Nepatrné zlepšení po českomoravsku

Jan Žáček | 27. 9. 2002
Nepatrné zlepšení po českomoravsku
Ve světě internetu letí vše kupředu hyperrychlostí. Zda si toho všimli tvůrci webu Českomoravského penzijního fondu, je otázkou. Podívejte se na výsledek třetí části naší soutěže Best Web 2002 v kategorii penzijní fondy.
www stránky finančních institucí
Připravili jsme pro vás cestopis po serverech na českém internetu. Týden co týden se podíváme na jednu finanční instituci a její způsob prezentace na síti sítí. Hodnotíme vždy pět nejvýznamnějších firem daného oboru (banky, stavební spořitelny, investiční společnosti...), každý týden jednu. Poté (v šestém týdnu) bude následovat článek shrnující využití internetu daným odvětvím.
Hlavním hodnotitelem je Jan Žáček, porotu serveru Peníze.CZ tvoří deset osobností.
Adresa dnes hodnocených stránek:
www.cmpf.cz

Hodnocení - výsledky
Kreativní rovina: 2 Marketingová rovina: 3 Informační rovina: 2 Grafická rovina: 4 Navigační rovina: 3 Technická rovina: 3 Použitelnost: 2
Výsledná známka: 2,71



Kreativní rovina:

Aby se hodnocený web od konkurence tolik neodlišoval, zvolil grafik opět barevnou kombinaci modré a šedé barvy. Pro hodnotitele i potenciální klienty je určitě těžký úkol mezi stejnými prezentacemi v uniformních barvách rozlišit konkrétní fond. Jako jediné plus v oblasti kreativity by se dal označit motýl na úvodní straně, který zvítězil boj nad rozesmátým párem. Bohužel se ale stránky ani v oblasti kreativity od loňského hodnocení nezměnily.

Výsledná známka (jako ve škole): 2



Marketingová rovina:

Ani v případě Českomoravského penzijního fondu se nový vlastník zatím výrazněji neprojevil. Stejně tak jako v případě předchozích hodnocení došlo pouze k přemalování vývěsního štítu, ale na integraci produktů, použití corporate identity nebo on-line marketingu zatím nedošlo. Budeme doufat, že se na změně k lepšímu pracuje, a že v příštím hodnocení bude znát posun k lepšímu.

Výsledná známka: 3



Informační rovina:

Informace na stránkách se dají pojmenovat jednoduše - brochure-ware. Opsané letáky doplněné výroční zprávou a přidané excelovské grafy. Když se na stránky podívám, rozhodně mě nemotivují k pořízení penzijního připojištění nebo změně fondu. Informace jsou prezentovány natolik suchou a sterilní formou, že nikoho nemohou nadchnout. Na druhou stranu fond svou informační povinnost určitě splnil.

Výsledná známka: 2



Grafická rovina:

Provedení navigace mi přijde velmi amatérské. Změna navigace z grafické na textovou, která uvolnila prostor pro více položek ve vodorovném menu, skončila graficky velmi žalostně. V kombinaci s podtrháváním a různou sytostí modré barvy je podoba navigace krokem o mnoho let zpět do historie.

Kromě ruky s motýlem na úvodní straně a několika zvětšených ikon z Microsoft Wordu na další grafiku uvnitř webu nenarazíte. Motiv motýla není dále rozvíjen, podpořen a prezentovaná grafika stránek dává tušit, že při přípravě webu nebyla grafická úroveň hlavním požadavkem.

Výsledná známka: 4



Navigační rovina:

V hodnocení grafiky sice navigace nedopadla nejlépe, ale uživatel pravděpodobně nebude mít problém najít to, co hledá. Výrazným ulehčením orientace na stránkách je rychlá navigace, která umožňuje pohyb mezi stránkami pomocí volby v záhlaví. Jen bych doplnil, že ovládání by mělo být doplněno o tlačítko provedení volby, protože někteří z uživatelů mají z bezpečnostních důvodů JavaScript zablokovaný. Fulltextové vyhledávání je pro uživatele velkou pomůckou. Výsledek je ale nespolehlivý, protože například při hledání slova „výpočet“ vám vůbec nenajde stránku s formulářem výpočtu, na kterou najdete odkaz z hlavního vodorovného menu.

