Francouzi mají co dohánět

Francouzi mají co dohánět
Informační role splněna, provedení velmi slabé. Tak by se dala stručně popsat internetová prezentace Penzijního fondu Komerční banky. Druhým dílem pokračuje náš seriál hodnocení webů penzijních fondů.
www stránky finančních institucí
Připravili jsme pro vás cestopis po serverech na českém internetu. Týden co týden se podíváme na jednu finanční instituci a její způsob prezentace na síti sítí. Hodnotíme vždy pět nejvýznamnějších firem daného oboru (banky, stavební spořitelny, investiční společnosti...), každý týden jednu. Poté (v šestém týdnu) bude následovat článek shrnující využití internetu daným odvětvím.
Hlavním hodnotitelem je Jan Žáček, porotu serveru Peníze.CZ tvoří deset osobností.
Adresa dnes hodnocených stránek:
www.pfkb.cz

Hodnocení - výsledky
Kreativní rovina: 4 Marketingová rovina: 4 Informační rovina: 2 Grafická rovina: 4 Navigační rovina: 2 Technická rovina: 3 Použitelnost: 1
Výsledná známka: 2,86



Kreativní rovina:

V minulém ročníku hodnocení dopadl penzijní fond Komerční banky velmi špatně, a tak by uživatel mohl očekávat, že si fond vezme hodnocení jednotlivých porotců k srdci a jejich připomínky zapracuje. Ale nestalo se… Když na stránky fondu po roce znovu přijdete, zjistíte, že ani v oblasti kreativity si web nepolepšil. Ciferník hodin vás bude na stránkách pronásledovat všude a bude vám připomínat, že vám tikají biologické hodiny a je na čase se pojistit. Jak nadčasové symboly! Jak kreativní!

Výsledná známka (jako ve škole): 4



Marketingová rovina:

V mateřské Komerční bance už delší dobu úřaduje zahraniční vlastník, na on-line marketingu penzijního fondu se to zatím bohužel neodráží. Přitom úroveň internetového bankovnictví KB (mojebanka.cz) je velmi vysoká a Komerční banka je aktivní i v marketingovém úsilí. Proč je penzijní fond odstrkovanou popelkou, mi není příliš jasné.

Výsledná známka: 4



Informační rovina:

Stránky obsahují dostatečné množství informací, najdete zde i údaje, které ostatní penzijní fondy příliš často neuvádí – rating fondu, komentář ke snížení podílu fondu na trhu a mnoho další.

Stránky jsou často dlouhé, web neobsahuje možnost hledání, a proto můžete mít s nalezením určité informace problém. Když si ale dáte na čas a projdete celý web, najdete odpověď na všechny vaše otázky. Na pokládání všetečných otázek však musíte zapomenout, se zpětnou vazbou nikdo při tvorbě stránek nepočítal, a tak se nemáte koho ani jak zeptat.

Překvapení na vás čeká na stránce Pracoviště penzijního fondu v sekci Obchodní místa. Mapa "vypůjčená" z mapy.atlas.cz odkazuje pouze na centrálu fondu, přitom smlouvu je možné uzavřít i v síti Komerční banky, konkrétní pobočka se v nepřehledném seznamu špatně hledá. Tuto skutečnost také zapomněli tvůrci webu od minulého roku napravit.

Výsledná známka: 2



Grafická rovina:

Web je konzervativní, modrá firemní barva je na stránkách bohatě používána, až by to mohlo vypadat, že autor grafického návrhu ani jinou barvu nezná. Úvodní stránka, ale i navigace na dalších stránkách, používá fonty, které nejsou optimalizované, texty vypadají rozpitě, ušmudlaně a jejich čitelnost pokulhává. Jediný grafický prvek - hodiny - na několika stránkách změní pozici a při rychlejším prohlížení stránek vás může překvapit, že poskakují vpravo a vlevo.

Výsledná známka: 4



Navigační rovina:

Grafickou úroveň navigace jsem hodnotil výše, struktura menu v hodnocení nakonec dopadla o trochu lépe. Když pominu klamavý odkaz Sjednání smlouvy na úvodní straně, který se tváří jako odkaz na sekci s dotazy, nebude vám orientace na stránkách činit výraznější obtíže. Druhá úroveň navigace je díky rámům řešena přímo ve stránkách. I přes určitou nešikovnost je podobný způsob používán i na mnoha dalších prezentacích na internetu.

