Dráž než Česko telefonuje jen Malta! Jak na beton ušetřit

Dráž než Česko telefonuje jen Malta! Jak na beton ušetřit
Také se při každém vyúčtování za mobil chytáte za hlavu a říkáte si, že to asi přeháníte? Není to ale jen tím, že voláte každou chvíli – služby našich operátorů jsou ve srovnání s jinými evropskými zeměmi prostě drahé, a to ani nemusíme přepočítávat na paritu kupní síly.

Srovnání s Evropou vyznívá naprosto jasně – voláme opravdu draho. Naši operátoři jsou činní vesměs i v jiných zemích a je zajímavé, že právě u nás nasazují ty nejvyšší ceny, ačkoliv tomu naše ekonomická situace neodpovídá. Tuto situaci dokládá i odborník na mobilní služby Jan Lodl: „Ceny českých mobilních operátorů patří k nejvyšším v Evropě. Vyšší ceny mají pouze operátoři na Maltě. V porovnání se zahraničím dostane český zákazník za své peníze mnohem méně volných minut či SMS než zákazníci v zahraničí.“

Pokud se podíváte na ceny např. rakouského Orange, ten nabízí za částku odpovídající zhruba 220 korunám paušál s tisícem volných minut do různých sítí, k tomu sto esemesek a neomezené připojení k pomalejšímu internetu. Není se čemu divit, že se u nás lidé organizují na internetu a píšou petice, ve kterých osočují operátory z kartelových dohod a toho, že mezi sebe nechtějí vpustit dalšího hráče v podobě virtuálního operátora.

Vodafone, Česká republikaOrange, Rakousko
Cena tarifu326 Kč po slevěcca 220 Kč
Volné minuty501 000
SMS zdarma50100
Připojení k internetu64 kbit/s64 kbit/s

Propojovací poplatky se snižují. Ne tak cena volání

Možná vás to překvapí, ale výši vašeho účtu za hovory v mobilní síti výrazně ovlivňují tzv. terminační poplatky. Jsou to poplatky, které si účtují mobilní operátoři mezi sebou za ukončení hovoru. Těmto poplatkům se také říká propojovací a jejich výši stanovuje Český telekomunikační úřad, který by se nás zákazníků měl zastávat. To bohužel právě u nás tak úplně neplatí, často se zdá, že regulátor stojí na straně operátorů. Nicméně i tento úřad stanovil, že právě propojovací neboli terminační poplatky se musí snížit z necelých tří korun (bez DPH) v lednu 2009 na 1,08 koruny v červenci letošního roku. Kdo však čekal, že se toto snižování promítne do ceny pro konečného zákazníka, čekal marně. Operátoři se hájí tím, že prý na stanovení ceny mají vliv ještě další, hůř specifikovatelné faktory.

Proč platit to, co nevyužíváte?

Za výši vašeho konečného účtu může také tzv. tarifikace, tedy působ účtování. Asi málokdo si totiž přesně stopuje, jak dlouho volá. A pakliže si platí celou minutu hovoru, málokdy ji skutečně dokončí. Většina zákazníků prostě mluví a skončí, kdy se jim zachce. Pokud byste byli tarifikováni s ohledem na sekundy, může vám to být jedno, ale operátoři často využívají tarifikace jiné. Většinou se platí po minutách, první minutu zaplatíte celou naprosto vždy. Zajímavé je, že když si mají operátoři platit propojovací poplatky mezi sebou, používají vždy tarifikaci 1+1, tedy, že se platí po první celé sekundě a pak vždy za každou sekundu. I když mi jim podle tohoto modelu neplatíme.

Virtuální operátor v nedohlednu

Odborníci tvrdí, že na ceny má velký a pochopitelně negativní vliv to, že u nás nepůsobí žádný tzv. virtuální operátor. „Jedním z faktorů, který může vysoké ceny ovlivňovat, je neexistence virtuálního operátora, který by nabídl zákazníkům volání za nižší ceny. Česko zůstává jednou z posledních zemí EU, kde ještě žádný virtuální operátor nepůsobí,“ říká Jan Lodl.

Virtuální operátor neprovozuje vlastní síť, ale pouze si ji pronajímá od jiných operátorů. Čeští operátoři však zatím s nikým smlouvu neuzavřeli: „Své představy virtuálního operátora v různém stavu konkretizace nám představilo několik subjektů. Úspěšný projekt virtuálního operátora vyžaduje nalezení obchodního modelu výhodného pro obě zúčastněné strany – to není jednoduchá ani krátkodobá záležitost,“ tvrdí Telefónica ústy svého mluvčího Martina Žabky. Podobně vidí věc jiní operátoři: „T-Mobile je nakloněn jakékoli velkoobchodní spolupráci, která je přínosná pro obě strany. Zatím se ovšem takový návrh spolupráce neobjevil,“ říká Martina Kemrová, tisková mluvčí T-mobile, a dál dodává, že trh je vlastně plný a že by bylo těžké a drahé oslovit účinně zhýčkané a náročné české zákazníky. Ani Vodafone by se prý spolupráci nebránil, kdyby se objevila ta pravá nabídka, ovšem dosud se tak nestalo.