Výsledná známka: 3



Technická rovina:

Stránky jsou díky nulové grafice hodně rychlé, což ocení domácí uživatelé. Díky absenci technických fines jsou stránky zobrazitelné ve všech prohlížečích, což ocení všichni. Při hodnocení technické úrovně je třeba poznamenat, že stránky nenabízí ani možnost uzavřít smlouvu on-line, ani sekce pro partnery, a jediné, co lze hodnotit, je kvalita HTML kódu. A co hodnotit na HTML značkách?


Výsledná známka: 3



Použitelnost:

Stránky vás vybaví veškerými informacemi, které budete pro uzavření smlouvy s penzijním fondem potřebovat, škoda jen, že nelze smlouvu uzavřít korespondenčně přes internet. Opět bych jen opakoval výtku o nevyužití všech možností, které internetové prezentace nabízí. Distribuční síť fondu je ale bohatá, smlouvu můžete uzavřít na všech poštách, pobočkách PVT a na pobočkách ČSOB, takže najít nejbližší místo vašemu bydlišti by nemělo být složité.

Výsledná známka: 2


Závěr:
Fond sice po výtkách odstranil z titulní strany počítadlo, přidal hledání a změnil navigaci, ale v jiných oblastech pokrok neudělal. Za rok toho není moc. Podle všeho penzijní fondy přistupují k webovým prezentacím jako nutnému zlu, k nechtěnému dítku, které si velkou péči nezaslouží. Jde sice o krok vpřed, ale zatím velmi nepatrný.

Doufám, že k tomuto hodnocení máte co říci a přidáte svůj názor.

Hodnocení webu porotou serveru Peníze.CZ (známky jako ve škole)
MD NG EH GH VI PJ RJ PN PP TT průměr
obsah - 2 1,5 2 - 3 1,5 - 1,5 2 1,92
vzhled - 3 2,5 3 - 4 2 - 4 3 3,07
Vysvětlivky: MD - Michal Drtina, Vltava-Labe Press; NG - Naveed Gill, Tiscali; EH - Eda Hekšová, CREDIT SUISSE ASSET MANAGEMENT; GH - Gabriela Hrušková, Tiscali; VI - Vladimír Iliev, Strategie; PJ - Pavel Janeček, Pioneer; RJ - Radovan Jelen, Forrest Gump; PN - Petr Nešpůrek, ARBOmedia; PP - Pavla Paseková, Českomoravská stavební spořitelna; TT - Tomáš Tyll, Nexen
Slovní komentáře jednotlivých porotců najdete na speciální stránce.

Vytrženo z kontextu
...Úvodní stránka ctí barvy své mateřské banky, ale obrázek dlaně s přiskenovaným motýlkem je odpuzující.... hodnotí grafickou úroveň prezentace Pavla Paseková (Celý názor)
... Tento styl www stránek bych snad pochopil u maličké firmy, ale u tak velkého penzijního fondu, potažmo banky, bych jej nečekal ... myslí si Pavel Janeček (Celý názor)


---> Kdo jsou porotci serveru Peníze.CZ? Seznamte se s nimi <---

Navštívili jste internetové stránky Českomoravského penzijního fondu? Líbily se vám? Našli jste na nich vše, co jste hledali? Napište nám své zkušenosti a názory.


Partneři soutěže
Tiscali
Strategie

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Internet

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co o webu Českomoravského penzijního fondu soudí porotci Peníze.cz

27. 9. 2002 | Dušan Hradil

Francouzi mají co dohánět

20. 9. 2002 | Jan Žáček

Francouzi mají co dohánět

Informační role splněna, provedení velmi slabé. Tak by se dala stručně popsat internetová prezentace Penzijního fondu Komerční banky. Druhým dílem pokračuje náš seriál hodnocení webů... celý článek

Vojáci to už nahodili

13. 9. 2002 | Jan Žáček

Vojáci to už nahodili

Po týdnu se opět vracíme k Vojenskému otevřenému penzijnímu fondu. Tentokrát máme štěstí, jeho webová prezentace je funkční a soutěž Best Web 2002 může pokračovat. Tak co nám ti vojáci... celý článek

Penzijní fondy: Kdo má nejlepší web?

24. 8. 2001 | Lukáš Půda

Penzijní fondy: Kdo má nejlepší web?

Pět týdnů uplynulo jako voda a už zde máme další vyhlášení naší soutěže. Cenu serveru Peníze.CZ za nejlepší web penzijního fondu si tentokrát odnesou zástupci dvou společností – Penzijního... celý článek

Partners Financial Services