Otevírací doba obchodů 8. května. Zavřou na svátek?

Jana Divinová | rubrika: Když se řekne | 29. 4. 2022 05:00 aktualizováno 6. 5. 2022 17:30 | 1 komentář
Jak jsou otevřené řetězce s potravinami během květnových svátků? První svátek nakoupíte všude, druhý bude až na výjimky zavřeno.
Otevírací doba obchodů 8. května. Zavřou na svátek?

Ilustrační foto: Shutterstock

Svátek práce (1. května) i Den vítězství (8. května) letos připadají na neděli. Za běžných okolností platí, že 1. května mohou mít obchody nad 200 metrů čtverečních otevřeno, zatímco 8. května musí mít podle zákona o prodejní době v maloobchodě zavřeno.

Situaci však letos mění nouzový stav, který vláda vyhlásila v souvislosti s vlnou uprchlíků. Během nouzového stavu totiž tento zákaz neplatí.

Velké řetězce s potravinami se přesto rozhodly, že 8. května dají zaměstnancům volno tak, jako kdyby zákaz prodeje platil. Stejně jako při předchozích nouzových stavech tedy dobrovolně nechají obchody zavřené. Výjimkou jsou některé prodejny, pro které by podle zákona platila jiná výjimka: jde o prodejny na železničních či autobusových nádražích a letištích.

Lidl

V neděli 1. května mají všechny prodejny Lidlu běžnou otevírací dobu. Naopak o týden později, v neděli 8. května, budou všechny prodejny zavřené.

Kaufland

První květnovou neděli zůstane otevřený i Kaufland. O týden později, 8. května, bude všech 139 prodejen zavřeno.

Penny

V neděli 1. května platí ve všech prodejnách Penny běžná otevírací doba. V neděli 8. května budou všechny prodejny zavřené, přestože to letos podle zákona není nutné.

Tesco

Ve všech prodejnách Tesco bude 1. května otevřeno a 8. května zavřeno. V sobotu 7. května se zkrátí prodejní doba hypermarketů s nonstop provozem do 23:00, stejně tak o hodinu dříve zavřou hypermarkety s provozem do půlnoci. V pondělí 9. května se všechny prodejny Tesco otevřou až v semd ráno. Od úterý se vrátí do běžného režimu.

Billa

Prodejny Billa zůstanou 1. května otevřené, naopak v neděli 8. května budou až na několik výjimek zavřeny. Těmi výjimkami jsou Billa na pražském na Letišti Václava Havla, na hlavním vlakovém nádraží v Praze a v Brně. Otevřeny zůstanou také prodejny Billa stop&shop na čerpacích stanicích Shell.

Albert

Prodejny Albert zůstanou 1. května otevřené, naopak 8. května budou zavřené. Jedinou otevřenou prodejnou zůstane 8. května hypermarket v obchodním centru Mercury v Českých Budějovicích, který je v místě dopravního uzlu (nádraží).

Globus

Hypermarkety Globus mají v neděli 1. května otevřeno podle běžné prodejní doby, tedy od 7 do 21 hodin. O týden později, v neděli 8. května, budou všechny hypermarkety zavřené.

Makro

Prodejny Makro jsou během státních svátků 1. a 8. května otevřené podle standardní otevírací doby.

Čtěte na Peniaze.sk: Prázdniny a svátky na Slovensku

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Obleč se jako včelař, dostaneš slevu na cukr, láká Penny

17. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Obleč se jako včelař, dostaneš slevu na cukr, láká Penny

Penny láká na poněkud netradiční slevu. Kdo v pondělí 20. května přijde na prodejnu řetězce oblečený ve včelařském oblečení, dostane cukr krystal bílý za sníženou cenu 14,90 koruny... celý článek

Jak reklamovat problémovou dovolenou. Na návrat domů nečekejte

17. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Jak reklamovat problémovou dovolenou. Na návrat domů nečekejte

Neproběhla vysněná dovolená podle vašich představ? Poradíme, kdy můžete dostat své peníze zpět a jak při reklamaci efektivně postupovat.

Penny rozšiřuje prodej na dálku. Nákup rozveze už i po Praze

16. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Penny rozšiřuje prodej na dálku. Nákup rozveze už i po Praze

Online objednávku a rovážku přes aplikaci dopravní společnostii Wolt testuje diskontní řetězec Penny už od loňského roku. Doteď mohli službu vyzkoušet zákazníci v Brně a Hradci Králové. Nově... celý článek

Pozor na Temu. Manipuluje a nechrání uživatele, stěžuje si dTest

16. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Pozor na Temu. Manipuluje a nechrání uživatele, stěžuje si dTest

Skupina evropských spotřebitelských organizací včetně českého dTestu podala stížnost na čínské online tržiště Temu. 

Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

Loni polský řetězec Biedronka oznámil, že se chystá na Slovensko. Češi i Slováci z pohraničí si ho oblíbili kvůli nízkým cenám. Otazník ale visí nad kvalitou a původem potravin. Biedronka... celý článek

Partners Financial Services