Co si neušetříte, to nemáte

Anketa

Jak šetříte na telefonování?

Jak vidno, činnost Českého telekomunikačního úřadu nebo konkurence mezi operátory příliš velkou šanci na zlevnění nedává. Jak tedy snížit vysoký účet za telefon? Jisté možnosti tu jsou:

  • Zkuste volat přes internet. Mnoho volání neprovádíme z „terénu“, ale z kanceláře nebo z domova. Volejte tedy prostřednictvím tzv. VoIP, který si můžete zřídit od mnoha operátorů, nejznámější je asi Skype. Pokud máte alespoň trochu rychlé připojení (stačí 512 kbit/sec), můžete volat za mnohem nižší ceny. A volání z počítače na počítač je zcela zdarma.
  • Pokud se pohybujete často tam, kde je skutečně širokopásmové mobilní připojení k internetu, aktivujte si tento datový tarif a volejte i „v terénu“ prostřednictvím VoIP, pakliže váš mobilní telefon umožňuje instalovat aplikaci na toto volání.
  • Posílejte SMS přes internet. Pro posílání SMS zdarma slouží jednak weby operátorů, dále služba www.esemes.cz nebo komunikační program ICQ.
  • V zahraničí si pořiďte místní předplacenou kartu a volejte a hlavně přijímejte volání na ni, vyjde to podstatně levněji.

TIP REDAKCE

Jak ušetřit peníze
vyjednáním lepší ceny u telefonních operátorů či dodavatelů energie nebo jak operátora či dodavatele změnit, radí na Peníze.cz Arsen Lazarevič v článku Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektriku a povinné ručení.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 5. 2011 7:59, franc

Celé je to dáno totální džunglí v tomto mafiánském státě. Naši zkorumpovaní politici nás prodali a díky zákonům které díky lobby mafiánů tito zaprodaní politici schválili, nás veškeré velké firmy budou neustále odírat a likvidovat. I přeto, že ve své zemi se chovají slušně. Všichni se opírají o špatné zákony. Jedná se o banky, pojišťovny, vodárny, elektrárny, operátory, právníky, doktory, exekutory a mnoho dalších. Je to jeden velký bordel a je třeba udělat zásadní změnu. Jak je možné, že někdo kvůli 350 korunám přijde o dům za 2 mega?!?! Vládne nám mafie a tzé je třeba se zbavit. Nikdy se nepohneme kupředu, pokud se s tímto nevypořádáme.

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 5. 2011 8:03, eďa

Já, když potřebuji volat, otevřu okno a volám, hej Franto, Pepo, Zdenku, Žaneto, atd. myslím na Tebe. A do minuty volají.

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak nás telefonní operátoři dohánějí k šílenství

23. 5. 2011 | Petra Dlouhá | 44 komentářů

Jak nás telefonní operátoři dohánějí k šílenství

Neúnavné týmy náhončích telefonních operátorů nás pronásledují na každém kroku. Kdyby byli jen otravní... Jenže oni se nás (a zejména slabé, staré nebo nezkušené) často snaží podvést.... celý článek

Chcete ušetřit? Kupte si novou lednici!

2. 5. 2011 | František Mašek | 45 komentářů

Chcete ušetřit? Kupte si novou lednici!

Průměrné stáří spotřebičů v českých domácnostech je osm až deset let. Starší přístroje ovšem „baští“ víc proudu. Zjistěte, kolik doma „spálíte“ elektřiny a jestli se vám nevyplatí investovat... celý článek

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

21. 4. 2011 | Arsen Lazarevič | 14 komentářů

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

Přišla krize a firmy řezaly náklady. Projevilo se to i na platech: jejich růst polevil, ve 4. čtvrletí roku 2010 reálné mzdy dokonce poklesly. Šetření se tedy nevyhne ani domácnostem.... celý článek

Dejte si pozor na fígly mobilních operátorů! Jak nenaletět?

21. 2. 2011 | Petra Dlouhá | 64 komentářů

Dejte si pozor na fígly mobilních operátorů! Jak nenaletět?

Mobily: před deseti lety senzace, dnes skoro nuda. Mají ho všichni od pětiletých rošťáků po osmdesátileté babičky. Operátoři větří zisky a snaží se urvat co nejvíc. Přetahují klienty... celý článek

Partners Financial Services