Rodičovský příspěvek stoupne, schválila vláda. Kdo si polepší?

Jiří Hovorka, Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 20. 5. 2019 06:00 aktualizováno 20. 5. 2019 15:18 | 22 komentářů
Vláda dnes schválila návrh ministryně Jany Maláčové (ČSSD) na zvýšení rodičovského příspěvku.
Rodičovský příspěvek stoupne, schválila vláda. Kdo si polepší?

Vláda dnes podpořila zvýšení rodičovského příspěvku z 220 na 300 tisíc korun. Schválila návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD).

Už v neděli večer oznámil premiér Andrej Babiš na Facebooku, že s ministryní financí Alenou Schillerovou našli ve státním rozpočtu potřebných 8,6 miliardy korun.

Celková částka k čerpání se zvýší od 1. ledna 2020, ujistil Babiš. Slibuje, že podpoří rychlé projednání v Parlamentu tak, aby změna začala platit včas. To by neměl být problém, protože návrh podporují prakticky všechny strany.

Na vyšší příspěvek dosáhnou nejenom rodiče dětí narozených po 1. lednu 2020, ale i všichni, kteří začali brát příspěvek už dřív a k 1. lednu 2020 ho ještě budou „aktivně čerpat“.

Vláda slíbila zvýšení příspěvku už v loňském programovém prohlášení, tlačila na to především Maláčová. Ta původně chtěla, aby „přídavek“ dostaly všechny rodiny, jejichž dítě bude k 1. lednu 2020 mladší čtyř let – tedy i rodiče, kteří celý příspěvek vyčerpali už dřív. Takovou variantu ale hnutí ANO v březnu odmítlo a nepočítá s ní ani návrh, který dnes podpoří vláda. Kdo tedy vyčerpá celou dosavadní částku 220 tisíc korun do konce roku 2019, zvýšení se ho už nedotkne.

Ani rodiny, které budou rodičovskou na začátku roku 2020 dál pobírat, se ale nemůžou automaticky těšit na doplatek ve výši celých 80 tisíc, o které se má tato státní podpora zvýšit. Budou pro ně totiž dál platit základní omezující pravidla – stejná pro každý rodičovský příspěvek. První pravidlo říká, že příspěvek lze čerpat maximálně do čtyř let věku dítěte. Druhé pak limituje měsíční výši rodičovské v závislosti na předchozím příjmu rodičů.

Jak se to počítá?

Jak rychle můžete vybrat rodičovský příspěvek nebo jak změnit výši měsíční dávky rodičovského příspěvku, pokud čekáte narození dalšího potomka?

Rodičovský příspěvek 2019. Kalkulačky a pravidla

Kolik peněz navíc dostanou, tedy závisí na tom, kolik času zbývá jejich nejmladšímu dítěti do čtvrtých narozenin, a také na tom, jak vysoké příjmy před jeho narozením rodina měla. Zjednodušeně: čím dřív mu po začátku roku 2020 budou čtyři roky a čím nižší předchozí příjmy rodina měla, tím menší „přídavek“ od státu dostanou.

Maximální výše měsíční rodičovské může dosáhnout 70 procent výdělku, z něhož se počítala peněžitá pomoc v mateřství (mateřská). Když tedy vezmeme průměrnou mzdu 30 tisíc korun, může taková rodina dostávat na rodičovském příspěvku maximálně 21 tisíc korun měsíčně.

Když taková rodina má dítě, kterému bude na začátku roku 2020 tři a půl roku, zbyde jí šest měsíců na vyčerpání původní rodičovské (220 tisíc) a k tomu i „přídavku“ ve výši 80 tisíc korun. Když si to celé správně dopředu propočte, nebude mít problém vybrat si navýšení v maximální částce. Protože má šest ještě měsíců k dobru (dítěti budou čtyři až v půlce roku 2020) a měla dostatečně velký příjem (takže si může rodičovskou nastavit až na 21 tisíc korun měsíčně).

Rodiny, které tedy chtějí získat maximum ze zvýšeného příspěvku po 1. lednu 2020, by si tedy měly včas nastavit čerpání na zbytek letošního roku tak, aby jim zůstalo aspoň něco do roku 2020. Ale neměly by si čerpání prodloužit zas na příliš dlouho, aby stihly do čtyř let věku dítěte vybrat celý příspěvek i s přídavkem 80 tisíc.

Připomeňme, že maximální možná výše měsíční rodičovské je nyní 40 068 Kč (pro vícerčata tato suma činí 1,5násobek, což je 60 102 Kč). Přitom platí, že o změnu výše vypláceného příspěvku lze požádat jednou za čtvrt roku.

