Byty a domy zlevňují, ceny pozemků dál rostou

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 23. 8. 2023
Byty a domy zlevňují, ceny pozemků dál rostou

Zdroj: Shutterstock

Ceny bytů a rodinných domů ve druhém čtvrtletí letošního roku mírně klesly, ceny pozemků dál rostou. Ukazuje to statistika HB Index, vycházející z odhadů tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky.

„Tempo poklesu mezi prvním a druhým kvartálem mírně zpomalilo, ceny bytů však i nadále klesají,“ říká Martin Vašek, generální ředitel Hypoteční banky. Meziročně byty zlevnily o 3,2 procenta.

„Prodávající se čím dál tím častěji snaží nalákat kupující na individuální slevy, a to jak u starších nemovitostí, tak u novostaveb. V případě panelových bytů jsou přitom slevy často až dvakrát vyšší než u těch cihlových. Až pětinásobně se pak v některých regionech prodloužila prodejní doba nemovitostí,“ upřesňuje Martin Vašek.

„Významnou změnu můžeme vidět především u mladé generace, která už tolik nekupuje takzvané startovací byty, ale jde rovnou do nájmu. To však komplikuje malá nabídka nájemního bydlení mimo velká města,“ dodává Vašek.

I přes drobné letošní zlevnění jsou ceny bytů víc než dvojnásobné než v roce 2010, vyplývá z HB Indexu.

Ceny bytů zdražování

Vývoj cen bytů. Klikněte pro zvětšení. Zdroj: Hypoteční banka

Cena rodinných domů podle dat Hypoteční banky klesla ve druhém čtvrtletí o 0,6 % v porovnání s prvním letošním čtvrtletím. Meziročně ale zůstává vyšší o 3,7 %.

„Na trhu se značně promítl nezájem kupujících o velké rodinné domy bez rekonstrukce, a to zejména kvůli přetrvávajícímu růstu cen energií. U rekreačních objektů, byl propad dramatický, řádově až o 40 procent,“ upřesňuje Vašek.

Zájmu se naopak těší levnější rodinné domy, modulární dřevostavby nebo kontejnerové a mobilní domy. „Trend úsporného bydlení pozorujeme na českém trhu nemovitostí už od minulého roku. Rostoucí ceny energií pak zájem spotřebitelů ještě akcelerovaly,“ říká Vašek.

Ceny rodinných domů vývoj zdražování

Vývoj cen rodinných domů. Klikněte pro zvětšení. Zdroj: Hypoteční banka

Dál zdražují pozemky. Ve druhém čtvrtletí stouply jejich ceny o 2 % v porovnání s prvním letošním čtvrtletím, meziročně dokonce o 15,9 %. Od roku 2010 zdražily skoro na trojnásobek.

„Největší vliv na vývoj cen pozemků má velikost pozemku a jeho tvar, vybavení inženýrskými sítěmi, dopravní dostupnost a občanská vybavenost, orientace ke světovým stranám a svažitost,“ upřesňuje Vašek.

Ceny pozemků vývoj zdražování

Vývoj cen pozemků. Klikněte pro zvětšení. Zdroj: Hypoteční banka

Nastěhujte se do vlastního! Poradíme.

Na nový dům či byt najdeme hypoteční úvěr s nejvýhodnějšími podmínkami. Stejně jako půlmilionu klientů před vámi.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services