Jak se domoci odškodnění za zkaženou dovolenou?

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 5. 10. 2010
Jak se domoci odškodnění za zkaženou dovolenou?
Řada Čechů jezdí na dovolenou na podzim. Někdy během ní zažijí nemilé překvapení, například v podobě horšího ubytování, než mají ve smlouvě. Jak se domoci svých práv?

Dovolenou má každý z nás spojenou s řadou příjemných zážitků. Někdy ovšem přináší i nepříjemná překvapení. Klient byl ubytován v hotelu nižší kategorie, než vyplývá ze smlouvy, hygienické podmínky jsou otřesné, zaplacený výlet se neuskutečnil. Jak by měl postupovat?

Pokud zjistí nějaké nedostatky, měl by je neprodleně reklamovat vůči cestovní kanceláři, a to písemně. Pokud je přítomen delegát cestovní kanceláře, je vhodné sepsat reklamační protokol s delegátem přímo na místě. Není-li přítomen, doporučujeme pokusit se reklamaci uplatnit u cestovní kanceláře alespoň pomocí elektronické pošty nebo faxu.

Neméně důležité je zjištěné nedostatky řádně zdokumentovat pro pozdější vyřízení reklamace v cestovní kanceláři. K tomu je možné doporučit důkladnou fotodokumentaci, ale také například pořídit si čestná prohlášení svědků – dalších účastníků zájezdu.

Není-li Vaše reklamace promptně vyřízena cestovní kanceláří již v průběhu dovolené (třeba přestěhováním do jiného hotelu), po návratu z dovolené můžete žádat poskytnutí přiměřené slevy z ceny zájezdu. Má to však jeden háček. Reklamaci je nutné uplatnit u cestovní kanceláře bez zbytečného odkladu, nejpozději však do tří měsíců od skončení zájezdu. Po uplynutí této lhůty právo reklamovat zájezd zaniká!

Na přiměřenou slevu však máte nárok pouze v případě, kdy cestovní kancelář porušila své povinnosti vyplývající z cestovní smlouvy. Při sjednávání cestovní smlouvy proto doporučujeme věnovat jejímu obsahu zvýšenou pozornost a zároveň nahlédnout i do smluvních podmínek.

Jde o několik stránek drobného písma, které zpravidla zůstávají naprosto mimo zájem nadšeného cestovatele, podrobněji ale upravují poskytované služby a podpisem cestovní smlouvy s nimi vyslovujete souhlas. Při pozdější reklamaci pak můžete být nemile překvapeni, co vše je obsahem těchto dokumentů.

Některé pojišťovny nabízejí klientům tísňovou linku právního poradenství, která je k dispozici 24 hodin denně. Jejich prostřednictvím je možné nastalou situaci okamžitě konzultovat, aby bylo možné včas zajistit potřebné důkazy. Nabízejí rovněž právní pomoc pro uplatnění slevy z ceny zájezdu, a to v případě neúspěchu mimosoudního jednání i soudní cestou.

Připraveno ve spolupráci s www.das.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nelíbí se vám hotel nebo služby delegáta? Stěžujte si hned na místě.

16. 6. 2010 | František Mašek | 2 komentáře

Nelíbí se vám hotel nebo služby delegáta? Stěžujte si hned na místě.

I když se snažíte důkladně prověřit cestovní kancelář, u níž si kupujete zájezd, někdy se jeho reklamaci nevyhnete. Hlavní pravidlo zní, vše se pokuste reklamovat už na místě.

Jak na dovolené ušetřit tisíce. Máme pro vás jednoduchý návod.

10. 6. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Jak na dovolené ušetřit tisíce. Máme pro vás jednoduchý návod.

Promyslet si před odjezdem na dovolenou pár základních věcí, vám může usnadnit život i ušetřit nemalé peníze. Neměli byste zapomenout ověřit si například základní informace o svém cestovním... celý článek

Eura na dovolenou letos nakupujte až před odjezdem

9. 6. 2010 | František Mašek

Eura na dovolenou letos nakupujte až před odjezdem

Nervozita na finančních trzích přiživená obavami z vývoje v Maďarsku srazila kurz eura k dolaru, ale i koruny k oběma měnám. Kdo chce eura na dovolenou, měl by jejich nákup odložit... celý článek

Kde zaplatíte největší pokutu za nerozsvícená světla automobilu?

27. 5. 2010 | František Mašek

Kde zaplatíte největší pokutu za nerozsvícená světla automobilu?

Na silnicích většiny evropských zemí musí mít automobily celý rok rozsvícená světla. Za porušení tohoto nařízení se platí pokuty, někdy i dost vysoké. Víte, ve které zemi vás mohou... celý článek

Partners Financial Services