Ilustrační příklady od ministerstva práce

Rodič v následujících dvou příkladech může čerpat maximálně 18 000 Kč měsíčně – to je částka, která odpovídá mediánové mzdě ženy.

1. Dítěti jsou čtyři roky v lednu 2020 a rodič aktivně čerpá příspěvek k 1. lednu 2020.

Do konce roku 2019 rodič vyčerpá 215 000 Kč, v pobírání rodičovského příspěvku pokračuje i k 1. lednu 2020. Poslední lednová splátka by podle dosavadních pravidel tedy měla být pouhých 5000 Kč (215 000 plus 5000 = 220 000 Kč, tedy původní maximální výše příspěvku).

Od ledna 2020 se celková částka k čerpání zvýší o 80 000 Kč. Náš rodič ale může čerpat pouze rychlostí 18 000 Kč za měsíc. Z navýšené částky tak vyčerpá pouze 13 000 Kč. Celkově v lednu dostane 18 000 Kč. Z toho 5000 Kč bude zbývající částka z původní výše rodičovského příspěvku a 13 000 Kč bude „doplatek“ z navýšené částky.

2. Dítěti jsou čtyři roky v červenci 2020 a rodič aktivně čerpá příspěvek k 1. lednu 2020.

Rodič v tomto případě vyčerpá celou nově navýšenou částku.

Do konce roku 2019 rodič vyčerpá 215 000 Kč, v pobírání rodičovského příspěvku pokračuje i k 1. lednu 2020. Poslední lednová splátka by podle dosavadních pravidel tedy měla být opět pouhých 5000 Kč 

Od ledna 2020 se celková částka k čerpání zvýší o 80 000 Kč. Náš rodič může čerpat rychlostí 18 000 Kč za měsíc. Z navýšené částky vyčerpá 13 000 Kč v lednu (kdy ještě dočerpá 5000 Kč z původní výše rodičovské) a 18 000 Kč za každý další měsíc, a to po čtyři měsíce až do vyčerpání celkové částky 300 000 Kč.

Součástí novely zákona o státní sociální podpoře není jen navýšení rodičovského příspěvku. Nově budou moci být děti do dvou let ve školce nebo v obdobném školském zařízení 92 hodin měsíčně, aniž by rodiny přišly o rodičovský příspěvek. Dosud byl limit pouze 46 hodin měsíčně.

„Změna pomůže rodičům lépe sladit rodinný a pracovní život. Ti, kteří se budou chtít vrátit dříve do práce, alespoň na poloviční úvazek, budou moci,“ říká Maláčová k dnešnímu rozhodnutí vlády.

Rodičovský příspěvek si můžete rozložit až do čtyř let věku dítěte, ale rodičovská dovolená trvá nejvýš do jeho tří let. Co když chcete nebo potřebujete zůstat doma s dítětem déle? Hrozí vám výpověď v práci? O jaké jistoty přijdete?

Chcete být s dítětem doma déle? Co dělat, když rodičovská dovolená nestačí

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 5. 2019 13:10, Katka

Pane Martine, vaše věta "maminka se stejně starým dítětem, která je raději doma, si pěkně v klidu příspěvek dočerpá.. mě opravdu vytočila. Opravdu žijeme ve světe, kdy se má porodit a rychle rychle běžet zpátky do práce a netrávit čas se svým dítětem podle svého uvážení a své volby? Pracovala jsem před těhotenstvím jako učitelka mateřské školy, svou práci miluju, s láskou jsem se starala o všechny cizí děti a teď, když se konečně můžu starat o své díte, tak mám mít mateřskou nastavenou tak, že mám běžet zpátky do práce, starat se raději o cizí stějně staré děti? Promiňte, ale já rozhodně nevyměním čas strávený se SVYM dítětem, za čas, strávený v práci a to i přesto, že svou práci miluju. Nerozumím tomu, jak to takto vůbec můžete napsat. Raději doma.. To jakože maminky doma na mateřské jen tak sedí u televize a nic nedělají? To si myslíte?

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 5. 2019 20:19, anonym

mate pravdu, matky v Cesku jsou myslenim 50 let pozadu. Smutne je, ze ja jsem musela z financnich duvodu jit pul roku po porodu do prace a za to ani nedostanu navyseny prispevek. Nas stat absolutne nemotivuje matky pracovat a ony toho vyuzivaji a hnipou doma klidne do 4 let veku ditete. A jak rikate, dite je pak fixovane a neschopne se zaclenit.

Zobrazit celé vlákno

-22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Partners Financial Services