Sedm slov pro konkurenceschopnou firmu

PR článek | rubrika: FINEXPO | 6. 11. 2023
Pokud chceme hovořit o žhavých trendech poslední doby v oblasti informačních technologií a chceme být také co nejstručnější, pak postačí sedm slov: digitalizace, automatizace, umělá inteligence, cloudová řešení, kyberbezpečnost.
Sedm slov pro konkurenceschopnou firmu

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Teď se podívejme trochu podrobněji na to, co nám tyto trendy přinášejí nebo mohou přinášet. První ze zmíněných, digitalizace a automatizace, dnes zasahují prakticky do všech oblastí podnikání. Z dat průzkumu, který společnost Asseco Solutions realizovala v loňském roce, vyplývá, že malé a střední firmy investovaly do podnikových informačních systémů v průměru 269 tisíc korun. U velkých firem částka dosáhla 1,2 milionu korun. To je důkazem toho, že firmy si již dobře uvědomují, že bez digitalizace a automatizace významně ztrácejí na své konkurenceschopnosti.

O autorovi

Jiří PanecFoto: Asseco Solutions

Jiří Panec je vedoucí oddělení inovací a rozvoje produktů společnosti Asseco Solutions.

Navíc digitalizace a automatizace úzce souvisejí s využíváním umělé inteligence, a to především proto, že právě díky ní lze lidský potenciál využít pro činnosti, které se ještě stále strojům, byť sebesofistikovanějším, svěřit nedají. Využívání prvků umělé inteligence vede k tomu, že se ERP systémy automaticky přizpůsobují uživateli podle toho, co se chystá udělat. Je tedy zřejmé, že ani producenti informačních systémů nemohou tuto oblast opomíjet. Naše společnost není výjimkou, a proto pro podporu automatizace a digitalizace do svých produktů integrovala prvky umělé inteligence a softwarových robotů.

Digitalizace pracovního prostředí ve firmách však přináší nejen řadu výhod, ale též mnohá rizika. Největší z nich představují kybernetické útoky. Hackeři i organizované skupiny útočí na slabá místa digitální infrastruktury. K úspěchu jejich zhoubných aktivit přispívá také to, že zaměstnanci často pracují vzdáleně a nejsou schovaní za firemním firewallem. Často jim však také chybí potřebná opatrnost.

Online zločinci jsou nesmírně vynalézaví a také jim často pomáhá umělá inteligence. Útočníci se cíleně zaměřují na firemní data, poněvadž jejich ztráta představuje pro firmy extrémní riziko, a to bez ohledu na odvětví, ve kterém působí. Data jsou totiž obvykle po know-how tím nejdůležitějším, co firma vlastní. Přitom nejvíc jsou ohroženy společnosti, které si myslí, že se jich to netýká.

A právě jedním ze způsobů, jak riziko kyberútoků eliminovat, je využívání možností, které nabízí další z horkých trendů – cloud. Dnes je již známo, že data takto uložená jsou ve větším bezpečí než na vlastním serveru.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services