Vojáci to už nahodili

Jan Žáček | 13. 9. 2002 | 1 komentář
Vojáci to už nahodili
Po týdnu se opět vracíme k Vojenskému otevřenému penzijnímu fondu. Tentokrát máme štěstí, jeho webová prezentace je funkční a soutěž Best Web 2002 může pokračovat. Tak co nám ti vojáci vlastně připravili?
www stránky finančních institucí
Připravili jsme pro vás cestopis po serverech na českém internetu. Týden co týden se podíváme na jednu finanční instituci a její způsob prezentace na síti sítí. Hodnotíme vždy pět nejvýznamnějších firem daného oboru (banky, stavební spořitelny, investiční společnosti...), každý týden jednu. Poté (v šestém týdnu) bude následovat článek shrnující využití internetu daným odvětvím.
Hlavním hodnotitelem je Jan Žáček, porotu serveru Peníze.CZ tvoří deset osobností.
Adresa dnes hodnocených stránek:
www.vopf.cz

Hodnocení - výsledky
Kreativní rovina: 4 Marketingová rovina: 3 Informační rovina: 3 Grafická rovina: 3 Navigační rovina: 2 Technická rovina: 4 Použitelnost: 4
Výsledná známka: 3,29



Kreativní rovina:

Kdo by u webu vojenského penzijního fondu očekával použití vojenských motivů, bude zklamán. Tvůrci se s tímto klišé rozhodli poprat a raději nepoužili nic, co by jen trochu připomínalo vojsko či vojáky. Bohužel ale zapomněli popustit uzdu fantazii, a tak výsledek příliš nepřekvapí. Šťastné dvojice, rozesmáté od ucha k uchu, jsou sice pro uživatele snesitelné, avšak v záplavě stránek finančních institucí brzy ztratíte přehled, kdo je kdo. Spontánní oranžová + šťastné páry + trocha seriózní modré a šedé = finanční web. Výtvarníci si mnou ruce, jak pěkně to vyřešili, ale kreativita se bázlivě krčí někde v koutku.

Výsledná známka (jako ve škole): 4



Marketingová rovina:

Stejně jako se fond bojí kreativity, zapomíná na online marketing a propagaci.

Snad bude lépe, až bude dokončena fúze s penzijním fondem Winterthur a zároveň dojde k začlenění obou fondů do společnosti Credit Suisse, které již probíhá přes rok. Dobré jméno této nadnárodní společnosti je příslibem do budoucna.

Výsledná známka: 3



Informační rovina:

Prezentace obsahuje spoustu obecných a vysvětlujících informací, stránky se pak často tváří jako statická nástěnka nebo leták, který někdo přepsal na web. Jako zájemce o služby VOPF si můžete přečíst a projít spoustu tabulek a grafů popisujících vývoj na účtu při splácení různě vysoké měsíční částky.

Velkou důvěru v aktuálnost informací nevzbuzuje ani odkaz nazvaný Veřejný příslib pro rok 2001. Stránky působí dojmem, že na ně dlouho nikdo nesáhl, oproti stavu před rokem se změnilo pouze logo v pravém horním rohu. Svěřili byste svojí budoucnost fondu, který má na webu poslední výroční zprávu z roku 2000?

Zajímavostí je neveřejná část webu fondu na adrese www.vopfklient.cz, která zaregistrovaným účastníkům umožňuje přístup k nadstandardním informacím, formulářům apod. Úroveň sekce nemohu posoudit, ale fond se chlubí tím, že extranet využilo pouhých 0,006% z celkového počtu účastníků.

Výsledná známka: 3



Grafická rovina:

Web působí jednoduchým dojmem, je přehledný a v použití grafiky více než střídmý. Zajímavostí, které mě zaujala, protože jsem ji na webu dlouho neviděl, je sloupcová sazba jako v novinách. Díky stále stejnému umísťování obrázků je výsledná kombinace celkem bezduchá a na třetí stránce vás začne nudit. Přestože stránky nejsou grafickým unikátem, nejsou nakonec až tak špatné – mohu jen říct "dobré".

Výsledná známka: 3



Navigační rovina:

Navigace, rozdělená na svislou a vodorovnou, umožnila tvůrcům odkazy přehledně rozčlenit, takže nebudete mít problém cokoliv najít. Jedinou výtkou může být nestandardní chování horní navigace, při načítání stránky bliká, mění se a do posledního okamžiku uživatel netuší, co se z epileptického blikání vyvine.

