Politici nejsou zárukou důvěryhodnosti reforem

Světlana Rysková | rubrika: Rozhovor | 15. 12. 2010 | 4 komentáře
Politici nejsou zárukou důvěryhodnosti reforem
Média z nedávné valné hromady Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců - AFIZ citovala hlavně zprávu o náhlém odchodu Fincentra z AFIZ a následné ostré reakce. Generální sekretářka AFIZ Marta Gellová ale vidí daleko důležitější problémy jinde.

Tématem příštího roku bude v Česku pravděpodobně důchodová reforma, na jejíž přípravě jste se za AFIZ podílela. Nepodkopávají důvěru v reformu kroky, jaké dělá maďarská vláda?

Současný průběžný penzijní systém ČR je dlouhodobě neudržitelný. Jeho výdaje nejsou již teď z jedné třetiny kryty zdroji. Takže logicky: když nedojde k reformě, vlády budou muset řešit krizový scénář, a kdo ví, zda ne podobně jako maďarská vláda. Osobně tento krok považuji za velmi nešťastný. Podkopává jakoukoli důvěru ve vládu jako takovou, a to nejen v Maďarsku.

Může někdo garantovat, že u nás k něčemu podobnému v budoucnu nedojde?

Nedávno jsem poslouchala rozhovor s ministrem práce a sociální věcí Jaromírem Drábkem v Radiožurnálu. Na otázku, jak zabránit tomu, aby naše vláda udělala něco obdobného, odpověděl, že je třeba zvolit takové zástupce takových politických stran, kteří to neudělají… Toho, jak si váží dnešní čeští politici hlasu svých voličů, jsme v nedávné době byli všichni svědky. Takže garance bohužel neexistuje žádná.

Ale přemýšlejme raději pozitivně. Penzijní reforma je potřeba a zapojení soukromých subjektů za jasně daných přísných pravidel, nízkých nákladů pro účastníky a funkčního dozoru ČNB považuji za smysluplné. Odborné komise (PES a NERVDR), jejichž práce jsem se s nominací a podporou AFIZ účastnila, přinesly konkrétní, analýzami podpořené návrhy. Teď se ale objevují další návrhy politických stran či politiků. Politická scéna se musí dohodnout. Jistě není v zájmu současné vlády, ani účastníků jakékoli reformy, aby začala za 4 roky, a nová vláda vše změnila, jako třeba na Slovensku.

Přejděme k poradenství: jak daleko je příprava zákona o distribuci finančních produktů? Jaké zásadní změny přinese klientům?

V současné době se připravuje popis profesních standardů v jednotlivých sektorech finančního trhu. Do konce roku 2011 má být na stole návrh zákona v paragrafovém znění. Klientovi by měl tento zákon přinést jasnější přehled o tom, kdo mu finanční produkt nabízí. Měl by sjednotit pravidla jednání s klientem a standardy odbornosti pro nezávislé poradce i pro zaměstnance finančních institucí. Každý, kdo bude nabízet finanční produkt, by měl mít stejnou odbornost a stejná pravidla, jak postupovat. Za činnost zprostředkovatelů by měla být dána i jasná odpovědnost, což by bylo pro klienta transparentnější a jednodušší, i pokud si třeba chce na zprostředkovatele stěžovat.

Stále častěji se objevuje kritika, že cenu finančních produktů zvyšují vysoké provize, vyplácené finančními institucemi. Diskutuje se o něčem podobném, jako je redukce provizí, na úrovni EU?

Připravují se sice revize některých evropských směrnic, o provizních systémech a transparentnosti odměňování či konfliktu zájmů v oblasti odměňování se hodně hovoří, žádný konkrétní návrh však zatím nepadl.

A co změny v zákoně o pojišťovacích zprostředkovatelích. Proč se tolik hovoří o povinnosti rozkrýt provize u pojistných produktů?

Podle názoru AFIZ je důležité rozkrýt celkové náklady rezervotvorných produktů, nikoliv jen jednu jejich složku, tedy provize. Pro klienta je podstatné, kolik z jím zaplacené částky tvoří kapitál, a je mu vcelku jedno, co tvoří zbytek. Důležité jsou celkové náklady, nikoliv jen provize.

Nesmyslnost zveřejňovat pouze provize se jasně ukázala po novele zákona o penzijním připojištění. Klient, který si sjedná penzijní připojištění u zprostředkovatele s nejnižší provizí, může být velmi zklamán. V žádném případě to neznamená, že mu právě tento fond bude připisovat nejvyšší výnos. Obdobně maten může být i klient, který si koupí pojištění na přepážce pojišťovny, kde by se nepochybně dozvěděl, že zaměstnanec za uzavření smlouvy nemá žádnou provizi. Přitom by si koupil produkt s úplně stejnými náklady, jako od zprostředkovatele s provizí.

