Hrozí nám v Česku záporné úrokové sazby na vkladech?

PR článek | rubrika: FINEXPO | 2. 12. 2019
V některých zemích jsou záporné sazby již realitou a klienti místních bank tak platí za to, že mají v bance uložené peníze. Kdy to čeká také nás Čechy?
Hrozí nám v Česku záporné úrokové sazby na vkladech?

Komerční spolupráce

V eurozóně jsou záporné úrokové sazby na vkladových produktech již několik let realitou. V září tohoto roku navíc Evropská centrální banka snížila základní sazbu, za kterou si u ní banky ukládají peníze, ještě více do záporu – na minus 0,5 %. Bankám v zemích eurozóny tak nezbývá nic jiného, než tyto náklady přenést na klienty.

Situace nejen u našich sousedů

A tak v Německu okolo 60 % firemních klientů a více než 20 % běžných klientů platí bance za to, že u ní mají uložené peníze. Podobně jsou na tom někteří klienti dánské Jyske Bank a také italské UniCredit Bank. V lepším případě tedy střadatelé v zemích eurozóny dosáhnou na bankovních vkladech na nulový úrok. Pokud však k tomu přičteme meziroční míru inflace, která v eurozóně letos v říjnu činila 0,7 %, pak střadatelé v zemích platících eurem přijdou každý rok minimálně o 0,7 % svých úspor.

Kdy můžeme čekat záporný úrok v Česku?

V České republice by v příštím roce mohla záporné sazby zavést zmiňovaná Unicredit Bank, a to u vkladů nad 100 tisíc eur na účtech vedených v eurech.

Co se týče korunových účtů, tak zde se Češi záporných úroků zatím obávat nemusejí. Naše centrální banka za poslední 2 roky zvedla základní vyhlašovanou sazbu již 8×, což znamená, že komerční banky si mohou ukládat volnou likviditu u centrální banky za aktuální sazbu 2 % p.a.

Zatímco velcí hráči z řad fondů, korporací a movitějších státních firem si ukládají volnou hotovost u komerčních bank za úrok blížící se 2 % ročně, úroky na běžných a spořicích účtech pro drobné střadatele ponechala většina bank na nule nebo jen těsně nad ní. V bankách mají drobní střadatelé prostě smůlu.

Navíc v České republice v posledních měsících prudce vzrostla inflace, jejíž meziroční míra v říjnu dosáhla 2,7 %. Srovnání vývoje meziročního indexu spotřebitelských cen v České republice a v eurozóně za posledních 12 měsíců zobrazuje následující graf:

Harmonizovaný index spotřebitelských cen (HICP)

Zdroj: Eurostat

Z grafu je patrné, že zatímco v zemích eurozóny inflace v posledních 12 měsících znatelně klesá, v Česku naopak výrazně roste a blíží se 3% hranici. Češi si musí připlatit hlavně za potraviny, bydlení a energie. Lépe bohužel nebude ani v následujících měsících, jelikož dále porostou ceny energií a spotřební daně.

Přestože nám tedy v Česku zatím ve větší míře záporné úrokové sazby na bankovních vkladech nehrozí, jsou na tom paradoxně čeští střadatelé ve srovnání s eurozónou podstatně hůř. Při stávající inflaci 2,7 % a ročním úroku na spořicím účtu v bance ve výši 0,2 % to znamená, že český střadatel za rok přijde o 2,5 % svých úspor. A to není zrovna málo. 

Z výše uvedeného je možné dovodit jednoduchý závěr. Pokud chceme ochránit své prostředky před inflací a zároveň dosáhnout na rozumný výnos, je potřeba se odklonit od bankovních depozit a volné prostředky investovat. I pro konzervativní investory přitom existují možnosti, jak dosáhnout zajímavého zhodnocení volných prostředků v rozmezí přibližně od 4 do 6 % ročně. Vhodné jsou investice se zajištěním nemovitostí, které představují v českém prostředí stabilní a reálnou hodnotu. RONDA INVEST umožňuje investorům získat výnos až 6 % p.a. prostřednictvím investic do zajištěných podnikatelských úvěrů. Investovat je možné ONLINE již od 10 tisíc Kč, přičemž investice s sebou nenese žádné vstupní ani pravidelné paušální poplatky. Výnosy jsou vypláceny každý měsíc na účet investora a investorům, kteří potřebují své peníze zpět, umožňuje RONDA INVEST prodej investice na sekundárním trhu.

Ukázka jednoho z úvěrů, do nichž je možné investovat:

Investice do úvěru se zajištěním bytovou jednotkou v Praze na Starém Městě

  • Výnos pro investora: 5,4375 % p.a.
  • Minimální výše investice: 10 000 Kč
  • Očekávaná splatnost: 31. 1. 2022
  • Účel: financování nákupu a rekonstrukce bytové jednotky v lokalitě Praha – Staré Město
  • Aktuální stav: koupě jednotky uskutečněna, rekonstrukce dokončena (byt je na fotografii výše)
  • Zdroje splácení úvěru: krátkodobé pronájmy bytové jednotky
  • Zajištění: Zástavní právo ke zrekonstruované bytové jednotce v Praze – Starém Městě
  • LTV (poměr výše úvěru a hodnoty zajištění): 70 %

Pro více informací neváhejte navštívit stránky https://www.rondainvest.cz/investovani, kde najdete další podrobnosti k výše uvedené investici, ale i řadě dalších. Anebo zavolejte na bezplatnou linku 800 023 099, případně navštivte pobočku na adrese Olivova 4, Praha 1 v administrativním centru Bredovský dvůr.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

13. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

Česká spořitelna snížila úrokové sazby na spořicím účtu – až na výjimky o 0,75 procentního bodu. Zároveň ještě zkomplikuje strukturu úročení.

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Partners Financial Services