Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 27. 5. 2024
Přinášíme kompletní výsledky nemovitostních fondů za rok 2023, včetně fondů kvalifikovaných investorů. Inflaci porazila skoro polovina z nich.
Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

Zdroj: Pleska / Midjourney

Navzdory mnoha pochmurným předpovědím měly nemovitostní fondy za minulý rok solidní výsledky. Většina jich vydělala kolem mezi pěti a jedenácti procenty.

Celkem 13 ze 30 fondů, které v Česku fungují, porazilo inflaci. Meziroční míra inflace přitom ke konci roku byla 6,88 procenta. Jen jediný fond skončil nominálně ve ztrátě.

Nejvyšší zhodnocení měly fondy kvalifikovaných investorů s minimální investicí aspoň milion korun. Na prvním místě skončil fond CB Property Investors s výnosem 22 procent, k čemuž přispělo zejména úspěšné otevření jeho industry parku v Liberci. Na druhém místě se umístil fond Wood & Company Retail s výnosem téměř 17 procent a třetí příčku obsadil fond Jet Industrial Lease se zhodnocením téměř 12 procent.

Z retailových fondů, tedy fondů dostupných široké veřejnosti, připisoval nejvyšší výnos Mint I. rezidenční fond (8,04 procenta), následovaný fondem ZDR Investments Industrial Real Estate (7,61 procenta) a fondem Schönfeld & Co Prémiové nemovitosti (7,47 procenta). Všechny tři fondy se můžou chlubit dosavadním výnosem přes osm procent ročně od založení a drží se na špici žebříčku nemovitostních fondů pro širokou veřejnost.

Ve ztrátě jediný

Jenom jeden nemovitostní fond vykázal za rok 2023 ztrátu. Fond Nova Real Estate pod tlakem odkupů investorů musel pozastavit upisování i odkupování a teď rozprodává portfolio. Největším investorem fondu totiž byla zkrachovalá Arca Investments.

V rámci insolvenčního řízení a restrukturalizace společnosti se zpeněžují její aktiva včetně podílu ve fondu Nova Real Estate. Tomu tak nezbývá nic jiného než prodávat nemovitosti z portfolia. A to v době, kdy na trhu s velkými komerčními nemovitostmi není moc kupců, takže musí prodávat pod cenou.

Jen lehce přes nulu měl loni kvůli přeceňování hodnoty nemovitostí fond Accolade Industrial, který jinak s výnosem 69 % za posledních pět let patří k dlouhodobě nejúspěšnějším nemovitostním fondům v Česku.

Velmi slabé zhodnocení v uplynulém roce mělyy tradičně také fondy Generali Fond realit (1,57 procenta) a Reico ČS nemovitostní fond (2,05 procenta). Oba vykazují dlouhodobě nejhorší výsledky ze všech nemovitostních fondů. Podprůměrný výnos měl fond ZFP realitní (4,02 procenta), který ale historicky patří mezi nejúspěšnější retailové fondy. 

Kolik vydělaly nemovitostní fondy za rok 2023?

Podle specializovaného portálu Nemovitostní-fondy.cz je v Česku 31 nemovitostních fondů. Za nemovitostní fond portál označuje pouze regulované investiční fondy, které vydělávají primárně na pronájmu nemovitostí, ne na developmentu.

Devatenáct z těchto fondů je dostupných široké veřejnosti (retailové fondy). Dvanáct zbylých je určeno pouze pro takzvané kvalifikované investory, což znamená s minimální investicí od jednoho milionu korun.

Výnosy českých nemovitostních fondů v roce 2023

Retailové nemovitostní fondy

Název fondu

Výnos p.a.

Mint I. rezidenční fond

8,04 %

ZDR Investments Industrial Real Estate

7,61 %

Schönfeld & Co Prémiové nemovitosti

7,47 %

Creditas Nemovitostní I

7,30 %

Nemo Fund

7,21 %

Trigea nemovitostní fond

7,12 %

Raiffeisen realitní fond

6,88 %

ZDR Investments Public Real Estate

6,75 %

IAD Korunový realitní fond

6,70 %

Czech Real Estate Investment Fund

6,59 %

Atris Realita nemovitostní fond

6,03 %

Investika realitní fond

6,02 %

Conseq realitní fond

5,84 %

Wood & Company Realitní fond

5,44 %

Reico ČS Long Lease

5,06 %

Fio realitní fond

4,79 %

ZFP realitní fond

4,43 %

Reico ČS nemovitostní fond

4,02 %

Generali Fond realit

2,05

Průměrný výnos retailových fondů za rok 2023: 5,79 %

Nemovitostní fondy kvalifikovaných investorů

Název fondu

Výnos p.a. 

CB Property Investors

22,15 %

Wood & Company podfond Retail

16,72 %

Jet Industrial Lease

11,78 %

Realia Fund Retail Parks

11,23 %

Wood & Company podfond Office

10,70 %

ZDR Investments Real Estate FKI

8,71 %

Fond českého bydlení

8,27 %

Ambeat II. Realitní podfond

6,00 %

Evropa realitní fond

5,20 %

Accolade Industrial Fund

0,48 %

Nova Realitní fond

-5,71 %

Průměrný výnos nemovitostních fondů kvalifikovaných investorů za rok 2023: 8,68 % 

Zdroj: Nemovitostní-fondy.cz

Rekordní rok 2022

Průměrný výnos retailových nemovitostních fondů v roce 2023 dosáhl 5,79 procenta. Je to sice o něco méně, než byla prosincová meziroční inflace, ale v historickém srovnání je to druhý nejlepší výsledek retailových fondů. Rekordní pro ně byl rok 2022 s průměrným zhodnocením 7,65 procenta.

