Test: Ruské zmrzliny uspěly, v Kauflandu do ní dávají něco navíc

| rubrika: Aktuality | 9. 7. 2019 14:21

Ruské zmrzliny prodávané v Česku jsou většinou kvalitní. V testu spotřebitelského časopisu dTest propadla jediná z jedenácti zkoumaných vzorků. V laboratoři dTest zkoumal čistotu mléčného tuku, množství obsaženého cukru a rychlost odtávání zmrzliny.

Ruská zmrzlina je obecné označení pro smetanový mražený krém vložený mezi dvě oplatky. Základem smetanové zmrzliny je mléčný tuk. Zmrzlinová vyhláška říká, že smetanový mražený krém musí obsahovat nejméně 8 procent mléčného tuku. Této podmínce testované smetanové zmrzliny vyhověly – obsahovaly od 8,1 do 14,4 procenta mléčného tuku.

Zmrzlinová vyhláška zároveň ve smetanových mražených krémech zakazuje přítomnost rostlinných olejů. „V laboratoři jsme odhalili problém u zmrzliny Kaufland/K-Classic Moroženoje. Ve 100 g obsahovala 9,9 gramu tuku, z toho 1,8 gramu tuků rostlinných. Výrobce ji přitom deklaruje jako smetanový mražený krém. Za klamání zákazníků si proto odnesla celkově nedostatečnou známku. Kvůli porušení legislativy jsme podali podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci k prověření a nápravě,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Koupené zmrzliny byly většinou postaveny na smetaně, ve dvou případech výrobci použili máslo. V jednom případě výrobce použil kokosový tuk, ale poctivě ho přiznal na obalu a zmrzlinu neoznačil jako smetanový krém.

K obsahu cukru ve zmrzlinách se česká vyhláška nevyjadřuje. Průměrně můžeme v ruské zmrzlině počítat podle výsledků testu s necelými 17 % cukru.

Ruské zmrzliny v testu překvapily příkladnou stabilitou. Během prvních patnácti minut z deseti zmrzlin neubylo vůbec nic. Jedenáctá zmrzlina začala odtávat trochu dříve; pravděpodobně proto, že neobsahovala stabilizátory jako karubin nebo guarovou gumu.

Součástí hodnocení výrobků byla také kontrola informací na obalech, zejména výživových údajích. Na obalech tří výrobků byly nepřesné údaje o cukru; množství tuku výrobci uváděli správně.

„Dále nás zajímalo, zda mražený krém obsahuje glukózový sirup, stabilizátory, škrob a přírodní aromata. Při hledání co nejčistšího složení jsme byli trochu zklamaní. Zmrzlinu zcela podle našich představ - tedy bez glukózového sirupu, stabilizátorů, škrobu a s přírodními aromaty - jsme mezi testovanými vzorky nenašli,“ konstatuje Hana Hoffmannová.

V Rusku se sendvičová zmrzlina vyrábí od třicátých let 20. století, po válce se stala žádaným exportním artiklem a dovážela se i do Československa. A označení původu se stalo synonymem pro celý zmrzlinový druh, bez ohledu na místo výroby.

„Pro testování se nám podařilo sehnat 11 zmrzlin, devět z nich bylo českého původu, jedna polská a jedna litevská. Ruský výrobek se nám bohužel nepodařilo sehnat ani v prodejně s ruskými specialitami,“ popisuje Hana Hoffmannová.

Odeslat
e-mailem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

dtest, nakupování, testy

Partners Financial Services
 
 

Přihlášení

Jméno

Nemáte registraci? Zaregistrujte se zde!

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.OK

Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.