Známe nejlepší výmluvy podvodníků s auty. Jaké jsou?

PR článek | rubrika: FINEXPO | 18. 3. 2024
Ročně se nechají napálit desetitisíce lidí, kteří si koupí auto ve špatném technickém stavu, s vyšším km nájezdem, po havárii nebo třeba s původem z Rumunska. Čím podvodníci své oběti přesvědčují?
Známe nejlepší výmluvy podvodníků s auty. Jaké jsou?

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

V Cebii, u které si můžete prověřit historii jakéhokoliv auta, odhalují každý měsíc hromadu podvodů, a znají tak nejrůznější výmluvy nepoctivých prodejců, jak zákazníky matou a snaží se je – a jak jsme již řekli, zpravidla úspěšně – podvést. Přinášíme pět velmi častých výmluv, které když uslyšíte, zasmějte se a běžte o autobazar dál. Zkuste se také otestovat, zda máte přehled o tom, jak časté některé podvody jsou.

1. Teď už bourané není

Ano, toto je velmi časté vysvětlení nepoctivých prodejců, proč neinformují kupující o tom, že auto bylo v minulosti havarované. Jak sami říkají, v inzerci lze zpravidla zaškrtnout jen havarované či nehavarované, a pokud tedy na autě nejsou v současné chvíli viditelné známky poškození, proč by o tom zákazníka informovali?

Otázka: Kolik procent desetiletých aut je po havárii? 

2. Jo, to se tenkrát rozbil tachometr

Výmluva, která má vysvětlit, proč tachometr ukazuje menší kilometrový nájezd, než odpovídá skutečnosti. I když se to zřídka stát může, tato výmluva je tak častá, že by tachometry patřily k nejporuchovějším částem vozů. 

Otázka: Kolik procent aut má stočený tachometr? 

3. Po prvním majiteli? No jo, v Česku

Dva ze tří inzerátů, u nichž prodejce uvádí, že je auto po prvním majiteli, klamou. I v tomto případě ale mají prodejci připravené eso v rukávu – vymlouvají se, že mysleli prvního majitele v České republice. Co na tom, že v zahraničí auto vystřídalo několik vlastníků. Navíc ani tato výmluva neodráží realitu, protože značná část těchto aut měla více majitelů i v Česku. 

Otázka: Kolik procent inzerátů uvádí, že je auto po prvním majiteli? 

4. To nemůže být stočené, v tom jezdila Péťa

Ano, když v tom jezdila usmívající se a milá Péťa, tak přece to auto musí být v pořádku, protože ona by nebyla schopná ho ani stočit, natož nabourat. Realita ale byla zcela jiná. Péťa si auto koupila od známého, kterému důvěřovala, a sama se nestačila divit, co všechno už mělo za sebou. I když dáváme za příklad skutečný případ Péti, výmluvy na partnerky či ženy jsou obecně poměrně časté a s trochou nadsázky je lze připodobnit k německým důchodcům, kteří jezdí na nákupy. 

5. Taková auta se běžně prodávají všude

Vysvětlení prodejce, proč prodává auta se stočeným tachometrem nebo po totálních haváriích, je někdy zcela jednoduché. Prostě taková auta jsou, prodávají se všude (zde v reakci doplníme, že prodávají se hodně, ale nikoli všude), zákazníkům to nevadí, tak proč je neprodávat. Ještě by se však hodilo dodat, že taková auta jsou pro prodejce zlatý důl. 

Otázka: Vyskytují se podvody častěji u aut s tuzemským původem, nebo se zahraničním, či je výskyt zhruba stejný? 

Otázka: Je bezpečnější koupit auto od známého, nebo v autobazaru? 

Zdroj: Shutterstock

Odpovědi

Kolik procent desetiletých aut je po havárii?

Statisticky zhruba 60 %. Může se jednat o banální poškození, jako je výměna blatníku či nárazníku, ale také o totální škodu. V inzerci se o havárii zpravidla nedozvíte. 

Kolik procent aut má stočený tachometr?

Zhruba třetina, velmi časté je to u aut dovezených ze zahraničí, kdy se tachometr stočí ještě před přihlášením vozidla v České republice. Odhalit se to dá především kontrolou historie vozu. 

Kolik procent inzerátů uvádí, že je auto po prvním majiteli?

Neuvěřitelných 46 %. Přitom ve skutečnosti je jich jen zhruba 16 %. Důvod je jednoduchý – auto se zatraktivní, rychleji prodá a cena se navýší až o 5 %. 

Je bezpečnější koupit auto od známého, nebo v autobazaru?

Podle našich zkušeností se mezi prodeji od známého (nebo ještě lépe známého známého), děje velké množství podvodů a bez prověření historie vozidla je taková koupě poměrně riziková. Oproti tomu někteří velcí prodejci nabízejí například historii najetých kilometrů od Cebia zdarma a poskytují VIN, aby si zákazník mohl prověřit i případné havárie a získat další informace. 

Vyskytují se podvody častěji u aut s tuzemským původem, nebo se zahraničním, případně je výskyt zhruba stejný?

Jednoznačně u aut se zahraničním původem, byť i u aut s českým původem se ve velkém podvádí. Až čtyři inzeráty z pěti neříkají o autě všechny zásadní věci, které byste měli vědět. U dovezených aut ze zahraničí je obzvlášť potřeba vybírat seriózního prodejce. 

Prověřit si historii auta lze z domova online na www.cebia.cz. Během několika málo minut se můžete dozvědět, zda nemá auto stočený tachometr, nebylo havarované a případně jak a jaká byla výše škody a případně můžete vidět i fotografie vozidla po havárii, kdy bylo vyrobené a uvedené do provozu, pro jakou zemi bylo vyrobené, zda není odcizené či zatížené leasingem nebo spotřebitelským úvěrem, zda nebylo provozované jako taxi, jaká je jeho servisní historie, jaká je jeho skutečná výbava dle výrobce (inzeráty často obsahují vyšší výbavový stupeň, než vozidlo má!), jak a za kolik bylo v minulosti inzerované, a řadu dalších užitečných informací. Prověřit si lze auta jak s českým, tak zahraničním původem. Společnost Cebia pomáhá motoristům bojovat proti podvodům při prodeji ojetých aut letos už 33. rokem.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services