Do kdy a jak je možné uhradit letošní účty v bance?

František Mašek | rubrika: Co se děje | 17. 12. 2010 | 1 komentář
Do kdy a jak je možné uhradit letošní účty v bance?
Většina bank má na Štědrý den zavřeno. Na Silvestra naopak všechny otevřou, byť většinou na kratší dobu, než obvykle. V některých je i 31. prosince možné zaplatit například stavební spoření za rok 2010. Proč ale nechávat podobné platby na poslední chvíli?

Zatímco zaměstnanci většiny bank budou mít o Vánocích volno, služeb některých poboček  Raiffeisenbank, UniCredit Banka LBBW Bank CZ  budou moci klienti využít také na Štědrý den dopoledne, a někdy i do 14 až 15.00 hodin. Otevřeny budou rovněž pobočky Poštovní spořitelnyna některé z 22 pošt, které zůstanou 24. prosince v provozu. Neplatí to pro jižní a západní Čechy, kde budou veškeré pobočky České pošty(a Poštovních spořitelen) zavřeny.

Některé z poboček uvedených čtyř bank v nákupních centrech velkých měst budou mít otevřeno také na druhý svátek vánoční, tedy 26. prosince. Je to však spíše výjimkou. Podobně jako na Štědrý den tak budou moci klienti využít služeb pobočky UniCredit Bank v pražské Floře, a to od 11.00 do 18.00 hodin, pobočka Raiffeisenbank v Letňanech zavře v 19.00 hodin a pobočka LBBW Bank v nákupním centru v Pardubicích dokonce až v 21.00 hodin. Otevřena v tento den bude i síť pošt a poboček Poštovní spořitelny po celé ČR s výjimkou středních Čech.

Na Silvestra pak bude možné využít služeb většiny bankovních domů do 14.00 či 15.00 hodin. Termíny, do kdy přijímají pobočky jednotlivých bank platební příkazy v papírové podobě, nebo elektronicky, se liší. Některé z nich, jako například Stavební spořitelna České spořitelny, umožňují zaplatit v hotovosti stavební spořeníza rok 2010 na pobočkách České spořitelny ještě 31. prosince do 12.00 hodin. (Spočtěte si, kolik vám vynese stavební spoření po změně zákona na //www.penize.cz/kalkulacky/vynos-stavebni-sporeni-reforma).

V sobotu 1. ledna 2011 bude možné využít pouze omezený provoz poštovních úřadů a poboček Poštovní spořitelny v Praze.

Řadu českých občanů ale zajímá, do kdy mohou poslat peníze v rámci své nebo do jiné banky, aby došly ještě letos. Pokud je posíláte přes přepážku, je tak u většiny bank třeba učinit nejpozději 30. prosince. GE Money Bankto umožňuje ještě na Silvestra do dvanácti hodin. Peníze přes Poštovní spořitelnu je naopak třeba odeslat 28. 12. a pokud využijete její finanční centra, o den později. Stejný termín platí pro platby, při nichž klient posílá peníze do jiné banky přes internetové bankovnictví. Pak se nejzazší hodina, do kdy může uskutečnit tuto transakci, o něco prodlouží.

Poštovní spořitelna posunula poslední termín pro odeslání peněz elektronicky, aby došly ještě 31. prosince, na 30. prosinec, v případě mBank a UniCredit Bank je možné zadat tento pokyn i na Silvestra dopoledne, u GE Money Bank dokonce až do 18.00 hodin.

Platby v rámci stejné banky stačí u většiny finančních institucí uhradit 31. prosince, pokud využijete internetové bankovnictví  je v některých případech možné zaplatit peníze (aby došly letos) až do silvestrovské půlnoci.

I když mají banky stanoveny přesné otevírací doby od vánočních svátků po Silvestra, mohou se v některých pobočkách lišit. Kdo tedy hodlá nechat placení nejrůznějších plateb na poslední chvíli, měl by se s předstihem zajímat o to, jak má dotyčná pobočka otevřeno a do kdy musí platbu uskutečnit. Totéž platí v případě, kdy využívá internetové bankovnictví.

