknout, že něco jiného jsou dovolené do Egypta či obdobných destinací na poslední chvíli. Tam se místní platná měna obvykle nesmí ani vyvážet ani přivážet. Pro tyto případy se vyplatí mít u sebe pár dolarů či eur, které pro začátek pokryjí vaše nejnutnější potřeby.

Michal Valentík

hlavní investiční stratég ČP Invest

Michal Valentík
+42
+
-

Na letošní dovolenou je vhodné provést výměnu peněz co nejdřív. Česká národní banka se snaží podpořit naše hospodářství expanzivní monetární politikou a nové intervence může začít provádět kdykoli: otálení s výměnou peněz může dovolenou o pár stokorun prodražit.

Osobně při cestách do zahraničí u sebe nemívám větší obnosy peněz, a to z čistě bezpečnostních důvodů. Upřednostňuji platby kartou, což je mnohem pohodlnější varianta a zpravidla také finančně nejvýhodnější. Samozřejmě ne všude karty akceptují a v turisticky ne příliš navštěvovaných lokalitách personál navíc často nezvládá obsluhu platebních terminálů. Bez menších obnosů hotovosti se neobejdete, což standardně řeším výběry z bankomatu.

Ať už jsem zavítal kamkoli, minimálně ve velkých městech byly bankomaty vždy k dispozici a výběr hotovosti proběhl bez problémů. S výběry v zahraničí jsou zpravidla spojeny určité poplatky. I když většina „internetových“ bank nabízí výběry z bankomatů v zahraničí zdarma, účtovaný kurz přepočtu může být vyšší, a tak poplatek za výběr můžete v podstatě stejně zaplatit, jen ve skryté podobě. Ovšem za to bezpečí mi to vždy stálo. Další možností mohou být například cestovní šeky, ty ale u nás zřejmě nejsou tak rozšířené a Češi je při svých zahraničních cestách tolik nevyužívají.

Dalibor Chvátal

ekonomický novinář a cestovatel

-50
+
-

Na dovolenou doporučuji vozit s sebou nezbytnou nouzovou hotovost v ekvivalentu sta až dvou set eur či dolarů, a je-li to v dané lokalitě možné, preferovat platbu kartou. Při současné nabídce vydavatelů platebních karet není důvod ani k obavám z výběrů hotovosti, protože s vhodným účtem v bance vás výběr hotovosti nemusí stát doslova ani korunu a na kurzu také neproděláte. Osobně tedy v zahraničí preferuji platbu kartou, v peněžence mám ekvivalent cca tisíce korun pro drobné platby a případnou další potřebnou hotovost vybírám na místě z bankomatů.

Netvrdím, že platební karta dokáže hotovost nahradit, ale vhodnou kombinací se zmenší riziko ztráty nebo odcizení peněz a zároveň mohu využít benefity za použití karty. V případě ztráty karty lze navíc (za poplatek) získat nouzovou kartu nebo hotovost, pokud vám nemůže jinak pomoci rodina nebo přátelé v Česku.

Jan Doubek

ředitel klientské komunikace Era

-3
+
-

S větším množstvím bankovek roste riziko jejich ztráty či odcizení. A řešením krádeže by se asi nikdo z nás na dovolené nechtěl zabývat. Výhody placení kartou jsou nesporné. Odpadá sledování nejlepšího kurzu, protože při platbách v zahraničí získáváte kurz z daného dne výhodnější, než jaký je dostupný v běžných směnárnách. Navíc některé směnárny si účtují i poplatek za směnu. Někde je poplatek paušální, a nevyplatí se tak měnit nízké sumy peněz. Podobně jako v Česku nejsou za platby kartou u obchodníka účtovány poplatky a transakce je zdarma. Ideální je při cestě do zahraničí kombinovat platby kartou i tak hotovostí, jsou stále místa, kde se kartou platit nedá, například při nákupu zmrzliny či pronájmu lehátka na pláži. Je dobré si pro jistotu vyměnit i část hotovosti na celosvětově uznávanou měnu – euro nebo dolar. V cílové destinaci ji pak směníte na požadovanou domácí měnu.

