Český rekord. Státovka se vydražila za 12 milionů

pk | rubrika: Aktuality | 21. 11. 2020 | 1 komentář
Český rekord. Státovka se vydražila za 12 milionů

Zdroj: Bankovky.com

Pětitisícová státovka z roku 1919 se prodala za víc než dvanáctinásobek své vyvolávací ceny. Aukční společnost Bankovky.com stanovila její startovací cenu na jeden milion, zájemce ji koupil za 12,1 milionu. 

Státovka byla hlavním magnetem páteční internetové dražby. „Jde o nejvzácnější československé papírové platidlo,“ říká spolumajitel společnosti Aleš Kohout. Původně odhadoval, že se její cena může vyšplhat až na čtyřnásobek. Ve veřejné nabídce se objevila poprvé po 26 letech. V květnu 1994 se vydražila za 280 tisíc korun.

Státovka – bankovka vydaná státem, nikoliv národní bankou – s nominální hodnotou 5000 Kč z 15. dubna 1919 byla v oběhu do roku 1921. Na líci má stejný motiv jako rakousko-uherská tisícikoruna z roku 1902 – secesní portrét paní Leflerové, manželky jednoho z autorů (rakouského malíře a grafika Heinricha Leflera). Autorem většiny ostatních státovek z roku 1919 je Alfons Mucha, proto jsou mezi sběrateli známé jako takzvané Muchovky.

„Po dlouhou dobu se ve sběratelských kruzích vědělo jenom o sedmi exemplářích. Až v roce 1990 se potvrdila existence patnácti kousků a v roce 2003 dokonce dvaceti šesti. V současné době je jich v soukromých a veřejných sbírkách na území České republiky a v zahraničí pouhých 36. Mezi samotnými sběrateli je však jenom 13 kusů. Zbylé exempláře vlastní právnické osoby, u kterých se nedá očekávat, že by se dostaly na sběratelský trh. Jedná se například o Českou národní banku, Národní muzeum nebo Zemské muzeum Olomouc,“ upřesňuje Kohout.

Na páteční aukci se dražilo celkem 570 papírových platidel, které se vyskytovaly na území českých historických zemí v letech 1762 až 2019. Dražila se kompletní nabídka bankovek 20. století. Dalším unikátem byla státovka o nominální hodnotě 500 Kč z roku 1919 s vyvolávací cenou 200 tisíc korub, která se nakonec prodala za 1,5 milionu. Cena jejího perforovaného exempláře se vyšplhala na 1,45 milionu. 

Nemáte v peněžence poklad? Projděte si vzácné koruny

Zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se nedávno vydražil za rekordních 23 milionů korun, u sebe nejspíš nemáte. Možná ale v peněžence najdete zdánlivě obyčejné mince a bankovky, které jsou přesto něčím výjimečné. Dostat za ně můžete několikanásobek nominální hodnoty. Pojďme to zkusit.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services