Se změnami musí počítat i ten, kdo ještě hodlá v závěru roku investovat. Zatímco na pražské burze se o vánocích, ani na Silvestra neobchoduje, a kdo chce prodat akcieči jiné investiční instrumenty ještě letos, musí počítat s klasickým termínem vypořádání v čase T+3, tedy s třídenním zpožděním, RM-Systém bude poslední den v roce otevřen. Investoři tak ještě mohou do 13.30 hodin poslední den v roce koupit, nebo prodat cenné papíry a obchod je ihned vypořádán. (Jak si vybudovat finanční rezervu si spočtěte na //www.penize.cz/kalkulacky/budovani-financni-rezervy).

Mezi vánočními svátky je také možné koupit či prodat podílové listy podílových fondů. Někteří správci fondůve vánočním období obchody s podílovými listy spravovaných fondů zastavili. Nejdéle – od 21. prosince do 5. ledna 2011 – má přestávku fond Prosperita. Investiční kapitálová společnost Komerční bankyvyhlásila pro fondy, které spravuje, technickou přestávku od 30. prosince do 5. ledna včetně, fondy  Akro ISji mají od 29. 12. do 2. 1. 2011 včetně, Axa IS29.12.-31. 12., ČSOB Investiční společnosti 30. prosince.

Fondy ostatních správcovských společností, včetně například Investiční společnosti České spořitelny, tuto přestávku nemají a podílové listy jejich fondů bude možné kupovat a prodávat bez omezení. Tedy nebereme-li v úvahu otvírací dobu poboček bank či jiných zprostředkovatelů, které je nabízejí.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vklady v bankách a kampeličkách budou bezpečnější

3. 12. 2010 | František Mašek | 8 komentářů

Vklady v bankách a kampeličkách budou bezpečnější

Všechno zlé je k něčemu dobré. Obavy z bezpečnosti bank v době finanční krize přinesly v EU řadu změn. Pojištění vkladů u jedné banky je nově stanoveno na 100 tisíc eur. V Česku se... celý článek

Fincentrum banka roku 2010: Česká spořitelna obhájila primát

11. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Fincentrum banka roku 2010: Česká spořitelna obhájila primát

Hledáte nejlepší banku, pojišťovnu či penzijní fond? V záplavě různých ocenění se běžný klient těžko orientuje. Jejich výsledky bývají navíc někdy poměrně rozdílné. V soutěži o banku... celý článek

Nejlevnější účty 2010: Výhradní obsluha účtu přes internet vám ušetří i dvě stovky měsíčně

21. 9. 2010 | Jan Stuchlík, Patrik Nacher | 3 komentáře

Nejlevnější účty 2010: Výhradní obsluha účtu přes internet vám ušetří i dvě stovky měsíčně

Banky se snaží odrazovat klienty od návštěvy poboček vysokými cenami za osobní služby bankéřů. Přesto skoro polovina bankovních klientů transakce na pobočkách vyžaduje. Přicházejí tak... celý článek

Nejvstřícnější banka: dobrý účet, nízké úroky na vklady a drahé půjčky

25. 6. 2010 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Nejvstřícnější banka: dobrý účet, nízké úroky na vklady a drahé půjčky

Nejvstřícnější bankou vůči klientům je v Česku Raiffeisenbank. Alespoň takový výsledek vzešel letos ze soutěže Nejlepší banka roku. Na druhém místě je pro letošek Poštovní spořitelna.... celý článek

Nízkonákladových bank v Česku přibývá. Co od nich můžete čekat?

20. 5. 2010 | Věra Tůmová | 21 komentářů

Nízkonákladových bank v Česku přibývá. Co od nich můžete čekat?

Kdo chce maximálně ušetřit na bankovních poplatcích a nebojí se internetového bankovnictví, může být pro něj dobrou volbou přejít k nízkonákladové bance. Nemůže ale od ní očekávat,... celý článek

Partners Financial Services