Penzijní fondy: Kdo má nejlepší web?

Penzijní fondy: Kdo má nejlepší web?
Pět týdnů uplynulo jako voda a už zde máme další vyhlášení naší soutěže. Cenu serveru Peníze.CZ za nejlepší web penzijního fondu si tentokrát odnesou zástupci dvou společností – Penzijního fondu České pojišťovny a Vojenského otevřeného penzijního fondu.

Kdo si myslel, že se hodnocení poroty a výsledky čtenářského hlasování nemůže lišit, ten se zmýlil. I v tomto kole se totiž názory dvanáctičlenné poroty a stovek registrovaných návštěvníků Peníze.CZ rozešly. Jak to tedy nakonec dopadlo? První místo odborného hlasování si po lítém boji odnese Penzijní fond České pojišťovny. Ten doslova o setinky porazil Vojenský otevřený penzijní fond, jenž mu ale zdatně šlapal na paty. Třetí místo a pomyslnou bronzovou medaili pak s velkou ztrátou na vedoucí dvojici získal Spořitelní penzijní fond. Na konci pelotonu se ocitly Penzijní fond Komerční banky a Českomoravský penzijní fond. Ve čtenářském hlasování zabodoval Vojenský otevřený PF, který první cenu vyfoukl Penzijnímu fondu KB. O třetí místo se svorně podělí Českomoravský PF a Penzijní fond České pojišťovny, poslední příčka pak zůstává pro Spořitelní penzijní fond.

www stránky finančních institucí
Cenu Peněz.CZ pro nejlepší web penzijního fondu vyhrál Penzijní fond České pojišťovny.
Cenu uživatelů serveru Peníze.CZ získává Vojenský otevřený penzijní fond.

Žádný šok na úvod

Na webu Vojenského otevřeného penzijního fondu najdeme mnoho zajímavých věcí (k těm nejlepším bezesporu patří klientská sekce), ale také řadu dalších, které tvůrcům rozhodně slávu neudělají. Například posílání osobních údajů při vyplňování formuláře smlouvy nezabezpečeným způsobem. To by se finanční instituci asi opravdu stávat nemělo.

Počítadlo na webu? Přežitek

Prezentace Penzijního fondu Komerční banky je na slušné technické úrovni a obsahuje dostatek informací. Tedy – pokud je uživatel najde. V některých důležitých sekcích totiž chybí vyhledávání a návštěvník se musí spolehnout pouze na svou intuici. Celkově slušný dojem trochu kazí jen počítadlo návštěvníků. Nástroj běžně používaný v začátcích internetu se do dnešní doby už jaksi nehodí.

Další web bez invence

Stejný nešvar (počítadlo) má na svých stránkách také Českomoravský penzijní fond. Ač je jejich web jasně a přehledně organizovaný, přesto má také nedostatky. Náhodný návštěvník by se kupříkladu moc nedozvěděl o dalších fondem poskytovaných produktech, jako jsou starobní penze či karta mládeže EURO<26. K úsměvným zážitkům lze zařadit sekci často kladených dotazů. Je možné, že otázek dostávají zástupci fondu tisíce denně a nestačí je zpracovávat. A nebo jim ještě nikdo nic neposlal. Po kliknutí na zmíněný odkaz totiž překvapený návštěvník uvidí pouze hlášení „na zmíněné stránce se pracuje“.

Překlepy porotcům nevadí

Vítězný web Penzijního fondu České pojišťovny se od ostatních konkurentů výrazně odlišuje. Je to dáno především jeho podobou – vypadá spíše jako zpravodajský portál než prezentace penzijního fondu. Vyhledávání funguje spolehlivě, najdete zde vkusně zpracované tabulky i jednoduše orientované informace. Mají tyto stránky vůbec negativa? Mají. Chyby a překlepy v textu, které snižují úroveň prezentace. Tak hrozné to ale není – po těžkém boji totiž PF České pojišťovny získal první místo.

Zůstat nebo odejít?

Poslední hodnocený web se může pyšnit smutnou statistikou. Zhruba devadesát procent návštěvníků shlédne pouze první stránku a ty ostatní jako kdyby neexistovaly. Tak se totiž chovají uživatelé, kteří nenajdou na úvodní stránce relevantní informace o firmě či jejích nabízených produktech. A ty na prezentaci Spořitelního penzijního fondu opravdu nenajdete. Snad s tím společnost něco udělá, jinak jí velké množství potenciálních klientů prostě proklouzne mezi prsty.

To nejlepší nakonec - kdo vyhrál mobil?

Šťastnými výherci mobilního telefonu jsou: Klára CORVINOVÁ z Prahy 4 - Spořilova, Dušan FOJTÍK ze Vsetína a Petr ZOUFALÝ z Hustopečí u Brna. Gratulujeme!


Vysvědčení hodnocených webů investičních společností (známky jako ve škole)
kategorieVOPFPFKB ČMPFPFČP SPF
informační hodnota2,052,75 2,932,332,56
grafika2,402,81 3,002,113,11
celkový dojem2,153,06 3,072,112,83
výsledná známka2,202,87 3,002,182,83
Vysvětlivky: VOPF - Vojenský otevřený penzijní fond (PFVO), PFKB - Penzijní fond Komerční banky (PFKB), ČMPF - Českomoravský penzijní fond (PFCM), PFČP - Penzijní fond České pojišťovny (PFCP), SPF - Spořitelní penzijní fond (PFCS)

A přesně za týden se pustíme do hodnocení webů pojišťoven. První na řadě bude Česká pojišťovna.

Souhlasíte s hodnoceními porotců serveru Peníze.CZ i se čtenářskými hlasy? Pro koho jste hlasovali vy? Myslíte si, že je hodnocení objektivní - a pokud ne, proč? Napište nám, vaše reakce jsou pro naši práci důležité.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

21. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

Skoro polovina Čechů vychází v současné době se svým příjmem obtížně. A zhruba stejně lidí si myslí, že se jejich finanční situace v následujícím roce nezmění. Zjistil to průzkum agentury... celý článek

Partners Financial Services