Musíme si také uvědomit, že v žádném jiném sektoru obchodu se marže nezveřejňují. Byla by to značná diskriminace finančních zprostředkovatelů. Většina klientů by logicky srovnávala výši provize se svou mzdou, aniž by si uvědomila, že zprostředkovatel je podnikatel, který na rozdíl od zaměstnance nese veškeré náklady svého podnikání včetně nákladů na neúspěšné cesty za klienty, atd.

Do jaké míry může přispět k těmto změnám mezinárodní konference, kterou chystá AFIZ počátkem příštího roku?

Klíčovým tématem budou právě zmíněné revize evropských směrnic. V současné době probíhá konzultační proces v EU. V únoru už by měly být jasné pozice jednotlivých sektorů finančního trhu a o tom chceme diskutovat. Chceme také hovořit o vznikajícím registru zprostředkovatelů, který má mimo jiné napomoci transparentnosti poradců, zachytit jejich profesní historii i dosažené odbornosti. Měl by sloužit klientům. Do programu určitě zařadíme i projekt „Česká republika - fondové centrum“, zaměřený na přilákání jiných než standardních fondů (působí podle směrnice UCITS - pozn. red.), který mne velmi zaujal.

AFIZ se chce významně podílet na změnách na trhu finančního poradenství a zprostředkování. Nemohou její pozici oslabit kroky, jako udělalo například Fincentrum těsně před letošní valnou hromadou?

Fincentrum je velmi specifické svými metodami rozšiřování sítě poradců, které většina trhu odsuzuje. Je proto asi logické, že tato firma nemohla dlouhodobě setrvat v jakékoliv asociaci s ostatními. I způsob jejího odchodu z AFIZ se vymyká uznávaným standardům korektního chování. V daném případě to může AFIZ spíše posílit. Nejde přece jen o prostý počet reprezentovaných subjektů, ale i o hodnoty, uznávané těmi, koho asociace reprezentuje.

V ČR existuje AFIZ a Unie společností finančního zprostředkování a poradenství (USF ČR). Co brání sloučení obou profesních organizací – závažné koncepční problémy či spíše konkurenční boj?

Rozhodně nejde o koncepční problémy. Dohodě mnohdy bohužel brání spíše různé osobní antipatie. Tento charakter sporů však dává naději na změnu a opětovné sjednocení. Vždyť například jedním z klíčových důvodů pro odchod části členů z AFIZ byly postoje tehdejšího vedení OVB. Dnes má OVB úplně nové vedení v České republice i v Německu, a letos je ti, kteří kvůli němu odešli z AFIZ, přijali do své asociace (USF ČR). Takže je zřejmé, že nepřekonatelné rozpory neexistují.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Finanční gramotnost: víte alespoň, co podepisujete?

14. 12. 2010 | František Mašek | 11 komentářů

Finanční gramotnost: víte alespoň, co podepisujete?

Vánoce bývají spojeny se sháněním dárků, ale i s emocemi, na které hrají někteří podvodníci, nabízející ty nejvýhodnější půjčky. Největší škody si však mnozí Češi způsobí sami svou... celý článek

Kurzy finanční gramotnosti obvykle zacházet s penězi nenaučí

10. 12. 2010 | Daniel Kotula | 18 komentářů

Kurzy finanční gramotnosti obvykle zacházet s penězi nenaučí

Představa, že ke snížení zadluženosti domácností přispěje zvýšení finanční gramotnosti, vyučované na školách i v nejrůznějších kurzech, často naráží na formální přístup, jak jsou tyto... celý článek

Chystá se velký zátah na finanční a bankovní poradce

9. 6. 2010 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Chystá se velký zátah na finanční a bankovní poradce

Evropská komise v létě provede velký průzkum kvality finančního poradenství ve všech státech Evropské unie, tedy i v Česku. Zaměří se hlavně na investiční poradce. Pokud v testu neuspějí,... celý článek

Nepoctivé finanční poradce z trhu dostane jen jejich registr

22. 4. 2010 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Nepoctivé finanční poradce z trhu dostane jen jejich registr

Požadavky na povinnou kvalifikaci finančních poradců nepoctivé jedince z trhu nedostanou. To by dokázal jen jejich registr, který by jim zabránil přecházet od jedné firmy ke druhé,... celý článek

Co by měl umět dobrý finanční poradce

20. 11. 2009 | Jan Stuchlík | 23 komentářů

Co by měl umět dobrý finanční poradce

Najít dobrého finančního poradce je v Česku velmi složité. Shoduje se na tom většina Čechů. I proto, že nároky, které na dobrého finančního poradce kladou, jsou poměrně velké.

Partners Financial Services