Znalci musí být pojištěni proti profesní chybě

Zbyněk Veselý | rubrika: FINEXPO | 8. 3. 2021
Od 1. ledna je účinná novela zákona o znalcích, znaleckých kancelářích a znaleckých ústavech. Znalci mají nově povinné pojištění profesní odpovědnosti. Co to znamená a jaké obchodní příležitosti to přináší pojišťovacím zprostředkovatelům, vysvětluje Zbyněk Veselý, obchodní ředitel Slavia pojišťovny.
Znalci musí být pojištěni proti profesní chybě

Zdroj: Slavia pojišťovna

Komerční spolupráce

O jaké pojištění se jedná a pro koho je určené?

V životě se může stát cokoliv. V soukromém může naše dítě někomu míčem rozbít okno nebo rozbijeme pracovní notebook či drahý telefon. A chybu můžeme udělat i v profesním životě, zejména pokud poskytujeme specifické, expertní služby. Být pojištěný je zodpovědné, ale – až na pár výjimek – ne povinné. Nově k těm výjimkám, kterým zákon ukládá povinnost sjednat si pojištění profesní odpovědnosti, přibyli znalci, znalecké kanceláře a znalecké ústavy.

Máte nějaký příklad chyby, kterou znalec může způsobit škodu?

Například při každém realitním obchodě je nezastupitelná účast znalce specializovaného na nemovitosti, který posuzuje ceny a odhady, dále znalce z oboru stavebnictví, který zase posuzuje vady a poruchy nebo rozpočtování. Někdy je zase potřeba i odhadce pro stanovení nominální hodnoty zástavy. A zde všude může vzniknout chyba a následná škoda. Když znalec vypracuje chybný posudek a na jeho základě soud účastníkovi řízení přizná nižší plnění, než na které by měl nárok, poškozený může požadovat náhradu rozdílu v plnění po znalci.

Jaké jsou minimální limity pojistného plnění a co pojištění kryje?

Pojištění kryje finanční škodu, ale také škodu materiální a újmu na zdraví. Minimální limity pojistného plnění z pojištění znalce pro jednotlivé obory a odvětví stanoví vyhláškou ministerstvo spravedlnosti. Minimální limity pojistného plnění pro znalce jsou milion korun, pro znaleckou kancelář a pro znalecký ústav pak pět milionů korun. Výše limitu pojistného plnění přitom musí být úměrná možným újmám, které lze v rozumné míře v daném oboru, odvětví a specializaci předpokládat.

Jak velká je to obchodní příležitost?

Určitě velká. V Česku je skoro osm a půl tisíce soudních znalců a kromě nás toto pojištění poskytují jen některé pojišťovny. My navíc toto povinné smluvní pojištění profesní odpovědnosti dokážeme rozšířit o pojištění obecné odpovědnosti, včetně odpovědnosti z provozu kanceláře, odpovědnosti z vlastnictví či držby nebo oprávněného užívání nemovitosti a další možná připojištění. Například pojištění věcí převzatých, včetně převzatých dokumentů sloužících k výkonu činnosti znalce. Produkt je jednoduchý, sjednání je také velmi jednoduché a klienti jistě ocení i možnost libovolného připojištění přesně podle svých momentálních profesních potřeb.

Zbyněk Veselý

Autor článku Zbyněk Veselý

Obchodní ředitel Slavia pojišťovny. Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

31. 10. 2022 | Petr Kučera

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

Ergo pojišťovna se 28. října přejmenovala na SV pojišťovnu. S novým názvem chce veřejně zviditelnit změnu vlastníka, která byla dokončena před rokem.

Perličky z pojišťoven. Nejsem Bivoj. Kroupy mám v mrazáku

31. 12. 2021 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Perličky z pojišťoven. Nejsem Bivoj. Kroupy mám v mrazáku

Projděte si silvestrovský výběr ze zajímavých hlášení a příběhů klientů tuzemských pojišťoven. Letos se o ně podělily Allianz, ERV Evropská pojišťovna a Uniqa, od ostatních jsme na... celý článek

Partners Financial Services