Při cestě do zahraničí by se v žádném případě nemělo zapomínat na cestovní pojištění a na pojištění k platební kartě. Kartu lze pojistit proti její ztrátě a krádeži. Pojištění má celosvětovou platnost a vztahuje se na neoprávněné použití platební karty při její ztráty. Jeho součástí je pojištění ztráty hotovosti, ztráty osobních dokladů nebo klíčů ztracených s platební kartou. Pro běžného člověka je výběr s předstihem zbytečný. Případná spekulace před dovolenou by totiž, kvůli relativně malým pohybům kurzu, neměla příliš velký význam a byla by téměř bezvýznamná.

Petr Bittner

analytik České spořitelny

Petr Bittner
-87
+
-

Pokud jde o kurz koruny k euru, tam pro nejbližší období (červen a červenec) očekáváme oscilaci v pásmu 25,8–26. Slabá data z ekonomiky a hrozba intervencí ze strany České národní banky nedovolí výraznější posílení koruny. To by sice mohlo přijít již v červnu, reálnější ale je, že přijde až po létu. Do konce roku čekáme posílení koruny na 25,50 za euro. Nákup eur na dovolenou tak nemá smysl moc odkládat, šance na posílení koruny do prázdnin je relativně malá. U dolaru je situace obdobná, s tím rozdílem, že u dolaru je pásmo, v kterém bude jeho kurz ke koruně oscilovat o něco širší (19,20–20,80 koruny za dolar).

Obecně lze doporučit využívat v maximální možné míře platbu kartou a objem hotovosti omezit na minimum. V případě využití bezkontaktní platební karty jde o způsob rychlejší než je platba hotovostní. Bezkontaktní karty fungují i v zahraničí a platby s nimi jsou pro klienta stejně jako v České republice bez poplatku. Klient navíc kartu nevydá vůbec z ruky, a celá transakce je tak velmi bezpečná. Není se třeba obávat ani zneužití karty. Například Česká spořitelna garantuje v takovém případě vrácení zneužitých peněz za bezkontaktní platby zpět.

Peter Leonidou

obchodní ředitel společnosti ForexTime

Peter Leonidou
+30
+
-

V případě, že letos plánujete dovolenou v zahraničí, doporučujeme směnit si peníze ještě před začátkem doby dovolených. Je všeobecným pravidlem, že v letních měsících, červenci a srpnu, je poptávka po hlavních měnách jako euro a americký dolar znatelně vyšší a to má za následek i zvýšení cen těchto měn. Americký dolar směníte nyní za zhruba 20 korun (20,06). Dolar začal v poslední době posilovat, jelikož americká ekonomika vykazuje drobné známky oživení. Bude-li měna posilovat i v nadcházejících měsících, bude kurz ještě vyšší.

Úsilí o zvýšení vývozu České republiky a posílení ekonomiky země může mít za následek v blízké době drobné oslabení koruny.

Ačkoliv se okolnosti liší případ od případu, pokud jde o výměnu peněz, směna hotovosti bývá výhodnější alternativou než výběr či platba z kreditní či debetní karty. Směný kurz pro platební operace, který nabízí většina institucí, je obvykle méně výhodný, než když směníte hotovost a zaplatíte poplatky za výměnu. V některých případech jsou tyto poplatky odvozeny z procenta celé transakce, což ze zkušenosti může prodražit celou transakci. Je zřejmé, že z praktického hlediska je vždy moudré cestovat s kreditní nebo debetní kartou, abyste měli přístup k finančním prostředkům i v případě nouze nebo na nečekané náklady, které mohou během dovolené vzniknout. 

