V podnikání plán B nestačí. Jak se připravit na nepředvídatelné situace

Marek Hejdušek | rubrika: BrandVoice | 22. 1. 2024
Jeden čas se firmě skvěle daří, ale pak může přijít nečekaná krize – jak ostatně dobře ukázalo několik posledních let. Pro podnikatele je extrémně důležité, aby měli dokonalý přehled o firemních financích a dostatek rezervních plánů.
V podnikání plán B nestačí. Jak se připravit na nepředvídatelné situace

Zdroj: Shutterstock

Cash flow (peněžní tok) začíná mnoho podnikatelů zajímat až v okamžiku, kdy jejich společnosti začíná docházet dech. Přitom se jedná o jeden z nejdůležitějších ukazatelů toho, jestli firma funguje, jak má. Nedostatečný přehled o provozním cash flow často končí (druhotnou) platební neschopností, e-mailovou schránkou přetékající upomínkami od dodavatelů a nekonečným čekáním na proplacení faktur od odběratelů, aby mohla firma pořídit vybavení pro svou další práci.

Jak se nastíněným problémům vyhnout? Odpověď je jednoduchá. Pečlivě a průběžně své cash flow sledovat. Pokud jste s tím nezačali hned při vzniku firmy, už nikdy nebude lepší čas začít než právě teď.

Marek Hejdušek

Foto: Red Stone Now

Ve finančnictví působí přes 15 let. Byl manažerem v bankovní skupině ČSOB, pracoval v poradenské společnosti EY jako poradce pro bankovní sektor. Založil a řídí společnost Red Stone Now, která od roku 2018 provozuje fintechovou službu Cashbot. Ta živnostníkům a malým i středním firmám nabízí online financování faktur a neúčelové úvěry na podnikání. Dosud Cashbot klientům poskytl financování za zhruba 1,5 miliardy korun. 

Proč české firmy krachují?

Startupy většinou končí vinou špatného nebo špatně načasovaného podnikatelského záměru. Možná mají produkt, o který není zájem, nebo nemají dostatek financí na propagaci. Střední a malé firmy (SME) často krachují vinou špatného finančního řízení a nedostatečného plánování, které jde ruku v ruce s neschopností přizpůsobit se nové situaci.

Palčivým problémem je také podfinancování. To se může projevovat nejen ve zmíněné neschopnosti plnit pohledávky, ale také v podceňování marketingových aktivit, na které jednoduše nezbývají prostředky. V takovou chvíli nezáleží na tom, jak je váš produkt nebo služba geniální. Pokud se o vás lidé nedozvědí, před krachem vás nezachrání ani ten nejlepší podnikatelský záměr.

Jen plán B často nestačí. Ještě, než ho stihnete realizovat, může dojít k událostem, které jeho uskutečnění znemožní. Proto byste rozhodně neměli zůstávat u jediného krizového plánu, ale mít pro podnikání rovnou několik cest, které vám mohou i v dobách největší krize pomoci udržet správný směr.

Cash flow v časech podnikatelské krize

Svět půjček pro podnikatele je bludiště, ve kterém je snadné sejít z cesty. Určitě není chyba mít jako součást svých plánů podnikatelskou půjčku. Klasická možnost je bankovní půjčka pro podnikatele. Sáhnout ale můžete po takových možnostech, jako je faktoring, kontokorent pro podnikatele, investiční úvěr, nákup podnikatelského vybavení od počítačů po zemědělské stroje na splátky nebo s možností odložené platby.

I externí financování firmy byste měli plánovat s dostatečným předstihem. Hledat půjčku za pět minut dvanáct, bez času na promyšlení, jestli se vám nabízené podmínky skutečně vyplatí, se může pěkně prodražit.

Úspěšné podnikatele spojuje několik věcí. Vedle dobrého nápadu, vytrvalosti a schopnosti řídit lidi je to i schopnost plánování a analytického myšlení. Nepropadněte nadšení ze skvělého nápadu nebo momentálního úspěchu. Připravte se na chvíle, kdy to s firmou půjde z kopce, protože neočekávané krize se týkají i těch nejlepších.

Peníze BrandVoice: Partnerem článku je Cashbot

Marek Hejdušek

Ve finančním sektoru působí přes 15 let. Zkušenosti získával nejprve v bankovní skupině ČSOB na různých manažerských pozicích, poté pracoval v poradenské společnosti EY jako poradce pro bankovní sektor. Následně založil a... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Faktoring, podnikání, SME

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services