Páté kolo. Rady Národní rozpočtové rady Babiše se Schillerovou nezajímají

Pavel Jégl | rubrika: Komentář | 13. 7. 2020 | 27 komentářů
Z pohledu finančního poradce by se česká vláda dala označit za beznadějný případ.
Páté kolo. Rady Národní rozpočtové rady Babiše se Schillerovou nezajímají

Zdroj: Shutterstock

Hospodaření vlád bývá občas srovnáváno s hospodařením domácností. Jistě, jsou v tom rozdíly. Přesto bychom mohli zkusit poměřovat vládu doporučeními, která finanční poradce dává jednotlivcům či rodinám.

Jednotlivec i stát by se přece měli chovat racionálně a některé zásady, jak hospodařit s penězi mají obecnou platnost. Například:

Mějte peníze pod kontrolou 

S tím zpravidla finanční poradci začínají. Doporučují klientům, aby pečlivě plánovali veškeré příjmy a výdaje. Má je však pod kontrolou vláda?

Kabinet v minulých letech své rozpočty plánoval, ale mířil vedle o desítky miliard. Schodky byly výrazně nižší, což by se dalo kvitovat, pokud by to nebylo v důsledku mimořádného přílivu dotací z Bruselu anebo neproinvestovaných investic.

Koronarozpočet lítá ještě víc. Z dvousetmiliardového schodku je teď schodek pětisetmiliardový. Vláda přitom jasný finanční plán nemá. Nepočkala s nejnovější (čtvrtou) verzí rozpočtu na letošní rok na údaje o vývoji ekonomiky za druhé čtvrtletí a prognózu na druhou polovinu roku, jak ji nabádala Národní rozpočtová rada. Nerozhodla, v jaké formě pomoci bude pokračovat, ani zda a v jakém rozsahu prodlouží kurzarbeit.

Schodek 500 miliard, na který minulý týden kývla Sněmovna, není výsledek pečlivého plánování, je to pouhé hausnumero.

Promýšlejte půjčky, nepůjčujte si na zbytečnosti

Důležitá rada: Pokud si půjčujete, měli byste to dělat jen u věcí, které pro váš život představují důležitou investici a mají dlouhodobou hodnotu. Typickým příkladem racionálního dluhu je úvěr na bydlení

Poradci varují před půjčkami na pomíjivé věci, jako vánoční dárky, dovolená, nejnovější model IPhonu…

Česká vláda však obrací dluhopisy a dlouhodobé investice do budoucnosti jen slibuje. Zato utrácí za předvolební dárky. Jejich nejkřiklavějším příkladem je dotované jízdné.

Další komentáře Pavla Jégla

Pokud by vláda koncem roku zatnula do futra pětisetmiliardovou sekeru, dluh každého Čecha by vyskočil ze 153 500 korun na konci loňského roku na 198 300 korun. A to jen v případě, že nebude následovat další novela, která zvýší deficit třeba na 800 miliard.

Velké dluhy malého Česka. Schillerová trumfla Kalouska


Šetřením se z krize prý nedostaneme, musíme se z ní ven proinvestovat. Zatím to ale spíš vypadá, že se z ní zkusíme prožrat. Do půlbilionového schodku vláda schová jak staré průšvihy, tak i nové dárky pro voliče.

Krize je tu, připravte se na povolování opasků

Finanční poradce určitě nebude radit rodině, kde hlavní živitel dostane výpověď z práce, aby běžela do banky a napůjčovala si co nejvíc peněz. Doporučil by seškrtat nepotřebné výdaje, šetřit a případně sáhnout do rezerv. Vláda se o úspory ani nepokusila, zatímco rezervy už projedla.

Šetření prostě není v politické módě. Lidé z vládního tábora ANO a ČSSD se už roky vysmívají vládě Petra Nečase s šéfem financí Miroslavem Kalouskem za někdejší tupé škrty. Tupé dluhy přitom mohou mít mnohem horší důsledky.

Myslete na horší časy

Tuto zásadu vyznávali už naši předkové. Věděli, že po úrodných letech následují roky neúrodné, a tak si na ně odkládali peníze.

Obdobně v ekonomice roky růstu střídají recese. Vláda by proto měla myslet na horší časy, za prosperity vytvářet přebytky, splácet staré dluhy a nedělat nové, nezvyšovat své výdaje, aby snáz zvládala recese. Říká se tomu proticyklická politika.

Rozpočtová rada ve zprávě nazvané Pandemie covid-19 umocnila problém dlouhodobé neudržitelnosti financí píše: „Dosavadní rozpočtová politika byla značně procyklická a navzdory příznivému vývoji si vláda expanzí v letech 2018 a 2019 vyčerpala prostor pro stimulaci ekonomiky v nepříznivých časech.“

Je to důsledek politiky hnutí vyznávajícího slogan „ANO, bude líp“ (na věčné časy), které jednoduše žádné nepříznivé (cyklické) časy nemohlo připustit. Nepřipouštěli si je ani sociální demokraté.

