Makro má výjimku ze zákazu prodeje, otevře 26. prosince

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 25. 11. 2019

Velkoobchody dostaly výjimku ze zákazu prodeje o vybraných svátcích. Novela zákona o prodejní době, kterou letos schválil Parlament, se poprvé projeví o Vánocích. Řetězec Makro už oznámil, že toho využije.

„Všechny prodejny sítě velkoobchodů Makro Cash & Carry ČR budou na druhý svátek vánoční – 26. prosince – otevřeny od 8 do 18 hodin. Zákazníci se zlatou kartou Makro mohou v tento den začít nakupovat dokonce o hodinu dříve než ostatní,“ říká mluvčí řetězce Romana Nýdrle.

Podobně jako poslanci, kteří výjimku prosadili, obhajuje i Makro otevření prodejny snahou „zajistit plynulé zásobování restaurací a drobných prodejen i ve vánočním čase, na který se zákazníci z řad podnikatelů museli kvůli zákazu roku často velmi složitě předzásobovat“.

ČOI doteď udělala 2307 kontrol zákazu. Dala zatím 33 pravomocných pokut, Alza už má platit dva miliony.

Zákaz prodeje: Alza dostala už osm pokut, jednoznačně nejvíc


Měl by se změnit nebo snad úplně zrušit zákon, podle kterého zůstávají obchody o svátcích zavřené? Ptáme se ekonomů, politiků, právníků, zaměstnanců i zaměstnavatelů.

Očima expertů: O svátcích zase otevřít?

Zastánci výjimky argumentovali tím, že uzavření velkoobchodů ohrožuje zásobování těch podniků, které můžou mít o svátcích otevřeno. Kromě restaurací a dalších stravovacích zařízení jde o menší prodejny do 200 metrů čtverečních.

Výjimku ze zákazu mají už od začátku také větší prodejny na železničních a autobusových nádražích. Omezení se netýká ani čerpacích stanic, lékáren a prodejen ve zdravotnických zařízeních. Bez ohledu na velikost a umístění ale musí mít zavřeno zastavárny, obchody s použitým zbožím nebo výkupny odpadů.

Zákaz se týká 1. ledna, Velikonočního pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den musí obchody zavřít po poledni. Naopak běžně prodávat můžou na Velký pátek, 1. května, 5. a 6. července nebo 17. listopadu.

Řetězec Penny Market oznámil, že stejně jako loni neotevře prodejny ani na Štědrý den dopoledne, aby si zaměstnanci mohli užít Vánoce s rodinou.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Partners Financial Services