Čtveřice nejlepších připojištění na automobil, na která nesmíte zapomenout!

PR článek | rubrika: PR Článek | 30. 10. 2017 | 1 komentář
Nechcete zbytečně utrácet na havarijním pojištění? Známe čtyři nejlepší připojištění k povinnému ručení, která vás s jistotou ochrání v případě nehody a ušetří vám peníze!
Čtveřice nejlepších připojištění na automobil, na která nesmíte zapomenout!

Povinné pojištění vozidel – povinné ručení bere většina z nás jako pouhou nutnost danou zákonem. Nemluvě o připojištěních automobilu, o kterých si spousta z nás myslí, že jsou pouze lákadlem pojišťoven pro získání většího výdělku. Tento zažitý mýtus však často vede k tomu, že při nepříjemné situaci jako je střet se zvěří či odcizení vozu, snadno spláčeme nad vzniklými škodami a jejich úhradou. Proti tomu se však dá jednoduše a hlavně za pár korun ochránit a to výběrem vhodného připojištění k povinnému ručení.

Příklad ze života

Řidiči jedoucímu po dálnici D1 v pozdních večerních hodinách vběhla do jízdní dráhy ze středového pruhu liška. Na tuto situaci řidič nedokázal žádným bezpečným způsobem reagovat a zvíře v poměrně vysoké rychlosti srazil. Škoda za opravu automobilu (Škoda Fabia II) byla vyčíslena na 68 780,- Kč. Řidič měl sjednané připojištění střetu se zvěří, díky kterému byla tato škoda následně uhrazena pojišťovnou.

Povinné ručení a připojištění

Povinné ručení je dané zákonem č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla. Jedná se o takové pojištění, které nás chrání v případě, kdy provozem svého vozidla způsobíme někomu škodu na majetku či na zdraví. Pokud naopak někdo způsobí provozem svého vozidla škodu nám, předpokládá se, že má též sjednané povinné ručení, z jehož titulu nám bude škoda uhrazena.

Tímto rozsah standardního povinného ručení zpravidla končí, a pokud chceme své vozidlo zajistit i pro další nepředvídatelné situace zmiňované výše, je třeba sjednat k našemu povinnému ručení doplňkové pojistné produkty - připojištění.

Nejznámější připojištění k povinnému ručení

Existuje mnoho druhů připojištění k povinnému ručení, přičemž každý z nich pokrývá specifické pojistné nebezpečí. Mezi nejznámější a zároveň nejprodávanější připojištění patří:

  • Připojištění skel
  • Připojištění odcizení vozidla
  • Připojištění střetu se zvěří
  • Připojištění proti vandalismu
  • Připojištění živelních nebezpečí
  • Připojištění zavazadel
  • Úrazové připojištění řidiče a cestujících
  • Připojištění nadstandardních asistenčních služeb

Jaké připojištění se vyplatí si sjednat?

Zde jsou velmi důležité vaše preference, místo bydliště a samotný typ a stáří vašeho vozidla. Záleží tedy, zdali bydlíte v oblasti, kde dochází často ke krádežím, zdali vám na vaší cestě hrozí srážka se zvěří (nebo například s vozidlem jezdíte pouze ve městě), zdali vlastníte nové vozidlo, jehož oprava je velmi nákladná. Obecně je dobré v každém případě zvážit sjednání následujících připojištění:

Připojištění proti živlům

Živelní připojištění vaše vozidlo ochrání v případě škody vzniklé krupobitím, požárem, úderem blesku, povodní, výbuchem nebo například vichřicí. Každý pojistitel nabízí mírně odlišné pokrytí, avšak základem zůstává, že se pojištění vztahuje na poškození či zničení vozidla nepředvídatelnými přírodními silami.

Přibližná cena

Roční cena tohoto připojištění se pohybuje mezi 250 až 500 Kč s limitem pojistného plnění 50 tisíc.

Připojištění odcizení vozidla

Toto připojištění je koncipováno pro případ odcizení celého pojištěného vozidla, a to v případě, že k odcizení došlo loupeží či krádeží. Vyplatí se sjednat zejména majitelům často kradených vozů značek Škoda, Volkswagen či například Audi. Toto připojištění Vám ušetří peníze vůči havarijnímu pojištění ve variantě All-risk. Hodí se zejména pro vozy s cenou do 350 000 Kč.

Přibližná cena

Roční cena připojištění proti krádeži vozidla vychází v průměru okolo 700 Kč při limitu pojistného plnění 100 000 Kč.

Připojištění proti vandalismu

Připojištění proti vandalismu se vztahuje na úmyslné poškození či zničení pojištěného vozidla třetí osobou. Škodu na vozidle si tedy nesmí udělat sám pojistník, oprávněná osoba, osoba blízká či osoba, jež s ní žije ve společné domácnosti.

Přibližná cena

Přibližná cena za připojištění proti vandalismu začíná od 600 Kč za rok.

Příklad ze života

V noci dne 16. 6. 2017 poničil neznámý vandal v Průmyslové ulici zaparkovaný vůz (Škoda Fabia). Vozidlo mělo poškozený lak karoserie četnými vrypy. Cena této škody dosahovala výše 15 tisíc korun.

Připojištění střetu se zvěří (zvířetem)

Tento druh připojištění k povinnému ručení pokrývá škody vzniklé poškozením či zničením pojištěného vozidla, a to střetem jedoucího vozidla se zvířetem či zvěří. Někteří pojistitelé toto pojištění rozšiřují i na případ, kdy zvíře poškodí zaparkované vozidlo. Doporučujeme sjednat připojištění se zvířetem, kdy se rozsah netýká pouze střetu vozidla s lesní zvěří.

Přibližná cena

Přibližná cena za připojištění střetu se zvěří začíná od 500 Kč za rok.

Jak sjednat připojištění a přitom ušetřit?

Připojištění lze zajistit již v rámci sjednávání hlavního pojistného produktu, tedy povinného ručení. Nejrychlejší možností, jak se v současné rozsáhlé nabídce připojištění rychle zorientovat, je využít srovnání povinného ručení přes internet. Dostupné nabídky pojištění a připojištění si tak můžete jednoduše porovnat na jednom místě a zároveň sjednat online díky čemuž je výsledná cena levnější. Kalkulace Vám nezabere déle než 3 minuty.

Vyplatí se povinné ručení s připojištěním nebo rovnou havarijní pojištění?

Pro starší vozidla či vozidla menší hodnoty doporučujeme sjednání povinného ručení s připojištěním. V případě dražších vozidel je však zpravidla výhodnější sjednání havarijního pojištění, které je při sjednání spolu s povinným ručením cenově zvýhodněno a nabízí komplexní ochranu vašeho vozidla.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

25. 3. 2024 | Martina Mádlová | 3 komentáře

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

Chcete si pořídit nový automobil a zajistit mu maximální ochranu? Běžné havarijní pojištění pro vás není úplně výhodné? Zamyslete se nad pojištěním GAP a allrisk. Oba typy pojištění... celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Partners Financial Services