Pamětní stříbrná mince připomíná Adolfa Loose

pk | rubrika: Aktuality | 1. 12. 2020
Pamětní stříbrná mince připomíná Adolfa Loose

Zdroj: ČNB

Česká národní banka vydává pamětní stříbrnou dvousetkorunu k připomenutí 150. výročí narození Adolfa Loose. V prodeji bude od středy 2. prosince u vybraných smluvních partnerů, tedy v numismatických obchodech.

„Nominální hodnota mince 200 korun není totožná s prodejní cenou. Ta je vyšší a zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH,“ říká mluvčí ČNB Markéta Fišerová. Autorem mince je medailér Asamat Baltaev, razila ji Česká mincovna v Jablonci nad Nisou.

Pamětní dvousetkoruna je vyražená ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi. Má průměr 31 milimetrů a hmotnost 13 gramů. V běžné kvalitě s vroubkovanou hranou je emitováno 5 600 kusů, dalších 10 700 kusů je vyraženo ve špičkové kvalitě, která se vyznačuje vysoce leštěným mincovním polem, matovaným reliéfem a hladkou hranou s vlysem.

Adolf Loos je považován za zakladatele moderního pojetí architektury a řadí se do úzké skupiny nejuznávanějších předválečných moderních architektů. Jeho portrét najdeme na rubové straně pamětní mince. Na lícní straně je jihozápadní stěna Müllerovy vily v Praze na Ořechovce.

Další pamětní stříbrnou minci v nominální hodnotě 200 Kč plánuje ČNB vydat 8. září. Má připomínat 100. výročí úmrtí Jana Janského, objevitele čtyř základních krevních skupin. Emisní plán ČNB počítá pro rok 2021 se třemi stříbrnými dvousetkorunami, jednou stříbrnou pětisetkorunou s hologramem, mimořádnou stříbrnou desetitisícikorunou o průměru 100 mm, dvěma zlatými pětitisícikorunami a jednou zlatou desetitisícikorunou.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pravda o slevách. Nové důkazy, jak e-shopy čarují s cenou

1. 12. 2020 | Jakub Balada | 11 komentářů

Pravda o slevách. Nové důkazy, jak e-shopy čarují s cenou

Díky Hlídači shopů si můžete ověřit, jaká je skutečná sleva a jestli ji obchodníci uměle nezvyšují. Podívejte se, co zjistil během letošního Black Friday.

Platba odešla bez vašeho vědomí. Pozor na podvod

23. 11. 2020 | Petr Kučera | 9 komentářů

Platba odešla bez vašeho vědomí. Pozor na podvod

Česká národní banka (ČNB) upozorňuje na podvodné telefonní hovory z bezplatné telefonní linky 800 205 205, při kterých jsou jménem ČNB od osob vyžadovány citlivé informace k platbám,... celý článek

Český rekord. Státovka se vydražila za 12 milionů

21. 11. 2020 | Petr Kučera | 1 komentář

Český rekord. Státovka se vydražila za 12 milionů

Pětitisícová státovka z roku 1919 se prodala za víc než dvanáctinásobek své vyvolávací ceny. Aukční společnost Bankovky.com stanovila její startovací cenu na jeden milion, zájemce ji... celý článek

Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné

8. 10. 2020 | Veronika Doskočilová | 22 komentářů

Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné

Zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se před týdnem vydražil za rekordních 23 milionů korun, u sebe nejspíš nemáte. Možná ale v peněžence najdete zdánlivě obyčejné mince... celý článek

Nejdražší mince i obraz. Česko má nové aukční rekordy

5. 10. 2020 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejdražší mince i obraz. Česko má nové aukční rekordy

Zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937 se na páteční aukci vydražil za 23 milionů korun. Stal se tak nejdražší československou mincí, přestože – na rozdíl od koruny – nikdy nebyl... celý článek

Partners Financial Services