290% výnos za týden?

Petr Vykoukal | 25. 6. 2002
290% výnos za týden?
Mezi výsledky fondů za minulý týden se objevilo zvláštní číslo - fondu investAGe AGb se majetek zečtyřnásobil. Důvodem není vynalezení nových převratných investičních postupů, ale vyřešení již několik let trvajících soudních sporů. Podílníci si ale na svůj nadprůměrný výnos ještě asi pět týdnů počkají.

O vzniku celé kauzy jsme psali před třemi týdny v článku Obchod Motoinvestu zaplatí daňoví poplatníci. Od té doby se celá situace značně projasnila a bylo dohodnuto mimosoudní vyrovnání mezi ČSOB (jako nástupcem bývalé IPB), Agrobankou a A-investem. Všechny finanční a majetkové toky, které fond před sedmi lety poškodily, se tedy vrátí zpět do původního stavu. Podílníci fondu AGb (profil, názory) tak získají zpět 885 milionů korun o které přišli díky transakci s akciemi Agrobanky a Kreditní banky. Celkový majetek fondu tak vzrostl na částku 1,179 miliardy korun a na jeden podílový list připadá asi 4,55 koruny (prohlédněte si graf vývoje kurzu). Ti, kteří by chtěli své peníze zpět si však ještě nějakou dobu budou muset počkat. Musí totiž dojít k reálným převodům peněz a akcií, které však již musely být zaúčtovány (proto majetek podle statistik UNISu povyškočil již za minulý týden).

Díky neexistenci řady původních subjektů (IPB a Agrobanky) byla celá dohoda vyjednána na půdě ČNB. Výslednou náhradu tak zaplatí stát prostřednictvím národní banky. Milan Tománek z ČSOB považuje podle týdeníku Euro výsledné řešení za výhodné pro všechny strany - podílníky, i stát, neboť tomu v případě soudních sporů hrozilo nebezpečí, že bude muset být zaplacena mnohem vyšší částka. Ta by možná byla pro podílníky zajímavější, rozhodně však byla ještě vzdálena na mnoho let soudních sporů. Zahájení odkupů je tedy možno podle Jiřího Tuvory z investiční společnosti investAGe v optimistické variantě očekávat na přelomu července a srpna.

Co bude dál s AGb

Úspěšné navrácení peněz je určitě dobrou zprávou pro podílníky, pro samotný fond ale může být problémem. Mezi držiteli podílů je totiž mnoho spekulantů a pak ještě existuje nejméně jeden velký vlastník podílových listů (pravděpodobně Apollón holding). V okamžiku otevření tak dojde k tlaku na odkoupení velké části podílů a fondu hrozí nucené zrušení podle zákona o investičních společnostech. Jeho paragraf 35d říká, že v případě poklesu počtu podílových listů o padesát procent oproti tříměsíčnímu průměru, musí být fond zlikvidován. KCP prý většinou v takových případech povolí jako řešení i fůzi s jiným fondem, takže AGb ani v případě nadměrných odkupů zlikvidován nebude. Riziko odkoupení více než polovinu podílů je přitom dosti velké, neboť jen největší vlastník podílových listů, Apollón holding, jich má asi 45 procent z celkového počtu a další podstatnou část drží spekulanti, kteří fond nakupovali ještě jako investiční fond na RM-S. Mezi podílníky je navíc ještě řada těch, kteří si fond pořídili ještě za body v kupónové privatizaci. Možnost získat za knížku deset tisíc korun by mohla řadu z nich "probudit" a nalákat k výběru peněz.

Podle Jiřího Tuvory z investAGe bude na začátku září podle množství odkupů rozhodnuto o další strategii fondu. V soušasnosti je veden ve statistikách Unie investičních společností jako smíšený, vzhledem k očekávanému náporu zájemců o peníze bude většina majetku v okamžiku znovuotevření v hotových penězích.

Jste mezi těmi šťasnými, kteří budou z mimosoudního vyrovnání profitovat? Myslíte si, že se Česká národní banka měla dále soudit, nebo je toto řešení pro daňové poplatníky lepší? Podělte se o své názory s ostatními.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Obchod Motoinvestu zaplatí daňoví poplatníci

29. 5. 2002 | Petr Vykoukal

Obchod Motoinvestu zaplatí daňoví poplatníci

Akcionáři (nyní podílníci) bývalého fondu AGB IF II, kdysi okradení IPB a Motoinvestem se možná po šesti letech dočkají náhrady škody. Správce fondu vyjednává s ČSOB o mimosoudním vyrovnání... celý článek

Partners Financial Services