Výsledná známka: 2



Technická rovina:

Nedá mi to, abych fondu nevyčetl technické problémy, díky kterým je hodnocení o týden opožděné. Uživatele asi nepotěší, že jsou stránky nepřístupné a možná se připojistí u fondu, kterému stránky fungují a kde zjistí všechny potřebné informace.

Stránky neobsahují žádné technické finesy, formuláře nebo flash animace, proto se technická stránka obtížně hodnotí. Jediné plus je, že se stránky zobrazují korektně i v Netscape Navigatoru.


Výsledná známka: 4



Použitelnost:

Nevím, proč nejde o uzavření penzijního připojištění zažádat o internet. Ono to u některých fondů jde, sám jsem tento způsob použil – prostřednictvím eBanky lze požádat o uzavření smlouvy s PFČP. Bohužel je tento fond ČP čestnou výjimkou a já to nedokážu pochopit. Proč tuto možnost nenabízí VOPF? Vždyť i pro samotný fond je tato alternativa výhodná, nemusí platit provizi prodejci, data nemusí pracně přetypovávat. Vyplnit osobní údaje v zabezpečeném formuláři a korespondenční uzavření smlouvy je v pohodlí domova tak snadné.

Letáček přepsaný na web nabízí všechny fondy, není to ale nic, co by mohlo uživatele zlákat. Pořád ještě fondy spoléhají na podomní prodejce?

Výsledná známka: 4


Závěr:
Je možné, že už se tvůrci webu ani nesnaží prezentaci vylepšovat. Ta se totiž od minulého roku příliš nezměnila. Možná všichni čekají, až konečně dojde k převzetí od Credit Suisse a postupně se vyjasní, co se bude dít dál. Každá změna webu penzijního fondu jen prospěje, ať už bude fungovat pod hlavičkou kohokoli.

Doufám, že k tomuto hodnocení máte co říci a přidáte svůj názor.

Hodnocení webu porotou serveru Peníze.CZ (známky jako ve škole)
IK MD NG EH GH VI PJ RJ PN PP TT průměr
obsah - - - - - - - 3 3 - 3 3,00
vzhled - - - - - - - 3,5 3,5 - 3 3,33
Vysvětlivky: IK - Ivona Koucká, Sdružení pro internetovou reklamu; MD - Michal Drtina, Vltava-Labe Press; NG - Naveed Gill, Tiscali; EH - Eda Hekšová, CREDIT SUISSE ASSET MANAGEMENT; GH - Gabriela Hrušková, Tiscali; VI - Vladimír Iliev, Strategie; PJ - Pavel Janeček, Pioneer; RJ - Radovan Jelen, Forrest Gump; PN - Petr Nešpůrek, ARBOmedia; PP - Pavla Paseková, Českomoravská stavební spořitelna; TT - Tomáš Tyll, Nexen
Slovní komentáře jednotlivých porotců najdete na speciální stránce.

Vytrženo z kontextu
... Fatal error - i na takovou hlášku jsem v rámci hodnocení webu narazil ... komentuje stránky Radovan Jelen (Celý názor)
... Web opravdu potřebuje aktualizovat... uzavírá porotce Petr Nešpůrek (Celý názor)


---> Kdo jsou porotci serveru Peníze.CZ? Seznamte se s nimi <---

  • Vyhrát mobilní telefon můžete výměnou za hlas webu některému z hodnocených fondů.

  • Porovnejte dnešní výsledek s loňským hodnocením webů penzijních fondů.

    Příští týden se můžete těšit na hodnocení stránek Penzijního fondu Komerční banky.

    Navštívili jste internetové stránky Vojenského otevřeného penzijního fondu? Líbily se vám? Našli jste na nich vše, co jste hledali? Napište nám své zkušenosti a názory.


    Partneři soutěže
    Tiscali
    Strategie

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-108
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

Internet, Penzijní fond

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pád Jay Cooke & Company (1873)

13. 9. 2002 | Stanislav Volek

Pád Jay Cooke & Company (1873)

Nejen Evropa měla v roce 1873 svůj vídeňský krach, ale také Spojené státy zažily o několik měsíců později burzovní paniku, která vyústila do těžké hospodářské deprese, trvající plných... celý článek

Penzijní fondy: Kdo má nejlepší web?

24. 8. 2001 | Lukáš Půda

Penzijní fondy: Kdo má nejlepší web?

Pět týdnů uplynulo jako voda a už zde máme další vyhlášení naší soutěže. Cenu serveru Peníze.CZ za nejlepší web penzijního fondu si tentokrát odnesou zástupci dvou společností – Penzijního... celý článek

Partners Financial Services