Dobírka už není králem, Češi častěji platí kartou

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 29. 5. 2020
Dobírka už není králem, Češi častěji platí kartou

Zdroj: Shutterstock

Za nákup na internetu platí Češi nejčastěji platební kartou. Její náskok před dříve nejrozšířenější dobírkou se za poslední rok výrazně zvýšil. Ukázal to průzkum agentury SC&C pro Českou bankovní asociaci.

Lidé mohli uvést víc způsobů placení současně. Platební kartu zmínilo 58 procent (loni 54 procent), dobírku 48 procent (loni 53 procent). Průzkum, který asociace představila včera, proběhl už v lednu, tedy ještě před omezeními kvůli koronaviru.

Zdroj: ČBA

Klikněte pro zvětšení.

Dodatečný průzkum pak zjistil, že uzavření kamenných obchodů a omezení pohybu přivedlo k online nakupování další zákazníky, případně ti stávající začali platit online místo dobírky. „Otázkou je, zdali pouze dočasně. Mnoho e-shopů totiž zrušilo možnost dobírky s platbou při převzetí zásilky v hotovosti s ohledem na hygienická opatření a ochranu doručovatelů,“ říká Tomáš Hládek, poradce České bankovní asociace pro platební styk.

Pětina lidí nakupovala během karantény online častěji než dřív. Šest procent začalo na internetu nakupovat i věci, které předtím nekupovalo. A tři procenta lidí si vyzkoušela online nákup vůbec poprvé. Skoro pětina lidí (18 %) začala upřednostňovat online způsoby placení před dobírkou.

Zdroj: ČBA

Klikněte pro zvětšení.

Zdroj: ČBA

Klikněte pro zvětšení.

Češi při online nákupech nejčastěji využívají stolní počítač či notebook (celkem 78 %). Mobilní telefon preferuje 20 % a tablet 2 %. „To lze přisuzovat většímu uživatelskému komfortu, větší plocha obrazovky například umožňuje přehlednost položek v e-shopu,“ upřesňuje Hládek. Většina (84 %) dotázaných má na příslušném zařízení, z něhož nakupují, nainstalovaný antivirus.

Průzkum se zajímal také o důvody, proč lidé (bylo jich jenom 58) nenakupují na internetu. Nejčastěji uváděli obavy ze špatného výběru (42 %), strach z podvodu (40 %), obavy o bezpečnost svých údajů (27 %), obavy o bezpečnost peněz na účtu (26 %) nebo neznalost práce s internetem (8 %).

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services