Nemovitostní fondy pro kvalifikované investory zatím každý rok reportují výrazně vyšší průměrný výnos než fondy pro širokou veřejnost.

Za rok 2023 vychází průměrný výnos nemovitostních fondů kvalifikovaných investorů na 8,68 procenta, což ladí s dlouhodobým průměrem. I ony měly rekordní rok 2022. Průměrné zhodnocení dosáhlo 11,91 procenta. 

Historické průměrné výnosy nemovitostních fondů v ČeskuZdroj: Finez, Jan Traxler

Zvětšíte klikem

Inflace zvedla nájmy

V nemovitostech většiny fondů se v posledních třech letech výrazně zvyšovalo nájemné. Ve smlouvách s nájemci totiž bývá inflační doložka. Když roste inflace, nájemné se zvedne. Zvýšení nájemného se odráží v rentabilitě nájmů.

U řady nemovitostních fondů v Česku, které reportují data o nájmech, se průměrný výnos z nájmů dostal přes sedm procent za rok. Nejvyšší výnos vykazují fondy zaměřené na průmyslové nemovitosti, kousek za nimi jsou obchody a kanceláře. Nižší rentabilitu nájmu vykazuje logistika a budovy k bydlení.

Nemovitostní fondy s nejvyššími výnosy z nájmu

Fond

Rentabilita nájmu (yield)

ZDR Investments Industrial Real Estate

8,99 %

Expandia Industrial Parks

8,42 %

Wood & Company podfond Office

7,75 %

ZDR Investments Public Real Estate

7,38 %

Jet Industrial Lease

7,24 %

Zdroj: Nemovitostní-fondy.cz

V důsledku vyšších úrokových sazeb je na trhu patrná snaha snižovat úvěrové zatížení nemovitostí. Průměrné LTV (poměr půjčky k hodnotě nemovitosti) u nemovitostních fondů v roce 2023 kleslo na 40 procent.

Až na jeden menší fond se u všech drží LTV maximálně do 55 procent, před dvěma roky nebylo výjimkou LTV až kolem 65 procent.

Nemovitostní fondy s nejnižším úvěrovým zatížením

Fond

Úvěrové zatížení (LTV)

Fio realitní podfond I.

0 %

Conseq realitní fond

11 %

Atris Realita nemovitostní fond

11 %

Fond českého bydlení

12 %

Investika realitní fond

37 %

Zdroj: Nemovitostní-fondy.cz

Co čekat od nemovitostních fondů v roce 2024?

Názory odborníků na vývoj na realitním trhu se liší. Někteří sledují pokles ocenění u některých zahraničních nemovitostních fondů a předpovídají, že problémy přijdou i k nám. Pokles ocenění ale mnoho ekonomů čekalo už v roce 2023. Nicméně rostoucí yieldy v uplynulém roce vykompenzoval růst nájmů, takže v ocenění nemovitostí k žádným dramatickým propadům nedošlo.

Začíná tedy převažovat pozitivní výhled. Realitní trh v Česku s klesajícími úrokovými sazbami oživuje. Poskytovatelé hypoték i realitní kanceláře hlásí od začátku roku výrazné zvýšení poptávky. Rok 2024 by tedy měl být pro realitní trh všeobecně příznivý. A příznivý by pravděpodobně měl být i i pro investice v nemovitostních fondech. 

Výnosné investice do nemovitostí? Poradíme!

Najdeme vám nejvýhodnější nemovitostní fondy. O nic se nestaráte a své peníze chráníte před inflací.

V uplynulých dvou letech nemovitostním fondům díky vysoké inflaci výrazně na straně příjmů vyskočily nahoru nájmy, ale zároveň jim taky výrazně na straně výdajů stouply úroky úvěrů. Ty by teď měly postupně klesat, nájmy už ale zůstanou zvýšené. Čisté cashflow tedy poroste a to se bude pozitivně promítat i do účetního ocenění spravovaných nemovitostí, které teď bude pár let tak trochu dohánět inflaci.

Osobně si myslím, že teď je ideální doba na nákupy. Ocenění je u řady nemovitostních fondů velmi konzervativní s rentabilitou nájmu kolem šesti až osmi procent ročně. Perspektiva nemovitostních fondů pro příští roky je proto velmi dobrá a měly by teď zas několik let stabilně porážet inflaci.

Díky příjmům z pronájmu a dlouhodobému růstu ocenění nemovitostní fondy generují relativně stabilní výnosy kolem pěti až deseti procent ročně. Historicky vykazují nemovitostní fondy v Česku v průměru výnos od založení 7,4 procenta ročně. U retailových fondů je to 5,6 procenta, u fondů kvalifikovaných investorů 10,5 procenta ročně.

Jan Traxler

Autor článku Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku 2004. Patří mezi průkopníky... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

6. 6. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

Vývoj podílových fondů hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v květnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

9. 5. 2024 | Martin Mašát | 2 komentáře

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

Optimismus došel. Investoři přestávají věřit tomu, že se ve Spojených státech podaří brzy zamést s inflací a že klesnou úrokové sazby tamější centrální banky. Špatnou náladou se nechali... celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 8 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Parlament schválil novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Partners Financial Services