Nezaměstnanost vzrostla minimálně, pomohly vládní programy

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 7. 7. 2020 | 2 komentáře
Nezaměstnanost vzrostla minimálně, pomohly vládní programy

Zdroj: Úřad práce ČR

Nezaměstnanost v Česku stoupla během června na 3,7 procenta z květnových 3,6 procenta. Do evidence úřadů práce se nově zapsalo 38 504 uchazečů, o měsíc dříve to bylo jen o 119 lidí méně. Nová data zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Nově evidovaní uchazeči o zaměstnání v květnu byli především z oblasti služeb – zejména pohostinství, hotelnictví, dopravy a cestovního ruchu. Stále se hlásí i ti, kteří pracovali ve výše uvedených oborech v Rakousku, Itálii, Německu nebo Švýcarsku.

Celkem úřady práce evidovaly ke konci června 269 637, což je 3493 více než před měsícem a zároveň o 74 tisíc osob více než před rokem ke stejnému datu. Počet volných míst v červnu oproti květnu vzrostl o 3854 na 334 904.

Podporu v nezaměstnanosti v červnu pobíralo 93 429 lidí. Průměrná výše podpory činila 8742 Kč. Novou práci v květnu získalo 28 608 lidí z evidence úřadů práce.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

V mezinárodním srovnání měla Česká republika podle posledních dostupných dat Eurostatu za květen 2020 nejnižší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii.

V únoru, kdy ještě ekonomika fungovala bez problémů, přibylo necelých 34 tisíc uchazečů o zaměstnání, celkově bylo bez práce 227 tisíc lidí. Míra nezaměstnanosti se v únoru i březnu držela na na rovných třech procentech.

„Situace na trhu práce zejména v mezinárodním kontextu vůbec nevypadá špatně, pokud vezmeme v úvahu, že nejenom česká ekonomika čelí hluboké recesi. Zafungovala vládní opatření na podporu pracovních míst, zejména program Antivirus a ošetřovné,“ říká Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky.

Hlavní nápor nezaměstnaných nás podle něj ale teprve čeká. „Ke konci června skončilo ošetřovné, na trh se dostávají čerství absolventi, první firmy oznamují redukci pracovních pozic. Nicméně vzhledem k výpovědním lhůtám bude klíčový podzim,“ říká ekonom.

Nezaměstnanost podle něj půjde během prázdninových měsíců dále postupně nahoru a dostane se nad hranici čtyř procent. „Pro podzimní měsíce předpokládáme v základním scénáři nárůst podílu nezaměstnaných přes 6 %,“ odhaduje Vejmělek.

Podle něj bude nyní důležité, jak se vláda postaví k programům na podporu zaměstnanosti po skončení dosavadních balíčků.

„Rozhodně nechceme nic zanedbat. Chystáme balíček zaměstnanosti, jehož součástí je i plán přípravy na masovou nezaměstnanost, a spustíme projekt Outplacement, který bude propuštěným zaměstnancům pomáhat najít novou práci ještě v průběhu výpovědní doby,“ řekla dnes ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další praktické rady i aktuality! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nízká nezaměstnanost, ale i produktivita. Český trh práce v číslech

13. 9. 2023 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nízká nezaměstnanost, ale i produktivita. Český trh práce v číslech

Máme jednu z nejnižších nezaměstnaností v Evropské unii a schopné lidi, kteří chtějí pracovat. Přesto český trh práce zaostává. Index prosperity a finančního zdraví zjišťoval proč.... celý článek

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

20. 3. 2023 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

Jste delší dobu na pracovním úřadě, nikde v okolí pro vás práce není, ale za humny by byla? Pak je právě pro vás určený příspěvek na podporu regionální mobility, zvaný také příspěvek... celý článek

Nezaměstnaných je víc než volných míst. Poprvé po pěti letech

8. 2. 2023 | Gabriel Pleska

Nezaměstnaných je víc než volných míst. Poprvé po pěti letech

Počet nezaměstnaných podle dat, která dnes zveřejnil Úřad práce ČR, po skoro pěti letech převýšil počet volných míst. Naposledy bylo víc evidovaných uchazečů o zaměstnání než nabízených... celý článek

Kolik teď dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2023

4. 1. 2023 | Zdeněk Bauer

Kolik teď dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2023

Kdo má nárok na podporu a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat? Tady... celý článek

Tuhle práci už Češi nechtějí. Firmy hledají 300 tisíc lidí

29. 11. 2022 | Jana Divinová

Tuhle práci už Češi nechtějí. Firmy hledají 300 tisíc lidí

Už od května 2018 je volných míst víc než uchazečů o práci. O jaké pozice jde a proč se je nedaří obsadit?

Partners Financial Services