Co všechno roste s minimální mzdou: Limit pro přivýdělky, daňový bonus, školkovné...

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 10. 12. 2019 | 6 komentářů
Další výrazné zvýšení minimální mzdy má vedle samotných výdělků přímý dopad i na některé další limity. Které se od ledna změní?
Co všechno roste s minimální mzdou: Limit pro přivýdělky, daňový bonus, školkovné...

Za minimální mzdu pracuje v Česku dlouhodobě kolem tří procent zaměstnanců, loni to podle Informačního systému o průměrném výdělku byla 4,6 procenta (kolem 171 tisíc lidí). Její další zvýšení, které včera schválila vláda, se přesto dotkne mnohem víc lidí.

Minimální mzda pro rok 2020 stoupne na 14 600 korun za měsíc (při pracovní době 40 hodin týdně), což je o 1250 korun víc než v roce 2019. V hodinovém vyjádření stoupne na 87,20 Kč z dřívějších 79,80 Kč.

Současně s růstem minimální mzdy roste i takzvaná zaručená mzda, tedy základ pro další profese. Je odstupňována podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti práce do osmi úrovní.

Zvýšení zaručené mzdy v roce 2020 jsme podrobně popsali v samostatném přehledu. Například pro „popeláře“ stoupne minimum na 16 100 Kč, pro pokladní na 17 800 Kč a pro řidiče autobusů na 21 700 Kč.

Od státem stanovené minimální mzdy se však odvíjejí i některé další limity, které s odměnou za práci přímo nesouvisejí. Právě na tyhle dopady se podrobněji podíváme v dnešním článku.

Přivýdělek uchazeče o zaměstnání

Uchazeč o zaměstnání, který je v evidenci úřadu práce, si může legálně vydělat maximálně polovinu minimální mzdy. Limit pro takzvané nekolidující zaměstnání tedy pro rok 2020 stoupne na 7300 Kč měsíčně (v roce 2019 dosahoval 6675 Kč).

Chcete práci, kde dají víc?

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Podmínkou pro takový přivýdělek je, že uchazeč nepobírá podporu v nezaměstnanosti – současně s ní si totiž nelze legálně vydělat ani korunu. Nekolidující zaměstnání tedy většinou přichází ke slovu až po vyčerpání podpory.

Proč by měl pracující člověk dál zůstávat v oficiální evidenci uchazečů? Pomineme-li zájem, aby mu úřad práce zprostředkoval lepší zaměstnání, je hlavní výhodou to, že za uchazeče platí zdravotní pojištění stát.

Uchazeč si může přivydělávat formou pracovní smlouvy (pracovního poměru) nebo dohody o pracovní činnosti, nikoliv už prostřednictvím dohody o provedení práce.

Daňový bonus

Daňový bonus u „slevy na dítě“ může uplatnit jenom ten, kdo si za rok vydělá aspoň šestinásobek měsíční minimální mzdy. Pro příjmy za rok 2020 se tahle spodní hranice zvyšuje na 87 600 Kč, u příjmů za rok 2019 dosahuje 80 100 Kč. Do limitu se počítají jenom příjmy ze zaměstnání nebo podnikání.

Zatímco běžné slevy (na poplatníka, manželku, studenta a podobně) můžete odečíst od daně jenom do výše vypočtené daňové povinnosti, u takzvaného zvýhodnění na vyživované dítě lze využít i daňový bonus.

Jde o situaci, když se po odečtení slevy dostanete „do minusu“ – nárok na daňové zvýhodnění je vyšší než původně vypočtená daňová povinnost. Vzniklý rozdíl se stává bonusem. Díky němu nejenže státu nezaplatíte žádné daně, ale ještě od něj něco získáte.

Kam se dostanete?

Zvýšení minimální mzdy se netýká jenom nejhůř placených zaměstnanců. Pro většinu lidí je základem takzvaná zaručená mzda. I ona od ledna 2020 stoupne.

Taky vám musí dát víc. Podívejte se, jak růst minimální mzdy pomůže všem


Když vás zaměstnavatel vyšle na takzvanou služební cestu, musí vám proplatit dopravu, jídlo a pití, ubytování a další nutné výdaje související s prací. Jak se změní cestovní náhrady pro rok 2020?

Za pracovní cestu dostanete víc. Stoupne stravné i náhrada za auto

Maximálně můžete dostat 60 300 korun, minimálně stovku. Tahle hranice se pro rok 2020 nezvyšuje – je v zákoně pevně daná, nemění se úměrně růstu minimální mzdy.

