Inflace se blíží ke 4 %. Už je na vrcholu, věří ekonomové

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 10. 3. 2020 09:15 aktualizováno 10. 3. 2020 09:40 | 2 komentáře
Inflace se blíží ke 4 %. Už je na vrcholu, věří ekonomové

Překvapení? (ilustrační foto: Shutterstock)

Spotřebitelské ceny stouply letos v únoru o 3,7 % oproti stejnému měsíci předchozího roku. Meziroční inflace je tak o 0,1 procentního bodu vyšší než v lednu. Oznámil to Český statistický úřad.

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v únoru opět největší vliv ceny v oblasti bydlení, uvedli statistici. Elektřina zdražila o 9,7 %, vodné o 5,3 %, stočné o 4,5 %, nájemné z bytu o 4,3 %, zemní plyn o 0,4 %.

Druhý největší vliv na inflaci měly potraviny a nealkoholické nápoje. Například ceny ovoce jsou o 19,3 % vyšší než před rokem, vepřového masa o 17,6 %, cukru o 15,3 % a uzenin o 14,4 %. Ceny brambor v únoru meziročně klesly o 6,7 %, zatímco v lednu rostly o 5,1 %.

Lihoviny jsou dražší o sedm procent, tabákové výrobky o 2,7 %, pivo o 2,3 %. Ceny v oblasti dopravy jsou o 2,7 % vyšší než před rokem, ceny stravovacích služeb o 5,6 % a ceny ubytovacích služeb o 5,7 %. Meziroční cenový růst podle statistiků zrychlil u oděvů (ceny stouply o 4,8 %) a obuvi (o 3,8 %). Dál klesají ceny telefonních a faxových služeb – meziročně o 3,9 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v únoru rovná tři procenta.

Oproti letošnímu lednu stouply spotřebitelské ceny v únoru o 0,3 %, především kvůli zvýšení cen v oblasti rekreace a kultury. Ceny dovolených s komplexními službami stouply o 5,6 %.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřinu, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

„Za únorovým růstem indexu spotřebitelských cen je především dražší rekreace. V únoru byla zimní sezóna v plném proudu, což se projevilo zvýšením cen lyžařských zájezdů o 5,6 procenta. Vzhledem k solidní poptávce si hotely, penziony a cestovní kanceláře mohly dovolit letos zvýšit ceny o něco více než v předchozích sezónách. Dále se zvyšovaly také ceny nábytku, domácích spotřebičů a dalšího bytového zařízení. Po skončení sezónních slev se zvýšily také ceny oblečení a obuvi. Obvykle sezóna výprodejů a slev probíhá v lednu a únoru, letos však skončila dříve,“ upřesňuje ekonom David Marek ze společnosti Deloitte.

Analytik Jakub Seidler z ING Bank očekává, že od příštího měsíce by měl růst cen začít zpomalovat, a to kvůli propadu cen ropy na světových trzích. „Pokud ropa setrvá na současných úrovních po dobu několika čtvrtletí, inflace bude letos zhruba o půl procentního bodu nižší, než jsme předpokládali začátkem roku, a bude se tak pohybovat kolem 2,6 %,“ říká Seidler.

Také ekonom Petr Dufek z ČSOB věří, že inflace na únorové vysoké úrovni dlouho nezůstane. „Propad cen ropy, za nímž by mělo následovat rovněž prudké zlevňování pohonných hmot, vrátí úroveň české inflace pod úroveň tří procent dříve, než se ještě před týdnem zdálo,“ očekává. Inflace podle něj právě kulminuje a brzy ji už čeká rychlý pokles pod hranici tří procent – tedy pokud se situace na trhu s ropou rychle nevrátí do dřívějšího „normálu“ řízeného produkčními škrty.

Na úrovni 3,7 % byla meziroční inflace naposledy v únoru 2012, v březnu téhož roku vystoupala ještě na 3,8 %.

„Po únorovém zvýšení na nový několikaletý rekord inflace zřejmě dosáhla svého cyklického vrcholu. Cenový růst budou na jedné straně kvůli efektu vyšší daně tlačit nahoru zdražující cigarety, na druhé straně se ovšem rýsuje podstatné zlevnění pohonných hmot,“ říká analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

29. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

Někdy otevřeno, jindy zavřeno. Vyznat se v zákazu prodeje během svátků není snadné. Tady je přehled pro začátek května.

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

28. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

Peníze se musí točit. V našem kvízu jsme je otočili lícemi dolů. A vy si teď podle zadní strany zkuste vzpomenout, co je vpředu.

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 6 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Partners Financial Services