I podnikatelé mohou žádat o úvěr. Jaká vede cesta k podnikatelské půjčce?

PR článek | rubrika: FINEXPO | 14. 10. 2019
Široké spektrum úvěrových produktů umožňuje zadlužit se téměř každému, půjčku ke své činnosti mohou získat i podnikatelé. Avšak cesta k úspěšnému získání úvěru je pro ně obvykle trnitější než pro běžné smrtelníky. Jak tedy získat podnikatelskou půjčku?
I podnikatelé mohou žádat o úvěr. Jaká vede cesta k podnikatelské půjčce?

Komerční spolupráce

Nejžádanější podnikatelskou půjčkou je provozní úvěr, tím podnikatelé nejčastěji řeší překlenutí dočasně chybějících finančních prostředků, což může způsobit třeba pozdě splacená faktura. Oblíbeným provozním úvěrem je kontokorent, který firmám umožní čerpat peníze dle potřeby, a to až do výše schváleného úvěrového rámce. Kromě provozního úvěru pak mohou podnikatelé volit také klasickou neúčelovou půjčku, hypotéku, leasing, nebo investiční úvěr.

Co banku zajímá při schvalování podnikatelského úvěru?

Při žádosti o podnikatelský úvěr je pro banku důležitá především úvěrová historie, na základě které zjistí, jaká je platební morálka žadatele. Prokáže-li se, že podnikatel plní své finanční závazky včas a přistupuje k nim zodpovědně, má velkou šanci na získání půjčky. Avšak rozhodně ještě nemá vyhráno.

Banku dále zajímají finanční výsledky z daňového přiznání za minulé dva roky, kdy je rozhodný ziskový hospodářský výsledek. Ale ani ztráta nepředstavuje konečnou, pokud ji žadatel dobře zdůvodní, šance na úvěr stále je.

Součástí platební morálky, kterou banka sleduje, jsou:

  • odchozí pravidelné trvalé platby,
  • platby na sociální a zdravotní pojištění,
  • odvody daní státu,
  • obrat,
  • zůstatek na účtu.

Většina bank tyto parametry monitoruje čtvrt roku zpět od podání žádosti o půjčku, v některých případech je ale potřeba zajistit delší historii, a to až půl roku dozadu. Pro získání nejvýhodnější půjčky tak musí podnikatelé doložit příjmy a výdaje firmy, řadu grafů, diagramů a výpisů, což celý proces schvalování velmi komplikuje a především prodlužuje.

Jaká vede cesta k podnikatelské půjčce?

Jak už bylo zmíněno, podnikatelé mají cestu k půjčce oproti spotřebitelům značně ztíženou, a to především po byrokratické stránce. Firmy se tak musí vypořádat s následujícími kroky:

  • Zapotřebí je vyplnit žádost a spolu s ní předložit bance požadované dokumenty.
  • Banka zanalyzuje dodané dokumenty a v případě potřeby požádá o doplnění.
  • Jsou-li splněny požadované podmínky, banka úvěr schválí.
  • Po schválení přichází na řadu příprava dokumentace a podpisy smluv.
  • Závěrečnou fází je čerpání podnikatelského úvěru.

Firmy samozřejmě nejsou odkázané pouze na nabídku bank, o půjčku mohou zažádat i u nebankovní společnosti. Výhodou je, že ty si mnohdy vystačí jen s minimem dokumentů, na druhou stranu je ale nutné u nebankovní půjčky počítat s horšími podmínkami.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

15. 3. 2024 | Radim Zelený

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

Fintech Roger navázal spolupráci se státní pojišťovnou EGAP. Českým exportérům se tím otevírá možnost využít faktoring pro pohledávky mimo země Evropské unie. Včetně zemí, kde se válčí,... celý článek

Evropská komise chce zkrátit splatnost faktur. Žije mimo realitu

9. 2. 2024 | Adam Šoukal | 1 komentář

Evropská komise chce zkrátit splatnost faktur. Žije mimo realitu

Opožděné platby představují vážné riziko pro hospodářskou stabilitu firem. Navrhovaná opatření Evropské komise na stanovení maximální lhůty splatnosti na 30 dnů ale narazila na odpor... celý článek

Místo recese stagnace. Lze toho využít?

21. 12. 2023 | Adam Šoukal

Místo recese stagnace. Lze toho využít?

Hrozí, nebo nehrozí Česku recese? Debata se vede už dva roky. Na kolaps ekonomiky to teď nevypadá. Pohled do statistik a na ekonomické dění nám ukazuje, že situace je složitá, ale rozhodně... celý článek

Fingood to má. Crowdfundingovou licenci dostal v poslední možný den

10. 11. 2023 | Gabriel Pleska

Fingood to má. Crowdfundingovou licenci dostal v poslední možný den

Fingood se stal třetí crowdfundingovou firmou, která má licenci České národní banky k poskytování služeb skupinového financování. Termín, ve kterém ji musel získat, aby mohl dál fungovat... celý článek

Partners Financial Services