Výsledná známka: 2



Technická rovina:

Stránky fungují bezchybně, celkem rychle se načítají, jsou optimalizované pro zobrazení jak v Internet Explorer, tak v Netscape Navigatoru.

Zajímavostí je on-line uzavírání smluv. Tato možnost nebývá u stránek penzijních fondů běžná, nemilým překvapením je však absence jakéhokoliv zabezpečení formuláře. Osobní data jsou nezabezpečeně přenášena po internetu, navíc pohledem do zdrojového kódu zjistíte, že jsou odesílána na server www.finance.cz, v kopii poštou na další emailovou adresu, což při nulovém zabezpečení nevzbuzuje příliš důvěru. Já bych tímto způsobem smlouvu neuzavřel.


Výsledná známka: 3



Použitelnost:

Díky dostatku informací a možnosti uzavřít smlouvu online web potěší uživatele, kterým se nechce na pobočku Komerční banky. Smlouva je sice realizována nestandardním způsobem, ale lze ji uzavřít. Předvyplněnou smlouvu musíte fyzicky podepsat a poslat zpět, ale zaměstnaným lidem může tento způsob vyřizovaní smluv ušetřit spoustu času.

Výsledná známka: 1


Závěr:
Stránky od minulého roku velký pokrok neudělaly. O to větší příležitost k nápravě mají dnes. Změna vlastníka by mohla pro penzijní fond znamenat posun vpřed. Fond navíc v minulosti ukázal, že se o prostředky účastníků dovede postarat, takže proč neuzavřít smlouvu o penzijním připojištění online?

Doufám, že k tomuto hodnocení máte co říci a přidáte svůj názor.

Hodnocení webu porotou serveru Peníze.CZ (známky jako ve škole)
MD NG EH GH VI PJ RJ PN PP TT průměr
obsah 3 - 3 - 3 3 3 2,5 - 3 2,93
vzhled 3 - 4 - 4 3,5 4,5 4 - 2 3,57
Vysvětlivky: MD - Michal Drtina, Vltava-Labe Press; NG - Naveed Gill, Tiscali; EH - Eda Hekšová, CREDIT SUISSE ASSET MANAGEMENT; GH - Gabriela Hrušková, Tiscali; VI - Vladimír Iliev, Strategie; PJ - Pavel Janeček, Pioneer; RJ - Radovan Jelen, Forrest Gump; PN - Petr Nešpůrek, ARBOmedia; PP - Pavla Paseková, Českomoravská stavební spořitelna; TT - Tomáš Tyll, Nexen
Slovní komentáře jednotlivých porotců najdete na speciální stránce.

Vytrženo z kontextu
...Jako klienta by mě tento web odradil tak dokonale, že bych i velmi snaživého prodejce ze svých dveří vypráskal bičem... komentuje webovou prezentaci Vladimír Iliev (Celý názor)
... Opět jsem poněkud znejistěl, když fond neuvádí svou výroční zprávu za rok 2001. Skrývá snad něco?? ... diví se porotce Petr Nešpůrek (Celý názor)


---> Kdo jsou porotci serveru Peníze.CZ? Seznamte se s nimi <---

Navštívili jste internetové stránky Penzijního fondu Komerční banky? Líbily se vám? Našli jste na nich vše, co jste hledali? Napište nám své zkušenosti a názory.


Partneři soutěže
Tiscali
Strategie

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-48
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

Internet, Penzijní fond

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co o webu Penzijního fondu KB soudí porotci Peníze.cz

20. 9. 2002 | Dušan Hradil

Vojáci to už nahodili

13. 9. 2002 | Jan Žáček

Vojáci to už nahodili

Po týdnu se opět vracíme k Vojenskému otevřenému penzijnímu fondu. Tentokrát máme štěstí, jeho webová prezentace je funkční a soutěž Best Web 2002 může pokračovat. Tak co nám ti vojáci... celý článek

Penzijní fondy: Kdo má nejlepší web?

24. 8. 2001 | Lukáš Půda

Penzijní fondy: Kdo má nejlepší web?

Pět týdnů uplynulo jako voda a už zde máme další vyhlášení naší soutěže. Cenu serveru Peníze.CZ za nejlepší web penzijního fondu si tentokrát odnesou zástupci dvou společností – Penzijního... celý článek

Partners Financial Services