Mikuláš Šveda

majitel sítě směnáren Exchange

Mikuláš Švéda
+60
+
-

Kdy je nejvhodnější doba k výměně? Když je kurz nejnižší. Ovšem trefit ten správný okamžik, to bez řádné dávky štěstí nedokáže nikdo. Každý si musí zvážit, jak vysoké riziko kurzového pohybu je ochoten podstoupit. Pokud začnete problém řešit s dostatečným předstihem, stanovte si v rozumných mezích kurz, který je pro vás přijatelný, a pravidelně sledujte kurzy některé ze solidních směnáren. To jsou zpravidla ty, kde neplatíte žádné poplatky a které mají přehledný kurzovní lístek a nízké rozpětí i na základním, takzvaném turistickém kurzu. Směna v takové směnárně bývá většinou znatelně výhodnější v porovnání se směnou v bance. Drtivá většina směnáren používá dvojí kurzy, zjistěte, zda můžete získat výhodnější kurz například pomocí slevového kuponu.

Pokud potřebujete nakoupit „kapesné“ na dovolenou na poslední chvíli, třeba jen několik málo týdnů před odjezdem, pak je většinou nejvhodnější nakoupit cizí měnu v okamžiku, kdy kurz alespoň mírně klesne, a zbytečně nespekulovat, zda bude trend dále příznivý či ne. Korunu ovlivňuje tolik faktorů, že laik nemá mnoho možností, jak budoucí vývoj odhadnout.

Na otázku, zda je lepší cestovat s větším obnosem peněz nebo platit kartou, také nelze odpovědět jednou větou. Osobně všem doporučuji vybavit se dostatečnou zásobou cizí měny, abyste se v případě nouze nedostali do zbytečných problémů. V mnoha zemích je také slušností dávat spropitné a přímo se to očekává. Rovněž všude není přístup k bankomatu a ne vždy je možné platit kartou. S placením platební kartou v zahraničí je spojeno několik úskalí. Jednak jsou to poplatky za provedené transakce a dále kurz, podle kterého se směna promítne v domácí měně na váš účet. Výběr z bankomatu bývá zpravidla nejméně výhodná volba. Pokud máte štěstí a vaše banka poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí neúčtuje, většinou jej nějakou formou „rozpustí“ v kurzu. Navíc, pokud se v dané zemi platí jinou měnou, než ve které účtuje vaše karetní společnost, transakce se přepočítá nejprve do kurzu karetní společnosti a teprve poté do domácí měny. Při platbě u obchodníků se sice nemusíte obávat poplatku za transakci, ale zase hrozí vyšší riziko zneužití karty a také určitý poplatek si často napočítá sám obchodník, aby si kompenzoval náklady, které mu přijetím úhrady platební kartou vznikají. Výhodnější je tedy skoro vždy výměna ve směnárně, a to ještě před zahájením cesty.

Vít Jedlička

analytik společnosti Colosseum

Vít Jedlička
+154
+
-

Anketa

Podle koho byste se zařídili?

Česká ekonomika klesá šest čtvrtletí v řadě. Jedná se o nejdelší recesi za dobu existence České republiky. Na to reagovaly devizové trhy oslabením koruny. Dalším faktorem, který by mohl Čechům zdražit nákupy v zahraničí, je odhodlání centrální banky podpořit hospodářský růst. Česká národní banka je připravena použít devizové intervence a dále tím navýšit svoje rezervy. Česká národní banka nahromadila obrovské devizové rezervy v objemu 881 miliard korun a dále je navyšovat není problém. Pro srovnání velikost státního dluhu je 1715 miliard korun. Technická analýza trhu hovoří spíše pro posilování koruny. Kurz vůči dolaru se pohybuje od roku 2007 ve velké trojúhelníkové formaci. Cena dolaru se odrazila od horního ramene trojúhelníku, když dosáhla 20,38 korun. Kurz eura vůči koruně má svoji psychologickou hranici lehce nad hranicí 26 korun za euro, přes kterou se trhu v minulosti opakovaně nechtělo. Bez intervence České národní banky se dá očekávat posilování kurzu koruny, protože monetární politika České národní banky je podstatně méně expanzivní než politika Evropské centrální banky a Fedu.

