V Praze vydražili historické mince za víc než 150 milionů korun

jih | rubrika: Aktuality | 25. 11. 2019
V Praze vydražili historické mince za víc než 150 milionů korun

V Praze se na konci minulého týdne vydražily historické mince, medaile a bankovky za více než 150 milionů korun. Aukce, kterou v pátek a v sobotu 22. a 23. listopadu v pražském hotelu Mandarin Oriental pořádal numismatický aukční dům Macho & Chlapovič, se zúčastnili sběratelé z Evropy, Asie, Ameriky i Afriky.

Mezi nejvzácnější předměty patřila zlatá dvacetidukátová medaile z roku 1743, vydaná u příležitosti korunovace Marie Terezie v Praze. Její vyvolávací cena začínala na částce 60 tisíc eur (1,56 milionu korun). Ještě vyšší vyvolávací cenu měl vyhledávaný zlatý pětidukát Rudolfa II. z roku 1606 ražený v Praze, který pocházel ze staré prvorepublikové sbírky. Zájemcům byl nabídnut za vyvolávací cenu 100 tisíc eur (2,6 milionu korun).

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Oba předměty byly vydraženy shodně každý za 288 tisíc eur, tedy v přepočtu za 7,35 milionu korun včetně aukční přirážky.

„Trend zvyšující se obliby a zájmu Čechů o numismatiku se projevil i při naší druhé letošní aukci zde v České republice. Stále více lidí vyhledává numismatiku jako alternativní a bezpečnou formu investice.“, říká Jan Jelínek z aukčního domu Macho & Chlapovič.

Zajímavou položkou byla také první emise státovky z roku 1919 s nominální hodnotou 500 korun, jejímž autorem je Alfons Mucha. Tento mimořádně zachovalý exemplář, jehož vyvolávací cena začínala na 40 tisících eur (1,04 milionu korun), se vydražil za 2,3 milionu korun.

Dražba byla rozdělena do dvou částí podle období, ze kterých mince pochází. V první části se dražily mince a medaile z období Marie Terezie (1740-1780), Františka Lotrinského (1708-1765) a Josefa II. (1741-1790) ze sbírky Jaroslava Kokoluse.

Druhá, všeobecná část dražby, se nesla ve znamení různorodých mincí, medailí a bankovek. Zájemci mohli vybírat ze široké palety od antických a keltských mincí, přes bohemikální ražby, ražby mincí rodu Habsburků z našeho území až po současné mince a bankovky. Mince v aukci pocházely z různých částí světa, nejčastěji byl jejich původ z Česka, Slovenska, Německa a Rakouska.


Čtěte více:

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

mince, numismatika, sběratelství

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services