Fondy: kdo bude v Česku zhasínat?

Fondy: kdo bude v Česku zhasínat?
Zdanění výnosů na úrovni fondů připravená podoba zákona o investičních společnostech a fondech zatím neodstranila. Z tuzemského fondového průmyslu proto časem nemusí zůstat kámen na kameni.

Nejprve připomeňme, o co se jedná: zatímco v Lucembursku či Irsku neplatí fondy daně vůbec žádné, nebo jako například v Belgii a jiných zemích EU jen minimální (v Belgii fondy peněžního trhu 0,01 procenta a fondy akciové 0,06 procenta z objemu spravovaného majetku), v tuzemsku musí správce fondu zaplatit patnáctiprocentní daň ze zisku, tedy de facto z růstu majetku připadajícího na jeden podílový list. Sporoinvest odvede, pokud nebude daňově výrazněji optimalizovat, při čtyřprocentním ročním zhodnocení svěřeného majetku a objemu majetku pod správou ve výši 20 miliard korun, ročně do státní kasy zhruba 120 milionů korun. Kdyby byl ale registrován v Belgii podobně jako fond peněžního trhu ČSOB, zaplatil by jeho správce ročně na daních jen dva miliony korun, v Irsku či Lucembursku vůbec nic.

Je samozřejmé že takový rozdíl ve zdanění tuzemské správce fondů drásá, neboť s výkonností svých fondů mohou kvůli patnáctiprocentnímu handicapu v zahraničí registrovaným fondům jen těžko konkurovat. Trojice největších fondových správců - ČSOB / KBC, ČS / Erste a KB / SoGe, do kterých momentálně plyne okolo osmdesáti procent v ČR do fondů investovaných peněz, ale, byť zatím nesměle, naznačuje, co se bude dít, pokud se podmínky nesrovnají.

Z fondů ČSOB – spravovaných OB Investem (ISOBI), První investiční (profil, názory) a KBC, rostou s výjimkou ČSOB výnosového (profil, názory) prakticky jen fondy registrované v zahraničí.

Podobnou cestou se, byť zatím jen s prvním pokusným fondem, vydala také skupina České spořitelny. Od července uvádí na trh v korunách denominovaný fond Fiducia, určený pro nadace a obce. V podstatě se jedná o konzervativní fond investující na peněžním trhu a do dluhopisů, u kterého si investor může vybrat, jestli bude zisky realizovat formou každoroční dividendy nebo nárůstem majetku připadajícího na podíl.

Rozdíl oproti nadačním fondům ŽB-Trustu (profil, názory) a ČSOB (profil, názory) je jeden a podstatný. Fiducia je registrována v Rakousku a správu podle doporučení teamu asset managementu České spořitelny a ISČS vykonává Erste Sparinvest. I v této protekcionistické a investičnímu byznysu nepříliš přející alpské zemi mají totiž fondy lepší podmínky než v tuzemsku. Pokud správce rakouskou Komisi pro cenné papíry přesvědčí, že fond nebude prodáván v Rakousku, ale pouze v zahraničí, neplatí žádné daně.

Jestli se České spořitelně pilotní produkt povede, je podle mého, když se daňové podmínky v ČR nezmění, jen otázkou času, než skupina Erste Sparinvest zaregistruje další fondy - klony těch, které nyní spravuje ISČS. Za pár let tedy snad ani podílníci Sporoinvestu 120 milionů na daních ročně platit nebudou. Ostatně podobné záměry na založení paralelních fondů IKS KB (profil, názory) v Lucembursku existovaly již za Vávrova předprivatizačního managementu také v Komerční bance.

Možná se ale věci kupředu opravdu nemohou hnout, dokud některý z významných správců nezačne registrovat fondy v zahraničí. Připomeňme jen, že celkový výnos "fondové daně" pro státní pokladnu by se v dobrých letech, kdy fondy podílníkům vydělávají, při stávajícím objemu majetku pod správou, pohyboval okolo půl miliardy korun ročně.

Pojďme ale od smutných úvah k veselejším faktům, přílivu peněz do fondů v uplynulém týdnu:

Nejvíce peněz za poslední týden získala trojice fondů peněžního trhu - IKS peněžní trh (profil, názory) (+235 milionů korun), Sporoinvest ISČS (profil, názory) (+215 milionů korun) a KBC Multi Cash ČSOB  (ZFKBCMCZ) (+190 milionů korun). Až daleko za nimi následuje Sporobond ISČS (profil, názory) (+57 milionů korun), KBC Multi Cash Euro (profil, názory) a Sporokonto ŽB - Trustu (profil, názory). Souhrnný ukazatel přírůstku peněz pod správu za týden vede díky navrácení majetku pod správu fondu AGb (profil, názory) společnost InvestAGe s 874 miliony korun (více informací v článku: Obchod Motoinvestu zaplatí daňoví poplatníci), následovaná s 248 miliony korun fondy KBC. Třetí ISČS zaostala jen o deset milionů korun. Čtvrtá IKS Komerční banky "nabobtnala" o 198 milionů korun.

Akciových trhy, jak hluboko lze ještě klesnout?

Týdenní výkonnosti všech kategorií fondů s výjimkou dluhopisových a peněžního trhu jsou záporné. Statistikami smíšených fondů pochopitelně výrazně zahýbalo navrácení majetku do fondu AGb, takže je nelze brát moc vážně.

Akciové fondy za poslední týden poklesly o 2,7 procenta. V měsíčním horizontu znehodnotily majetek připadající na jeden podíl v průměru o minus 9,19 procenta, za poslední čtvrt rok ale poklesl majetek každého podílníka v průměru o 14,6 procenta a za rok propadl bezmála o třetinu. Čelo tabulky fondů s nejvyšším zhodnocením obsadil AGb InvestAGe (profil, názory) (+290 procent). Reálně ale zhodnotil nejvíce portfolio ČSOB český dluhopisový (profil, názory) (+0,46 procenta). Skoro stejně úspěšný byl také podobně zaměřený Citicorp OPF dluhopisů (OFCITDL) (+0,43 procenta).

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností

Kdy se změní podmínky zdaňování fondů? Převedou největší správci své fondy do zahraničí? Která skupina uteče první? No a kdo bude poslední a bude tedy zhasínat? Podělte se s ostatními o své názory!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: jak zatočí poplatky s investicí?

18. 6. 2002 | Tomáš Mergl

Fondy: jak zatočí poplatky s investicí?

Zatímco výkonnost podílového fondu lze jen těžko předvídat, strukturu poplatků si každý investor může snadno porovnat. Přitom právě poplatky výrazně ovlivňují hodnotu investice v čase. celý článek

Obchod Motoinvestu zaplatí daňoví poplatníci

29. 5. 2002 | Petr Vykoukal

Obchod Motoinvestu zaplatí daňoví poplatníci

Akcionáři (nyní podílníci) bývalého fondu AGB IF II, kdysi okradení IPB a Motoinvestem se možná po šesti letech dočkají náhrady škody. Správce fondu vyjednává s ČSOB o mimosoudním vyrovnání... celý článek

Partners Financial Services