Cenově nejvýhodnější je vyměnit peníze v České republice po pečlivém výběru směnárny. Například mezi směnárnami v Praze funguje silná konkurence, která tlačí marže devizových obchodníků dolů. Platit kartou je druhá nejlepší možnost, ale zvláště v rozvojovém světě je nutné zvážit důvěryhodnost lidí, kterým dáváte kartu do ruky. Nejdražší varianta jsou výběry z bankomatu v zahraničí. Navíc se vám může v exotických zemích stát, že zjistíte, že výběry z bankomatu jsou limitované stem dolarů na den. 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 5. 2013 15:26, M

Ahoj, chtel bych prispet do diskuze se svoji zkusenosti. V nedavne dobe jsem vyrazil na dovolenou pouze s platebni kartou + cca 40 Euro jen tak pro pripad. Vedel jsem, ze vyber z bankomatu je pro mne i za drobny poplatek nejlevnejsi forma jak prijit k tamni mene. Sit bankomatu byla bezproblemova. Vse klaplo uzasne az na to, ze jsem mesic po navratu z dovolene zjistil, ze pri vyberu z bankomatu doslo ke zkopirovani me platebni karty skimovacim zarizenim. Nekdo mi pak z uctu vysal temer vsechny financni prostredky :)
Ma rada je aby si lide do ciziny braly karty k uctum, kde nemaji prilis mnoho penez a pro jistotu zmenili po navratu PIN. Nevsazejte na to, ze u uplne ciziho bankomatu poznate, ze je na nem neco "neobvykleho" :)

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 6. 2013 13:44, Optimista

na jakou dovolenou ? ještě nemám zaplacený účty z loňska... za co bych jel na dovolenou ? na sekeru ? díky nechci, raději budu doma a půjdu do lesa se pást... dovolený jsou pro státní úředníky, politiky, celebrity a rentiery...

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Jak se vyhnout špatně pojištěné cestovce?

10. 5. 2013 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Očima expertů: Jak se vyhnout špatně pojištěné cestovce?

Máte strach, že si vyberete cestovní kancelář, která ještě před vaší vysněnou dovolenou u moře zkrachuje? Zeptali jsme se odborníků, jak takové situaci předejít.

Měnové války: Kdo bude vítěz, kdo bude poražený?

11. 3. 2013 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Měnové války: Kdo bude vítěz, kdo bude poražený?

Jsou dvě věci, kterým je těžko uvěřit. Jedné těžko, jedné ještě hůř. Ta první: že by válka, byť i jen měnová, mohla být vtipná. Ta druhá: že by mohli být vtipní v bance. A věřte nebo... celý článek

Zájezd za sto tisíc: po krachu cestovky pojišťovna vyplatí pět!

7. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Zájezd za sto tisíc: po krachu cestovky pojišťovna vyplatí pět!

Zaplatit sto tisíc za zájezd pro celou rodinu u pojištěné cestovní kanceláře a po jejím krachu dostat zpět jen pět tisíc korun? I to je možné. Pojišťovny se přou se státem o to, kdo... celý článek

Očima expertů: Ekonomika vadne. Co má dělat ČNB?

1. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Očima expertů: Ekonomika vadne. Co má dělat ČNB?

Měla by se Česká národní banka pokusit povzbudit českou ekonomiku oslabením koruny, nebo jsou podobné zásahy spíš kontraproduktivní? Ptali jsme se ekonomů Jana Procházky, Lukáše Kovandy,... celý článek

Dávejte si pozor na platební kartu! Podvodníci jsou stále vynalézavější

17. 1. 2013 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Dávejte si pozor na platební kartu! Podvodníci jsou stále vynalézavější

Stačí jeden výběr z bankomatu a zločinci mají dost informací k výrobě duplikátu vaší karty, a znají dokonce i PIN. Přesto ale za největším počtem zneužití platební karty nestojí skvělé... celý článek

Partners Financial Services