Školkovné

Sleva za umístění dítěte“ umožňuje jednomu z rodičů odečíst si z daní výdaje, které v příslušném kalendářním roce prokazatelně vynaložil za mateřskou školu nebo obdobném zařízení péče o děti předškolního věku.

Sleva, zkráceně nazývaná školkovné, může za celý kalendářní rok dosáhnout maximálně částky měsíční minimální mzdy. Od daní za rok 2020 si tak půjde odečíst až 14 600 Kč, zatímco od daní za rok 2019 to je 13 350 Kč.

Z daní si lze odečíst jenom reálné výdaje, jejich skutečnou výši musí potvrdit provozovatel školky. Zmíněný limit tedy není paušálem, na který by automaticky nárok každý rodič.

Osoby bez zdanitelných příjmů

Takzvané osoby bez zdanitelných příjmů musí platit zálohu na zdravotní pojištění jako 13,5 % z částky minimální mzdy. Pro rok 2020 se zvyšuje na 1971 Kč, zatímco v roce 2019 to bylo 1803 Kč.

Jde o osoby, které nemají žádný zdanitelný příjem (ze zaměstnání nebo podnikání), ale současně nepatří do kategorie, za níž platí zdravotní pojištění stát.

Typicky jde o následující případy:

Výdělky v Česku

Pololetní čísla ukazují, kdo si za poslední tři roky nejvíc polepšil. Nebo třeba jak se liší mzdy podle dosaženého vzdělání, pohlaví a regionu.

Nejlépe a nejhůře placené práce v Česku. Projděte si nové žebříčky


Průměrná hrubá mzda v Česku stoupla v letošním třetím čtvrtletí na 33 697 Kč. Nejvyšší byla v Praze, nejnižší v Karlovarském kraji.

Průměrný Čech si vydělá o 4 % víc než loni. I po odečtení inflace

  • student starší 26 let,
  • student školy, která není ministerstvem uznána jako soustavná příprava na budoucí povolání (některé jazykové školy, většina škol v cizině a podobně),
  • žena v domácnosti, která nepečuje celodenně osobně a řádně o dítě do sedmi let nebo o dvě děti do patnácti let (jestliže nepobírá žádný důchod nebo není v evidenci uchazečů o zaměstnání),
  • člověk, který má jenom příjmy nepodléhající dani z příjmů (například na základě dohody o provedení práce do 10 000 Kč měsíčně, nebo příjem z dohody o pracovní činnosti, který nedosáhne v kalendářním měsíci výše 3 000 Kč),
  • člověk, který má jenom příjmy z kapitálového majetku, z nájmu nebo takzvané ostatní příjmy (například z příležitostných činností, z příležitostného nájmu movitých věcí, z převodu nemovité věci a podobně),
  • nezaměstnaný, který není v evidenci úřadu práce,
  • student, který po ukončení školy nenastoupí ihned po prázdninách do zaměstnání nebo nezačne podnikat.

Zmíněné osoby si musí samy platit zdravotní pojištění, jestliže patřily do některé z uvedených skupin po celý kalendářní měsíc (ať už samostatně, nebo v přímé návaznosti na sebe).

Zdanění důchodu

Důchody jsou v zásadě osvobozeny od daně z příjmů. Danit se musí jenom v případě, že roční příjem ze všech přijatých důchodů (vedle starobního může jít třeba o invalidní) přesahuje 36násobek minimální měsíční mzdy. 

V roce 2020 tak budou od daně osvobozeny důchody do roční výše 525 600 Kč (v průměru 43 800 Kč měsíčně), zatímco pro příjmy za rok 2019 to bylo 480 600 Kč.

Díky rozhodnutí Ústavního soudu z léta roku 2016 skončila povinnost danit důchody, pokud měl jejich příjemce další výdělky ve výrazně nadprůměrné výši (tehdy nad 840 000 Kč za rok). Takové příjmy ze zaměstnání, podnikání nebo jiných zdrojů už totiž důchodci jednou zdanili, takže by je neměli danit podruhé, zdůraznili soudci. 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+102
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 12. 2019 9:50, eďa

a nebo základní odečitatelná položka 24 840,-Kč na otroka ( poplatníka), beze změny snad 10 let, takže daně se zvyšují hlavně těm nejchudším daně. Zoufalá situace mezi parazitem ( státem) a otrokem ( daňovým poplatníkem) ....

Zobrazit celé vlákno

+22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Partners Financial Services