Před dvěma lety se moderátor ČT 24 ptal Kateřiny Valachové, jestli vláda zvládne financovat chystané sociální vymoženosti také v dobách ekonomického poklesu: „My žádný pokles neplánujeme,“ odsekla tehdy se sebevědomým úsměvem exministryně školství.

Zajistěte se na důchod

Plánování důchodu má ve finančním plánu důležité místo.

Pravda, stát do důchodu neodchází. Odcházejí tam ale jeho obyvatelé. A početný houf jich do důchodu zamíří uprostřed příští dekády. Budou to noví penzisté z generace Husákových dětí – z populační vlny, která se zvedla počátkem sedmdesátých let, kdy komunisté skokově zvedli přídavky na děti a zavedli bezúročné novomanželské půjčky.

Důsledek bude nasnadě: Vládě klesnou (daňové) příjmy a vzrostou výdaje (nejen na důchody, ale i na zdravotní péči a sociální služby). Stát by se tedy měl na tuto dobu připravit.

Sýpejte ptáčkům
Zdroj: Shutterstock

Anketa

Bojíte se, co bude, až přijde penze?

Poradce klientům radí, aby se na důchod začali připravovat co nejdřív, a tak nemuseli na poslední chvíli odkládat velké částky. Také rozpočtová rada v červnové zprávě připomíná vládě, jak důležitý je v přípravě na generaci důchodců ze sedmdesátek čas: „Čas, který zákonodárci mají k úpravám daňových a výdajových politik, než zadlužení země dosáhne úrovně dluhové brzdy, se povážlivě zkracuje. A čím později se ke změnám přistoupí, tím budou bolestivější.“

Rozpočtová rada už několikrát klienta-vládu varovala, že kombinace nereformovaného důchodového systému a stárnoucí populace otevírá bránu do pekel. Podle jejich projekcí by dluhy z nereformovaného systému do roku 2068 dosáhly více než dvojnásobku ročního výkonu české ekonomiky. 

Vláda však rozvolnila rozpočtová pravidla, prosadila rozpočet s půlbilionovým schodkem, avizuje stamiliardové schodky na příští roky bez toho, aby projevila snahu krotit své výdaje. K tomu premiér ujišťuje, že důchody porostou nad rámec povinné valorizace.

Sýček Ivan Pilný, exšéf financí, upozornil Husákovy děti, že budou muset na stará kolena sekat trávu, pokud se spolehnou na stát. Prorocká slova.

K čemu rozpočtová rada?

Této otázce se nakonec nedá vyhnout, protože zprávy instituce, která má podle zákona dohlížet na výši dluhu, analyzovat udržitelnost veřejných financí a sledovat hospodaření veřejného sektoru, nemají na vládní politiku sebemenší dopad. Nepohnuly s ní ani o píď.

Jaký smysl může mít poradce, jehož rady klient vytrvale ignoruje?

Pavel Jégl

Autor článku Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a dvě desítky let pracoval... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+232
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 7. 2020 7:21, moje jméno

Nikdo koho znám Blbiše nevolí. A přitom mi každý třetí z nich lže... Stydím se za svěho prezidenta, premiéra i vládu. Doslova plení budoucnost našich dětí.

+228
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 7. 2020 10:26, pag

Já bych měl taky radu. Pro členy NRR mediánové platy zaměstnanců. I když i za ty by byli příliš drazí, škodiči. (jen na okraj, jsem rád, že v Polsku obhájil Duda).

-138
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rozpočet skončil v minusu 289 miliard, na důchody chybí čím dál víc

4. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Rozpočet skončil v minusu 289 miliard, na důchody chybí čím dál víc

Hospodaření státu loni skončilo s deficitem 288,5 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí.

Daň z nemovitostí stoupne. Experti řekli, jak ji dál vylepšit

11. 12. 2023 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Daň z nemovitostí stoupne. Experti řekli, jak ji dál vylepšit

Vládní balíček zvyšuje od Nového roku sazbu daně z nemovitosti. Lidé si připlatí v průměru několik stokorun ročně. Stačí to? Jak by měla vypadat ideální daň? Zeptali jsme se.

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

13. 10. 2023 | Petr Kučera, Kateřina Hovorková

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

Desítky novel, které mají snížit zadlužení státu, jsou definitivně schválené. Projděte si, co konsolidační balíček obsahuje hlavně z pohledu osobních financí.

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

13. 10. 2023 | Kateřina Hovorková

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

Poslanci dnes rozhodují o zjednodušení daně z přidané hodnoty. Místo tří sazeb budou jen dvě – základní a snížená. Ekonom Vít Hradil ale tvrdí, že by se vyplatilo radikálnější řešení:... celý článek

Důchody porostou pomaleji. Poslanci změnili pravidla valorizace

26. 7. 2023 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Důchody porostou pomaleji. Poslanci změnili pravidla valorizace

Zvyšování důchodů nebude tak rychlé jako v posledních letech. Od roku 2025 se změní pravidla pro řádnou valorizaci. Místo mimořádné valorizace by důchodci dostali dočasný příspěvek.... celý článek

Partners Financial Services